Jak obrać bób – porady i zastosowanie

Jak obrać bób - porady i zastosowanie

Jeśli planujesz zrobić prostą, ale pyszną przystawkę ze świeżego bobu, oto kilka wskazówek. Aby przyspieszyć pracę, dwukrotnie wypestkuj bób przed wyłuskaniem. Pamiętaj, by gotować bób osobno, tak by był wystarczająco ugotowany, zanim połączysz go z innymi składnikami. Przeczytaj też informacje na temat wartości odżywczych ćwierćkilogramowej porcji świeżego, łuskanego bobu.

Podwójne obieranie bobu

Podwójne wypestkowanie bobu to prosty i szybki sposób na przyrządzenie tego pysznego warzywa. Procedura polega na obraniu zewnętrznej, zielonej skórki bobu i odsłonięciu jego miękkiego, kremowego wnętrza. Proces ten jest szczególnie skuteczny w przypadku dużych, kwaśnych fasolek. Fasolę należy gotować przez co najmniej 2 minuty. Do podwójnego wypestkowania będziesz potrzebował małego, ostrego noża, czasu i cierpliwości.

Aby podwójne wypestkowanie bobu było prostym procesem, zacznij od namoczenia puszki fasoli na noc. Dzięki temu nie stanie się on miękki i twardy. Jeśli kupiłeś mrożony bób, po prostu blanszuj go we wrzącej wodzie przez 30 sekund. Przepuść go pod zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania, a otrzymasz błyszczące, pyszne wnętrze! Taki bób jest też świetną przekąską i można się nim zajadać od razu.

Po wyłuskaniu dodaj fasolę do rondla z lekko osoloną, wrzącą wodą. Gotuj przez około 2 minuty, a następnie wyjmij z wody i ostudź. Kiedy ostygnie, delikatnie wyciśnij wewnętrzną część. Schłodzony bób podawaj w sałatkach, jako dodatek do dań z makaronu lub risotto. Możesz też dodać go do sałatek, wymieszać z zupą lub użyć jako dekoracji z kawałkami fety i koperku.

Po ugotowaniu bób zachowuje trwałość przez około pięć dni. Podwójne sadzenie jest świetnym sposobem na zachowanie smaku tych roślin strączkowych. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie świeżego bobu, rozważ jego ususzenie. W lodówce zachowuje on trwałość do pięciu dni. Fasola ta jest pyszna w zupach, sałatkach, gulaszach i innych daniach i może być przechowywana do 5 dni. Podwójne wyrywanie bobu może wymagać nieco więcej wysiłku, ale korzyści przewyższają poświęcony czas.

Podczas swojego krótkiego naturalnego sezonu, który przypada na późne lato i wczesną jesień, bób można jeść na surowo lub po ugotowaniu. Strąki są jadalne, a dojrzały bób będzie miał żółtozielony kolor. W ich skórkach wciąż znajdują się zielone ziarenka. Można je zamrozić na okres do dwóch tygodni lub przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Jeśli jesteś wegetarianinem, upewnij się, że kupujesz bób o podwójnych łodygach.

Blanszowanie fasoli fava

Aby przygotować fasolę fava, musisz ją najpierw wyłuskać. Kiedy już to zrobisz, możesz umieścić fasolę w garnku z wrzącą wodą. Kiedy woda się zagotuje, blanszuj fasolę przez 2-3 minuty. Wyjmij ją z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do miski z lodowatą wodą. Kiedy fasola ostygnie, możesz ją łatwo obrać.

Aby wyłuskać fasolę fava, musisz najpierw usunąć woskową skórkę zewnętrzną. Skórki fasoli fava są trudne do pogryzienia. Jednak po ich usunięciu stają się miękkie i kremowe. Po wyłuskaniu możesz gotować fasolę fava w wielu różnych przepisach. Możesz też zamrozić fasolę, jeśli nie planujesz wykorzystać jej od razu. By użyć ich później, wystarczy je podgrzać.

Aby zblanszować fasolę fava, zacznij od obrania jej z łupin. Aby to zrobić, odetnij twardą krawędź strąków. Dodaj sól do wrzącej wody, w zależności od ich wielkości, i przygotuj miskę z lodowatą wodą. Kiedy fasolka jest już obłuskana, dodaj ją do lodowatej wody. Po dwóch minutach zanurz je w lodowatej wodzie, by zatrzymać proces gotowania. Jeśli łupiny są zbyt grube, dodaj więcej wody.

Czytaj również:   Jak obrać liczi - porady i zastosowanie

Aby zblanszować fasolę fava, musisz ją najpierw pozbawić łusek. Aby to zrobić, odłam koniec łodygi i przejedź kciukiem po wnętrzu strąka. Następnie usuń “sznurek” znajdujący się wewnątrz strąka. Kiedy już usuniesz sznurek, po prostu obierz łupinę i wyskocz z fasoli. Możesz je potem wykorzystać w różnych przepisach, w tym w szybkim i łatwym daniu.

Niezależnie od metody gotowania, jaką zastosujesz, ważne jest, by obierać fasolę fava. Te małe, zielone rośliny strączkowe są często spożywane na surowo, ale niektórzy wolą ich łuskaną odmianę. Tak czy inaczej, możesz być pewien, że fasola fava jest jadalna. Dobrze smakują po ugotowaniu. Możesz też podawać je zblanszowane lub niełuskane. Pamiętaj tylko, by najpierw usunąć z nich żyłkę.

Gotowanie fasoli oddzielnie, by mieć pewność, że jest wystarczająco ugotowana
Do risotta lub makaronu możesz dodać ugotowany bób lub ugotować go osobno i ponownie podgrzać w wodzie do naczyń. Aby zaoszczędzić czas i wysiłek, ugotuj bób osobno, zanim połączysz go z makaronem. Przepis ze Slimming World sugeruje gotowanie bobu w wodzie z makaronu. Dzięki temu możesz szybciej przygotować risotta i makarony, bez konieczności ponownego podgrzewania całego garnka.

Informacje żywieniowe dla 1/4 funta świeżego, łuskanego bobu

Informacje o wartościach odżywczych dla 1/4 funta świeżych łuskanych ziaren faworków znajdują się poniżej. Jedna porcja zawiera około 25 gramów błonnika i 1 gram białka. Oba te składniki odżywcze pomagają obniżyć poziom cholesterolu i sprzyjają zdrowemu wypróżnianiu. Dodatkowo błonnik rozpuszczalny tworzy w jelitach substancję przypominającą żel i może być korzystny w obniżaniu poziomu cholesterolu. Błonnik ten ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym wspiera zdrowie serca i zapobiega depresji.

Ziarna bobu mogą być przechowywane przez kilka dni w papierowej lub plastikowej torebce. Aby zachować ich świeżość, najlepiej wyłuskać je tuż przed gotowaniem. Po obraniu z łupin fasola zachowuje trwałość przez około 3 dni, jeśli jest odpowiednio przechowywana. Wydajność fasoli fava zależy od jej wieku i zbiorów. Świeże łuskane fasolki mają podobną wartość odżywczą do fasolek suszonych. Gotowanie ich obniża ich wartość odżywczą. Świeże łuskane nasiona powinny być przechowywane w lodówce z dobrą cyrkulacją powietrza. Niewłaściwe przechowywanie może jednak spowodować rozwój pleśni.

Jak widzisz, fasola fava jest bogata w składniki odżywcze i błonnik. Są świetnym źródłem folianów, które pomagają zapobiegać niektórym wadom wrodzonym u noworodków. Ziarna bobu są bogate w foliany, które są ważne w czasie ciąży, ponieważ zapobiegają niskiej wadze urodzeniowej i poronieniom. Jednak spożycie folianów może być trudne do określenia na podstawie samej diety, ponieważ ilość folianów w różnych produktach zależy od sposobu ich przyrządzania. Dlatego zaleca się, by kobiety w ciąży rozważyły przyjmowanie zaufanego suplementu folianów.

Pomimo dużej zawartości błonnika, fasola fava zawiera również dużo białka. Są doskonałym źródłem witamin A, C i potasu. Zakup świeżych, łuskanych ziaren fava będzie wymagał dwukrotnego obierania i lepiej zrobić to z przyjacielem. Młode fawole są mniej trudne do obrania, ale przed spożyciem powinny być namoczone i opłukane. Ponieważ są włókniste i gorzkie, powinieneś obrać je przed zjedzeniem.

Ziarna bobu zawierają duże ilości magnezu i potasu. Są dobre dla serca i mogą obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Ponadto fasola fava jest dobra dla twojej talii, bo ma tylko 187 kalorii na porcję (17 gramów).

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *