Jeśli zastanawiasz się, jak obrać cebulę, czytaj dalej. W tym artykule zajmiemy się podstawami. Przed obraniem cebuli musisz się upewnić, że łodyga i cebulka pozostają nienaruszone. Następnie przekrój cebulę na dwie połówki, wzdłuż od nasady do łodygi. Następnie powinieneś pokroić cebulę w poprzek, zgodnie z kierunkiem włókien. Możesz użyć ostrego noża, by przeciąć cebulę.
Cięcie pod kątem daje idealnie wygięte kawałki
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, pokrój cebulę wzdłuż, a nie w poprzek. Ściany komórkowe cebuli są mniej popękane, gdy kroi się ją w poprzek, co daje idealnie wygięte w łuk kawałki. Dzięki temu cebula będzie też łatwiejsza do przeżuwania na surowo i łatwiej rozpadnie się po ugotowaniu. Oto, jak to zrobić:
Najpierw złóż cebulę na pół wzdłuż. Następnie przetnij każdą połówkę wzdłuż, pamiętając, by ciąć wzdłuż włókien. Nie odrywaj końcówki korzenia. Następnie wykonaj pionowe nacięcia, w równych odstępach i prostopadle do pierwszego zestawu nacięć. Ostatni zestaw cięć powinien być prowadzony przez knykcie niedominującej ręki. Po wykonaniu pierwszego zestawu cięć powtarzaj ten proces, aż wszystkie kawałki będą miały idealny kształt łuku.
Aby wydobyć najwięcej smaku, kroj cebulę pod włos. Im więcej kroisz pod włos, tym więcej ścian komórkowych zostaje rozerwanych. Oznacza to, że smak jest mniej intensywny i mniej prawdopodobne jest, że przypali się na brzegach patelni. Jeśli jednak nie jesteś w stanie uniknąć przypalenia wokół brzegów, możesz też spróbować namoczyć cebulę w zimnej wodzie na kilka minut przed użyciem.
Jeśli nie chcesz mieć do czynienia z kilkoma małymi kawałkami w środku, spróbuj zamiast tego wykonać cięcie promieniste. Stosując tę metodę, uzyskasz 3 duże kawałki, cztery średnie i pięć mniejszych. Uzyskasz kształt przypominający klina. Upewnij się tylko, że mocno trzymasz cebulę, żeby przypadkiem nie pokroić sobie palców. Jeśli chcesz zrobić krążki cebulowe, użyj mandoliny. Jeśli jednak wolisz zrobić krążki, możesz zastosować tradycyjną metodę: przepołowić cebulę wzdłuż, odciąć 1 cal od jej nasady, a następnie odwrócić cebulę na drugą stronę.
Krojenie w poprzek daje łagodniejszy smak
Pokrój cebulę wzdłuż, zgodnie z kierunkiem włókien. Krojenie wzdłuż powoduje dojrzewanie cebuli poprzez pękanie ścian komórkowych i uwalnianie mniejszej ilości cząsteczek siarki. Miększa struktura cebuli oznacza, że jest ona łatwiejsza do przeżuwania na surowo i mniej się psuje w gotowanych potrawach. Taka metoda krojenia sprawia, że cebula pozostaje w całości i ma łagodniejszy smak.
Aby uzyskać łagodniejszy smak, pokrój cebulę wzdłuż, a nie pod włos. Dzieje się tak dlatego, że krojenie pod włos rozbija więcej ścian komórkowych cebuli. Jeśli jednak chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, pokrój cebulę pod włos. Po pokrojeniu cebuli możesz ją namoczyć w zimnej wodzie, żeby usunąć związki siarki, które uwalniają się podczas pękania komórek cebuli. Moczenie cebuli zmniejsza też aktywność enzymów i intensywność związków smakowych.
Krojenie cebuli zgodnie z ruchem wskazówek zegara uwalnia mniej związków i nie powoduje tak dużych uszkodzeń cebuli. Krojenie pod włos uwalnia więcej związków i pozostawia ostrzejszy smak. Krojenie cebuli pod włos ma też silniejszy smak, dlatego najlepiej kroić ją korzonkiem do góry. Otrzymasz dwie połówki, z których każda będzie miała inny smak.
Krojąc cebulę zgodnie z kierunkiem włókien, uzyskasz równomierną teksturę i mniej ostry smak. Cięcie cebuli wzdłuż jej równika tworzy podstawę, co daje większą kontrolę nad strukturą cebuli. Ułatwia też jej obieranie i czyszczenie. Stare porzekadło głosi, że jedzenie lodów po rozstaniu lub długim, stresującym dniu w pracy jest najlepszym sposobem na rozładowanie stresu i utopienie smutków. Wypróbuj więc tę prostą metodę i odkryj wielką różnicę!
Używanie ostrego noża
Aby obrać cebulę, musisz wiedzieć, jak kroić cebulę ostrym nożem. Zawsze przecinaj cebulę przez łodygę i koniec korzenia. Pomoże ci to w krojeniu cebuli w kostkę i siekaniu. Pamiętaj, żeby kroić cebulę w poprzek, żeby nie uszkodzić korzeni. Do krojenia cebuli możesz użyć ostrego noża, np. noża szefa kuchni F.N. Sharp.
Pierwszym krokiem jest obrócenie cebuli tak, by koniec łodygi znajdował się po stronie niedominującej. Trzymając ją stabilnie, wykonuj nacięcia co pół centymetra, zaczynając od przyciętego końca. Pokrój cebulę na plastry o grubości ćwierć cala. Gdy skończysz kroić cebulę, pokrój pozostałe plastry na małe kwadraty. Paski te będą miały szerokość około ćwierć cala. Po wykonaniu pierwszego cięcia, zrób poziome plastry od środka cebuli w kierunku obu stron.
Używanie ostrego noża do obierania cebuli jest najlepszym sposobem na jej krojenie. Dzięki temu Twoje palce będą miały twardszą powierzchnię podczas krojenia. Tępy nóż może doprowadzić do skaleczenia, więc unikaj go. Gdy obierasz cebulę, nie musisz jej kroić tak głęboko, jak w przypadku ziemniaka. Możesz użyć mandoliny do posiekania cebuli, ale trzymając ją w ręku zachowaj szczególną ostrożność.
Następnie musisz wybrać odpowiedni nóż do tego zadania. Do tego zadania użyj noża kuchennego lub noża szefa kuchni. Noże użytkowe są przydatne przy krojeniu małej i średniej cebuli. Nóż santoku jest idealny do dużych cebul, ponieważ jego ostrze ma pusty szlif, dzięki czemu gładko tnie cebulę. Powinieneś też mieć deskę do krojenia, na której położysz cebulę. Na koniec możesz pokroić cebulę w plastry, przecinając ją wzdłuż linii cięcia od góry do dołu.
Najlepiej jest używać ostrego noża do obierania cebuli. Tępy nóż wydziela więcej oparów niż ostry. Siekając cebulę tępym nożem, ryzykujesz, że zbyt łatwo przetniesz ściany komórkowe cebuli, co uwolni więcej łzawiących gazów. Ostry nóż jest lepszy niż tępy, bo przecina cebulę bez miażdżenia jej miąższu. W ten sposób cebula będzie uwalniać mniej gazu podczas gotowania.
Pozostawienie nienaruszonego korzenia przed siekaniem
Wielu szefów kuchni sieka cebulę, odcinając jej wierzch i korzenie. Jednak przeciętny kucharz domowy powinien pozostawić korzeń nienaruszony i posiekać cebulę. Warstwy cebuli będą o wiele łatwiejsze do rozdzielenia, jeśli nie usuniesz korzenia. Aby uzyskać równomierne posiekanie, pozostaw przynajmniej ćwierć cala korzenia cebuli, dzięki czemu końcowe kawałki będą jednakowej wielkości. Ta sama technika sprawdza się także w przypadku innych warzyw.
Najlepszym sposobem na posiekanie cebuli jest przecięcie jej na pół, pozostawiając korzeń i wierzchołek nienaruszone. Aby to zrobić, obierz górną warstwę cebuli, a drugą ręką chwyć korzeń. Możesz też pokroić cebulę poziomo, prawie do końca korzenia, trzymając nóż równolegle do deski do krojenia. Powinieneś wykonać kilka cięć nożem, zanim przetniesz korzeń cebuli.
Podczas krojenia cebuli pamiętaj, że na jej końcu znajdują się korzenie, które utrzymują warstwy razem. Pokrojona cebula powinna być mocno trzymana przez prowadzącą ją rękę. Powinieneś zacząć kroić cebulę od końca łodygi i zatrzymać się tuż przed końcem korzenia. Następnie podziel cebulę na krążki, tnąc ją wzdłuż. W ten sposób uzyskasz bardziej schludne cięcie, które zmniejszy prawdopodobieństwo przypalenia brzegów patelni.
Kolejna wskazówka dotycząca krojenia cebuli to użycie ostrego noża. Ostry nóż nie uszkodzi komórek cebuli i zapobiegnie niepotrzebnym rozdarciom. Zmniejszy też ilość łez. Innym sposobem na uniknięcie łez jest zamrożenie cebuli przed jej pokrojeniem. Innym sposobem na zamrożenie cebuli przed krojeniem jest używanie okularów pływackich podczas krojenia. Pozostawienie nienaruszonego korzenia również zmniejsza ilość łez podczas krojenia cebuli.
Podobne