Jak obrać brzoskwinie – porady i zastosowanie

Jak obrać brzoskwinie - porady i zastosowanie

Jeśli zastanawiasz się, jak obrać brzoskwinie, możesz wykonać kilka kroków. Pierwszym krokiem jest usunięcie skórki z brzoskwini. Może to być długotrwały proces, ale nie musi. W rzeczywistości obieranie brzoskwiń można wykonać w ciągu kilku minut. Jeśli twoje brzoskwinie są jędrne i dojrzałe, najbardziej efektywne będzie użycie obieraczki. W przeciwnym razie możesz gotować je w wodzie przez minutę lub dwie, żeby usunąć z nich skórkę.

Blanszowanie we wrzącej wodzie

Aby zblanszować brzoskwinie, doprowadź duży garnek z wodą do wrzenia. Ostrożnie wytnij nożem mały X na spodzie każdej brzoskwini. Kiedy brzoskwinie znajdą się we wrzątku, przykryj je i gotuj przez około 30 sekund. Kiedy brzoskwinie będą gotowe, wyjmij je z wody i natychmiast umieść w dużej misce z lodowatą wodą.

Możesz też blanszować brzoskwinie we wrzącej wodzie, żeby usunąć z nich skórkę. W ten sposób pozbędziesz się zewnętrznej skórki, a brzoskwinie będą mogły być użyte w przepisach, które wymagają użycia brzoskwiń. Proces ten jest szybszy niż obieranie brzoskwiń i pozwoli ci zaoszczędzić czas, zachowując kolor, strukturę i składniki odżywcze. Stosowanie metody blanszowania pomoże ci cieszyć się brzoskwiniami przez długi czas! Jeśli więc chcesz przyrządzić brzoskwinie w domu, spróbuj je najpierw zblanszować.

Aby usunąć skórkę z brzoskwini, najpierw wytnij nożem płytkie nacięcie w kształcie litery “X” na spodzie brzoskwini. Gorąca woda podniesie skórkę z miejsca, w którym nóż zrobił nacięcie. W ten sposób powstanie zakładka, za którą będziesz mógł chwycić skórkę i ją usunąć. Po zdjęciu skórki brzoskwinie powinny dać się łatwo wyjąć. Jeśli obieranie jest trudniejsze, użyj nożyka lub noża do golenia, by usunąć uporczywe plamy.

Głównym powodem blanszowania brzoskwiń we wrzącej wodzie jest zmiękczenie ich skórki, dzięki czemu łatwiej je obrać. Brzoskwinie można blanszować w zaledwie 30 sekund, wkładając je do wody. Następnie natychmiast przenieś brzoskwinie do dużej miski z lodowatą wodą, żeby ostygły. Następnie przenieś brzoskwinie do wanny z lodem i pozostaw je tam na około 60 sekund. Jeśli chcesz zrobić lody brzoskwiniowe, użyj brzoskwiń, które są dojrzałe, jędrne wymagają dłuższego czasu gotowania.

Kiedy brzoskwinie są już gotowe do puszkowania, umieść je w wannie z lodem, żeby pozbyć się ciepła pozostałego z procesu gotowania. Kiedy są już chłodne, możesz je łatwo obrać palcami lub łyżką. Po ostygnięciu możesz pokroić je w plastry lub kostki na salsę lub ciasto brzoskwiniowe. Możesz też zapakować brzoskwinie do puszki, zalewając je sokiem owocowym lub syropem cukrowym. Te proste kroki sprawią, że twój dżem będzie za każdym razem udany.

Wstrząsanie w lodowatej wodzie

Wstrząśnij brzoskwinie w wodzie z lodem, by rozpocząć ich obieranie. Jeśli brzoskwinie są zbyt miękkie, po prostu włóż je z powrotem do gorącej wody. Następnie weź dużą miskę i napełnij ją zimną wodą. Ten krok nazywa się “szokowaniem”. Chodzi o to, by zatrzymać dalsze gotowanie owoców przez natychmiastowe ich schłodzenie. Po kilku sekundach skórka powinna zacząć się odklejać od brzoskwini. Jeśli tak się nie stanie, użyj nożyka lub noża do golenia, by zdrapać uporczywe fragmenty.

Aby rozpocząć obieranie, umieść brzoskwinie w misce wypełnionej lodowatą wodą. Pozwól brzoskwiniom gotować się przez około 30 sekund lub do momentu, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu. Brzoskwinie, które są już w pełni dojrzałe, będą potrzebowały mniej czasu. Kiedy brzoskwinie ostygną, przenieś je do wanny z lodem i wstrząśnij nimi do zimniejszej temperatury. Delikatnie przekręć jedną połówkę brzoskwini, by uwolnić pestkę.

Blanszowanie to prosty proces gotowania, w którym składnik jest gotowany i natychmiast zanurzany w zimnej wodzie. Jest często stosowany, by zachować smak lub kolor po ugotowaniu, np. przy robieniu dżemu lub galaretki rybnej. Oprócz brzoskwiń, blanszowanie jest dobrym sposobem na obieranie pomidorów i migdałów. Pomaga poluzować skórkę, zachowując przy tym wartości odżywcze owoców.

Zanim zaczniesz obierać brzoskwinie, upewnij się, że są całkowicie chłodne. Na początek zagotuj garnek wody z taką ilością wody, żeby przykryła brzoskwinie. Kiedy woda się zagotuje, włóż brzoskwinie do garnka i pozwól im gotować się na wolnym ogniu przez około 45 sekund. Skórka powinna zacząć pękać przy lekkim dotknięciu brzoskwiń. Kiedy brzoskwinie będą już wystarczająco chłodne, włóż do nich nóż i usuń skórkę. Obieranie brzoskwiń jest teraz łatwiejsze niż kiedykolwiek!

Aby je przechowywać przez dłuższy czas, po prostu zamroź brzoskwinie w wodzie z lodem. Możesz też pokroić je w plastry i zamrozić je pokrojone nożem na okres do sześciu miesięcy. Po obraniu możesz je także zachować do wykorzystania w przyszłości, przechowując je w zamrażarce. Możesz nawet zamrozić je na przyszłość i cieszyć się nimi w zimnych miesiącach. Będziesz zadowolony, że to zrobiłeś! Jeśli nie masz czasu, by obrać je od razu, po prostu zamroź je na inny dzień.

Czytaj również:   Jak obrać arbuza - porady i zastosowanie

Nóż do krojenia

Nóż do krojenia to świetne narzędzie do obierania brzoskwiń. Płytkie nacięcie w kształcie litery X na spodzie brzoskwini tworzy łatwą do uchwycenia powierzchnię. Użyj gorącej wody, by zdjąć skórkę z miejsca, w którym znajduje się nacięcie noża. Kiedy skórka jest już luźna, możesz odciąć wierzchnią skórkę, by odsłonić soczysty miąższ brzoskwini. Użycie ostrego noża do krojenia sprawi, że obieranie brzoskwini stanie się dziecinnie proste!

Najlepszym nożem do obierania brzoskwiń jest Rada Granny Paring Knife. Ten nóż został zaprojektowany tak, by pasował do szczelin na górze i na dole brzoskwini. Obieraczka do brzoskwiń nie zmieści się w szczelinach na górze i na dole. Nóż do obierania brzoskwiń jest najlepszym narzędziem do obierania brzoskwiń, ponieważ jest tak zaprojektowany, że z łatwością mieści się w dolnej i górnej części brzoskwini. Kiedy obierak znajdzie się już w środku, możesz go użyć do usunięcia skórki i fusów z brzoskwini.

Technika obierania brzoskwini polega na przesuwaniu noża wzdłuż powierzchni i wywieraniu delikatnego nacisku. Aby określić, jak duży nacisk jest potrzebny, spróbuj kilka razy potrzeć kciukiem. Jeśli nóż jest tępy lub nie przecina prawidłowo skórki, może być konieczna jego wymiana. Najlepiej byłoby, gdybyś obierał brzoskwinię krótkimi, delikatnymi pociągnięciami, skupiając się na jej kształcie. Obieranie brzoskwini może wymagać trochę praktyki.

Obieranie brzoskwini może być trudnym procesem. Dokładna technika zależy od rodzaju brzoskwini, którą próbujesz obrać. Nóż do skórek powinien być wystarczająco ostry, by odciąć skórkę, nie niszcząc miąższu. Nóż do obierania sprawi, że nie stłuczesz swojej brzoskwini! Jest to też świetne narzędzie, którego możesz użyć, jeśli chcesz zrobić placek z brzoskwiniami lub brzoskwiniowy cobbler.

Po użyciu noża do drylowania możesz schłodzić brzoskwinię w wodzie z lodem, by ją obrać. Aby obrać brzoskwinię bez kąpieli w lodzie, możesz też użyć łyżki cedzakowej lub szczypiec. Uważaj, żeby usuwać skórkę z brzoskwini rękami, bo jest śliska i może utknąć między miąższem a skórką. Może to doprowadzić do niechlujnego obrania brzoskwini.

Ręczna obieraczka

Zanim zaczniesz obierać brzoskwinie, powinieneś najpierw wiedzieć, czym one są. Wyglądają ładnie, ale mogą zbierać brud, dlatego będziesz potrzebował obieraczki ręcznej. Aby łatwo usunąć skórkę, powinieneś zawsze wykonywać konsekwentne pociągnięcia w dół, by oddzielić ją od miąższu. Aby uzyskać jak najłatwiejsze obieranie, wybierz obieraczkę, która jest ergonomicznie zaprojektowana do ruchów dłoni. Kiedy skórka jest już luźna, możesz polać brzoskwinię gorącą wodą, żeby oddzielić ją od miąższu. Pamiętaj, żeby nie pozostawiać wody na brzoskwini zbyt długo, bo spowoduje to, że skórka będzie się odrywała w kawałkach.

Kolejną rzeczą, o której należy pamiętać, wybierając obieraczkę do brzoskwiń, jest stopień dojrzałości owoców. Obieranie bardzo dojrzałych brzoskwiń wymaga więcej uwagi, niż mogłoby się wydawać. Możesz użyć ręcznej obieraczki do brzoskwiń, jeśli zamierzasz je obierać do gotowania lub na przekąskę. Narzędzie to pomoże usunąć skórkę bez rozrywania miąższu, ale ważne jest, by wybierać brzoskwinie, które są wystarczająco jędrne, by uniknąć obtłuczeń.

Aby uniknąć rozerwania miąższu brzoskwini, trzymaj owoc w mocnym uścisku i równomiernie dociskaj go palcami. Następnie odetnij skórkę od wewnętrznej strony brzoskwini, zaczynając od krzywizny. Następnie użyj noża do usuwania skórki ze środka. Upewnij się, że odcinasz skórkę tak blisko miąższu, jak to tylko możliwe. Praktyka czyni mistrza i warto w to zainwestować.

Obieraczka Zena Rex została zaprojektowana przez szwajcarskiego chemika Alfreda Neweczerzala w 1947 roku, a od 2004 roku jest uwieczniona na znaczku pocztowym. Ma jednoczęściową aluminiową rączkę i obrotowe ostrze ze stali węglowej o dwóch krawędziach. Inną popularną obieraczką jest obieraczka Zena Star. Jej uchwyt ze stali nierdzewnej ma ergonomiczny kształt i jest antypoślizgowy, dzięki czemu obieranie brzoskwiń staje się dziecinnie proste.

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.