Jak obrać fasolkę szparagową – porady i zastosowanie

Jak obrać fasolkę szparagową - porady i zastosowanie

Podczas gotowania nieocenione są rady i wskazówki, jak obierać zieloną fasolkę. Złamanie końcówki zielonej fasolki trwa wieczność, dlatego wskazówką dla zielonej fasolki jest ustawienie przynajmniej 15-20 fasolek wzdłuż w jednej linii. Nie muszą być skierowane w tę samą stronę, ale przed cięciem powinieneś je wyrównać względem krawędzi noża. W ten sposób unikniesz marnowania dużej ilości czasu.

Blanszowanie zielonej fasolki przedłuża jej przydatność do spożycia

Aby przedłużyć trwałość zielonej fasolki, należy ją blanszować. Proces ten polega na zanurzeniu warzyw we wrzącej, osolonej wodzie, która zmiękcza ściany komórkowe. W tym procesie zielona fasolka zmienia kolor z matowego na jasnozielony. Ta zmiana koloru jest spowodowana tym, że w gorącym środowisku powietrze znajdujące się pomiędzy komórkami wypuszcza bąbelki. Ponadto powstałe w ten sposób półprzezroczyste tkanki wzmacniają smak warzywa i zapobiegają utracie witamin.

Po zamrożeniu zielona fasolka może pozostać w lodówce od pięciu do siedmiu dni. Aby zachować jej świeżość, włóż ją do plastikowej torebki z dziurką. Otwór w torebce pomaga regulować poziom wilgotności. Innym sposobem na przedłużenie trwałości jest zamrożenie fasolki. Upewnij się, że dobrze umyłeś fasolę, by usunąć z niej pozostałości środków owadobójczych. Niektórzy do mycia zielonej fasolki używają mieszanki wody i octu. Następnie formują ją tak, by usunąć włókna znajdujące się po bokach.

Aby wydłużyć okres przechowywania zielonej fasolki, możesz przygotować lodową kąpiel. W tym celu napełnij dużą miskę zimną wodą do 3/4 objętości. Przenieś zieloną fasolkę do wanny z lodem za pomocą szczypiec lub sitka. To zatrzyma gotowanie i powstrzyma rozwój bakterii. Po zakończeniu odsącz ją i osusz czystym ręcznikiem do naczyń. Blanszowaną zieloną fasolkę możesz przechowywać w lodówce przez trzy do pięciu dni.

Choć blanszowanie przedłuża okres przydatności do spożycia, fasolka może nie być tak świeża, jak byś chciał. Może nie ma w niej szkodliwych bakterii, ale zła partia może spowodować nieprzyjemny ból brzuszka. Możesz przedłużyć okres przydatności do spożycia zielonej fasolki, zamrażając ją lub konserwując. Dzięki blanszowaniu większość bakterii zostaje zabita. W ten sposób możesz w pełni wykorzystać jej walory podczas jedzenia.

Jeśli nie jesteś pewien, czy zielona fasolka jest świeża czy nie, najlepszym sposobem na stwierdzenie, czy się zepsuła, jest przyjrzenie się jej z bliska. Jeśli jest brązowa, śluzowata lub mięsista, to znaczy, że kupiłeś złą partię zielonej fasolki. Co więcej, nie powinna być mętna ani kwaśna, bo mogą to być oznaki obecności bakterii, które powodują jej zepsucie. Poza tym, przed gotowaniem i przechowywaniem zielonej fasolki należy ją dokładnie wypłukać. Jeśli jej konsystencja ulegnie zmianie, czas ją wyrzucić.

Możesz też spróbować zblanszować zieloną fasolkę przed podaniem jej w daniu. Zmiana koloru jest spowodowana tym, że po ugotowaniu cząsteczki chlorofilu zmieniają kolor na oliwkowo-zielony. Jony magnezu powodują tę zmianę, a blanszowanie pomaga jej zapobiec. Podczas gotowania zielonej fasolki szokowanie jej w wodzie z lodem pomaga zatrzymać zmianę koloru. Ten proces jest szybki i łatwy, a ty w krótkim czasie będziesz miał świeżą porcję zielonej fasolki.

Przygotowywanie zielonej fasolki do jedzenia

Przygotowując zieloną fasolkę do jedzenia pamiętaj, że po zerwaniu może ona szybko stracić swój smak i składniki odżywcze. W rzeczywistości już po jednym dniu może stracić nawet 14% swojej jakości. Zielona fasolka zawiera 14% dziennej wartości witaminy C i folianów, które są niezbędne dla zdrowego wzrostu komórek i mocnych kości. Oznacza to, że jeśli to możliwe, powinieneś kupować świeżą, nieschłodzoną zieloną fasolkę. Fasolka pochodząca ze sklepu spożywczego często zawiera dodatkowe włókna, by przetrwać transport.

Gotując świeżą zieloną fasolkę, musisz pamiętać, że należy ją gotować na parze, a nie w wodzie. W ten sposób unikniesz rozgotowania i zachowasz jej żywy, zielony kolor. Po ugotowaniu na parze fasolkę można natychmiast przenieść do wanny z lodem, by zatrzymać proces gotowania. Możesz też umieścić fasolkę w misce z lodowatą wodą po zblanszowaniu. W ten sposób możesz przygotować ją z wyprzedzeniem i odgrzać przed podaniem.

Przed podaniem możesz doprawić świeżą zieloną fasolkę masłem, mielonym czosnkiem, sokiem z cytryny lub przyprawą cytrynowo-pieprzową. Możesz też dodać do mieszanki kilka łyżeczek skórki z cytryny. Aby uzyskać najwyższą świeżość, możesz użyć soku i skórki z cytryny, co nada warzywom bogaty i pikantny smak. Możesz też użyć świeżego czosnku i cebuli, by uzyskać zdrowszą wersję tych warzyw.

Czytaj również:   Jak obrać marakuje - porady i zastosowanie

Jeśli szukasz zdrowego dania dodatkowego, zdrowa dawka soli może zrobić różnicę między doskonałym daniem dodatkowym a doskonale przyrządzonym daniem głównym. Zielona fasolka jest świetnym dodatkiem do każdego posiłku, a odpowiednie jej przyrządzenie sprawi, że będzie smakować fantastycznie. A co najlepsze? Potrzeba tylko kilku minut i garnka! Przygotuj się więc na pyszną, świeżą zieloną fasolkę, która zrobi wrażenie na twoich gościach.

Przed ugotowaniem i zjedzeniem świeżej zielonej fasolki upewnij się, że ma równe łodygi i jest twarda w dotyku. Unikaj moczenia świeżej fasolki, bo łodygi szybko wyschną i zaczną się kurczyć. Jeśli masz zieloną fasolkę, która jest trochę za gruba lub za cienka, spróbuj złamać ją szczypcami. Jeśli łatwo się łamie, możesz ją dalej gotować. Jeśli nie jesteś pewien, zawsze możesz sprawdzić, czy jest miękka, zjadając kilka kawałków, a potem resztę.

Aby przygotować świeżą zieloną fasolkę do jedzenia, możesz pokroić ją na kawałki i zamrozić. Podczas mrożenia pamiętaj, by trzymać ją szczelnie zawiniętą w hermetycznym pojemniku, by zachowała świeżość. Przy odgrzewaniu pamiętaj jednak, że ich chrupkość zostanie zniszczona. Będzie to trudne, jeśli zielona fasolka była wystawiona na działanie zamrażarki przez ponad 24 godziny. Jeśli już je zamroziłeś, możesz je po prostu podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund, żeby odzyskały chrupkość.

Łatwe sposoby na dodanie koloru do dania z zieloną fasolką

Aby uzyskać pyszną przystawkę do dania, dodaj trochę świeżej zielonej fasolki. Te pyszne, zdrowe fasolki są doskonałym dodatkiem do każdego posiłku. Jest wiele sposobów na ich podanie i dodanie koloru do dania. W tym artykule podzielę się 3 prostymi sposobami na ich przygotowanie. Na początek dobrze opłucz zieloną fasolkę i odetnij jej końcówki. Po przycięciu umieść ją na dużej patelni i zalej wodą. Postaw patelnię na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około dwie minuty lub do momentu, gdy będą jasnozielone i lekko miękkie. Możesz też dodać do potrawy sól kuchenną i nasiona sezamu.

Innym pysznym sposobem na przygotowanie tej fasoli jest użycie jej w zupie. Zupa węgierska jest kremowa, warzywna i aromatyczna. Dodaj odrobinę węgierskiej papryki dla pikantnego kopa lub posyp je odrobiną soli. To danie jest wspaniałą przystawką lub sałatką na grilla lub piknik. Jeżeli nie przepadasz za zieloną fasolką, użyj fasoli kidney lub innej. Aby dodać trochę koloru, dodaj ciecierzycę lub inną roślinę strączkową.

Jeśli szukasz łatwego sposobu na dodanie koloru do dania z zieloną fasolką, spróbuj dodać trochę masła i mielonego czosnku. Możesz też doprawić zieloną fasolkę przyprawą cytrynowo-pieprzową lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nie zapomnij dodać skórki z cytryny i soku, jeśli chcesz dodać pikanterii. Jeśli masz małą rodzinę, możesz przed ugotowaniem fasolki zmniejszyć jej objętość o połowę.

Gotowana na parze zielona fasolka jest niskokalorycznym daniem dodatkowym, które może być zdrowe i smaczne. Po prostu umieść koszyk do gotowania na parze nad garnkiem z wodą i gotuj od 10 do 18 minut. Możesz też rozpocząć proces mrożenia po zakończeniu gotowania na parze. Możesz też gotować je dalej, by rozpocząć proces mrożenia. Potem możesz cieszyć się swoim kolorowym, pysznym daniem.

Jeśli nie chcesz przygotowywać zielonej fasolki z wyprzedzeniem, możesz odciąć końcówki i podać ją na surowo. Użyj noża kuchennego lub paringa, by pokroić ją wzdłuż. Jeśli chcesz zrobić bardziej wyszukane danie, możesz pokroić ją na kawałki o pożądanej wielkości. Jeśli chcesz, żeby twoja zielona fasolka była w kształcie kęsów, możesz użyć noża i pokroić ją na kawałki ostrym nożem.

Innym prostym sposobem na przygotowanie zielonej fasolki jest jej blanszowanie. Możesz zblanszować fasolkę wkładając ją do wrzącej wody na około trzy minuty. Sól nie przyspiesza procesu gotowania, ale dodaje fasolce smaku. Po zblanszowaniu zielona fasolka może być przechowywana w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni. Po zblanszowaniu możesz umieścić ją w wodzie z lodem, żeby zatrzymać gotowanie i zachować zielony kolor.

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *