W tym artykule omówimy różne aspekty obierania białych szparagów, w tym czas potrzebny na ich przyrządzenie, typowe składniki i najbardziej efektywny sposób użycia obieraczki wahadłowej. Dowiesz się też, jaki jest idealny sposób obierania warzyw i poznasz kilka najlepszych przepisów na dania z białych szparagów. Przepisy są też wymienione na jednej stronie, więc łatwo znajdziesz ten, którego szukasz.
Czas gotowania białych szparagów
Czas gotowania białych szparagów różni się znacznie od czasu gotowania zielonych szparagów. Szparagi nigdy nie rosną nad ziemią, więc brak światła uniemożliwił rozwój chlorofilu. Skutkuje to łagodniejszym smakiem i twardszą skórką niż w przypadku zielonych szparagów. Najpopularniejsze metody to gotowanie na parze, gotowanie, pieczenie i grillowanie. Ważne jest, by używać niealuminiowego garnka, bo aluminium odbarwia szparagi.
Ponieważ białe szparagi składają się w 94% z wody, ważne jest, żeby je obrać przed gotowaniem. Szparagi powinny być włożone do wrzącej wody na 15-20 minut. Aby je podać, polej je sosem holenderskim i udekoruj koperkiem lub pietruszką. Czas gotowania białych szparagów różni się w zależności od ich grubości. Czas gotowania białych szparagów jest różny, więc powinieneś sprawdzić opakowanie, by uzyskać konkretne informacje. Czas gotowania białych szparagów zależy od ich grubości i wieku.
Szparagi występują w wielu różnych kształtach i rozmiarach, dlatego ważne jest, by wybrać odpowiedni rodzaj do swoich potrzeb kulinarnych. Najlepiej wybierać odmiany nieskalane, czyste i dobrze obrane. Jeśli jednak obawiasz się o smak, zawsze możesz najpierw spróbować ugotować szparagi na parze. W ten sposób będziesz miał pewność, że nie będą wilgotne i wiotkie.
Szparagi są bardzo popularne w Niemczech. Zbierane w kwietniu, są dostępne w supermarketach, na świeżych rynkach, a nawet na polach. Czas gotowania białych szparagów różni się znacząco w zależności od ich wielkości i grubości. Cieńsze pędy zwykle gotują się krócej, a grubsze nawet do 30 minut. Pamiętaj, by często sprawdzać, czy szparagi się nie rozgotowały lub nie przypaliły.
Choć białe szparagi nie wymagają wymyślnych przygotowań, gotowane na parze lub grillowane są pyszne i szybkie. Możesz użyć białych szparagów do sałatek i zamarynować je w sosie z oliwy z oliwek i octu. Dobrze komponują się też z cienkimi plasterkami czerwonej cebuli i świetnie nadają się do sałatek. Używając szparagów w sałatkach, pamiętaj, że powinny być obrane. Możesz też skropić szparagi oliwą z oliwek przed grillowaniem lub gotowaniem na parze, by stały się bardziej miękkie i smaczne.
Skojarzenia kulinarne z białymi szparagami
Szparagi to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, ale łączenie ich z winem może być trudne. Delikatny smak białych szparagów to równowaga między słodkim i gorzkim smakiem. Chociaż łączenie ich z winem może być trudne, Silvaner i wytrawny Riesling to dwa świetne białe wina, które można z nimi łączyć. Jeśli nie masz ochoty na wino, dobrą alternatywą będzie Sauvignon Blanc. Mosbacher w regionie Pfalz w Niemczech produkuje bardzo dobre Sauvignon Blanc, więc nie przegap go!
Szparagi mają aromatyczny kierunek, który zawiera nuty zielone, korzenne i ziołowe. W połączeniu z innymi warzywami ich smak jest zazwyczaj neutralny. Jego słodycz sprawia, że nadaje się do wielu różnych dań. Szparagi dobrze komponują się z różnymi potrawami, ale najlepiej łączą się z serami, wędlinami i jajkami. Aby uzyskać prosty, ale pyszny dodatek do dania głównego, spróbuj dodać do nich odrobinę risotto. Jeśli nie masz ochoty ich gotować, możesz je po prostu podać z sałatką.
W Niemczech tylko wysoko wykwalifikowani kucharze mogą obierać białe szparagi. Wymaga to pewnej techniki i odporności na zespół cieśni nadgarstka. Aby obrać białe szparagi, przytrzymaj pąk między palcem wskazującym a kciukiem. Następnie, używając kciuka i palca wskazującego do ściągnięcia skórki od góry, możesz skrobać pąk, aż skórka zostanie w większości usunięta. Najlepszym sposobem na obranie białych szparagów jest upewnienie się, że usuwasz tylko zewnętrzną warstwę warzywa, nie pozostawiając mięsa. Symetryczny pąk oznacza, że białe szparagi nie są przechylone na bok i pozostaną idealnie proste.
Biała odmiana szparagów jest o wiele bardziej delikatna niż zielona. Jednak przed gotowaniem będziesz musiał je obrać. Łodygi białych szparagów są mniej elastyczne i odłamują się tuż za główką. Szparagi mają łagodny, orzechowy smak, który można łączyć z wieloma różnymi potrawami. Dodanie soku z cytryny, cytryny i masła to jedne z najlepszych kombinacji. Możesz eksperymentować z różnymi kombinacjami, by stworzyć swoje idealne danie z białymi szparagami.
Metody gotowania białych szparagów
Białe szparagi nie są łatwe do znalezienia i wymagają starannego przygotowania przed gotowaniem. Ponieważ łodygi są grubsze niż zielone szparagi, mogą mieć twardą zewnętrzną skórkę, którą trzeba obrać przed gotowaniem. Delikatne przytrzymanie łodygi szparagów obieraczką do warzyw pomoże ci usunąć skórkę. Jeśli masz problem z obraniem szparagów, możesz obejrzeć poniższy filmik, gdzie znajdziesz instrukcje krok po kroku. Skórka ze szparagów przyda się potem do aromatyzowania zupy.
Białe szparagi rosną pod ziemią i dlatego są dużo słodsze i łagodniejsze od zielonych szparagów. Nie mają koloru, ponieważ łodygi nie są wystawione na działanie promieni słonecznych. Tradycyjnie białe szparagi były przykryte ściółką, co uniemożliwiało im fotosyntezę. Ponieważ łodygi białych szparagów nie mają takiego samego koloru jak zielone szparagi, należy pozbawić je grubej, gorzkiej skórki. Metody gotowania białych szparagów różnią się, ale zazwyczaj są to gotowanie na parze lub w wodzie. Białe szparagi są idealnym dodatkiem do wiosennych posiłków.
Mimo że białe szparagi mogą być nieco twardsze niż zielone, nadal są pysznym dodatkiem do twoich dań. Spróbuj upiec je w piekarniku lub na grillu z oliwą z oliwek, orzeszkami piniowymi i czosnkiem. Pamiętaj tylko, żeby odciąć dwie trzecie dolnej części wypustek i obrać szparagi. Jeśli chcesz mniej tłustej alternatywy, najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze. Choć zajmuje to więcej czasu, gotowanie na parze zachowuje smak warzywa.
Choć białe szparagi są doskonałym warzywem do zup i gulaszów, nie powinieneś lekceważyć mocy mocnego, wyrazistego sera. Na przykład klasycznym dodatkiem jest hollandaise. Możesz też podać białe szparagi w formie zapiekanki z chrupiącą bułką tartą. Ich bogaty smak można też zrównoważyć, dodając białe szparagi do serowej pizzy z prosciutto lub truflami.
Jeśli chcesz, by białe szparagi były pysznym daniem, możesz je przyrządzić z prostym sosem holenderskim lub ugotować na parze w parowarze. Możesz polać szparagi sosem holenderskim i udekorować je świeżym koperkiem lub pietruszką. Aby uzyskać bogatsze danie, możesz podsmażyć trochę masła na patelni i dodać je do szparagów. Jeśli lubisz zrumienione masło, możesz nim skropić szparagi po ugotowaniu.
Typowe składniki dla białych szparagów
Obieranie szparagów może być żmudnym zadaniem, ale jest niezbędne, by cieszyć się wyśmienitym smakiem tego świeżego warzywa. Poniższe kroki pomogą ci wykonać to zadanie. Po pierwsze, odetnij zdrewniałe końcówki szparagów. Używając obieraczki do warzyw, ostrożnie obierz skórkę z pędu, zaczynając od góry. Następnie posmaruj pędy oliwą z oliwek i ułóż je na blacie roboczym, pamiętając o tym, by układać je w jednej warstwie.
Przygotowanie szparagów jest łatwiejsze, niż się wydaje. Białe szparagi są zazwyczaj większe i grubsze niż zielone, ale nadal są jadalne. Przygotuj je za pomocą obieraczki do warzyw, noża lub palców. Następnie skrop je oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i solą do smaku. Jeśli wypustki są grubsze, będziesz musiał gotować je kilka minut dłużej. Po przyrządzeniu możesz je polać sosem hollandaise.
Białe szparagi mają grubą zewnętrzną skórkę, przez co trudno je obrać. Tradycyjnie te pędy gotuje się w mieszance soku z cytryny, masła i wody. W zależności od grubości pędów, gotowanie w tej emulsji może trwać od 8 do 30 minut. Po tym czasie, przed podaniem, pozwól szparagom ostygnąć w płynie. Aby podać białe szparagi z kremowym sosem, udekoruj je natką pietruszki i koperkiem.
Przygotowując białe szparagi, pamiętaj, żeby ostrożnie obierać je od czubka do samego dołu. Jeśli tego nie zrobisz, rezultat końcowy będzie gorzki i zdrewniały. Białe szparagi ze zdrewniałymi łodygami i dolnymi częściami mogą być używane w przepisach na zupy, ale grubsze łodygi są droższe. Jasne, białe łodygi są postrzegane jako produkty wyższej jakości, są zazwyczaj jędrne i nieskazitelne. Końcówka również powinna być nienaruszona.
Do przygotowania białych szparagów potrzebna będzie obieraczka do warzyw. Białe szparagi mają twardszą warstwę zewnętrzną niż zielone czy fioletowe. Musisz obrać dwie trzecie dolnej części pędów za pomocą obieraczki do warzyw. Być może nie będziesz musiał obierać całej włóczni, ale powinieneś najpierw odciąć twardy dolny centymetr. Następnie zawiń szparagi w folię aluminiową. Gotowanie ich w ten sposób pozwoli zachować ich delikatny smak i zapobiegnie utracie jakości.
Podobne