Jak obrać grzyby kanie – porady i zastosowanie

Na początek powinieneś kupować okazy z kapeluszami o średnicy co najmniej 10 cm. Możesz ich unikać, jeśli mają mniejsze kapturki. Jeśli znajdziesz małe kapturki, unikaj ich obierania. Powinieneś je też dokładnie umyć i unikać kontaktu z okazami, które mają mniejsze kapturki niż 10 cm. Czytaj dalej, by dowiedzieć się więcej o obieraniu i myciu grzybów kani. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć.

Uprawa kani

Uprawa kani jest dość prosta. Wszystko, czego potrzebujesz, to dobre podłoże do uprawy i grzybnia. Grzybnię możesz znaleźć w internecie lub w większości sklepów ogrodniczych. Po prostu wypełnij tackę na grzyby mieszanką wzrostową i płatkami grzybni. Kiedy grzyby dobrze się zadomowią i wypuszczą grzybnię (rodzaj korzeni grzybów), powinieneś podlewać je dwa razy dziennie mgiełką zraszającą. Podlewanie zakończy się, gdy grzyby osiągną pożądany rozmiar.

Aby zacząć, spróbuj kupić zestaw do uprawy grzybów. Taki zestaw zawiera grzybnię, podłoże do rozwoju i przejrzyste instrukcje. Możesz też zrobić własne podłoże do rozwoju lub wyhodować własną grzybnię. Obie metody zaowocują zdrowymi i pysznymi grzybami, więc zacznij od małych. Bądź cierpliwy i poczekaj od 3 do 4 tygodni. Może trochę potrwać, zanim twój zestaw dotrze, więc zacznij wcześnie. Uprawa kani jest łatwa, jeśli będziesz dokładnie przestrzegać instrukcji.

Musisz także zapewnić wilgotne środowisko dla wzrostu grzybów. Aby osiągnąć odpowiedni poziom wilgotności, musisz regularnie spryskiwać wnętrze materiałów do uprawy. Jeśli tego nie zrobisz, możesz mieć w końcu grzyby, które mogą być bardzo irytujące! Upewnij się, że materiał do uprawy jest wystarczająco wilgotny, sprawdzając go dwa lub trzy razy dziennie. Możesz rozważyć zrobienie komory owocnikowej typu “zrób to sam” z powszechnie dostępnych elementów wyposażenia.

Wybierając zestaw do uprawy grzybów, pamiętaj o rodzaju grzybów, które chcesz hodować. Niektóre zestawy do uprawy pieczarek zawierają wszystkie materiały potrzebne do wyhodowania pieczarki. Na przykład mogą zawierać podłoże do uprawy i grzybnię, która jest mieszanką zarodników grzybów. Jeśli nie wiesz jeszcze, jaki typ pieczarki chcesz uzyskać, możesz przeczytać instrukcje dotyczące uprawy z zestawu. Pomoże ci to wybrać odpowiednie podłoże i miejsce dla grzybów.

Obieranie grzybów kani

Istnieją dwie metody obierania kani. Albo wyczyść grzyby szczoteczką, albo umyj je dokładnie w wodzie. Wybór właściwej metody zależy od rodzaju grzybów i źródła ich pochodzenia. Poniższe wskazówki pomogą ci wybrać najlepszą metodę dla konkretnych grzybów. Obieranie jest bardzo łatwym zadaniem i nie jest czasochłonne. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, by jak najlepiej wykorzystać grzyby kani.

Czytaj również:   Jak obrać marakuje - porady i zastosowanie

Na początek zbierz grzyby. Będziesz potrzebował kartki papieru i szklanki. Użyj górnej części grzyba, by odsłonić skrzela. Następnie umieść grzyba pod szklanką. Odczekaj 24 godziny. Powinieneś zobaczyć, jak zarodniki wypadają z kapelusza grzyba. Jeśli zebrałeś wystarczająco dużo zarodników, odtworzą one wzór skrzeli.

Mycie kani

To, czy mycie kani jest dla Ciebie konieczne, jest kwestią osobistych preferencji. To, czy je myć, czy nie, zależy od tego, do czego ich używasz. Dzikie grzyby, które nie są hodowane w kontrolowanych warunkach, często są pełne żwiru i innych zanieczyszczeń. Umycie ich pomoże usunąć nadmiar wody i zachować ich smak i konsystencję. Dodatkowo, mycie pomoże im dłużej zachować świeżość w lodówce. Przed użyciem namocz je krótko w zimnej wodzie.

Po namoczeniu grzybów w wodzie usuń z ich powierzchni nadmiar wilgoci, piekąc je. Możesz je też wytrzeć do sucha, żeby usunąć nadmiar wilgoci. Kiedy grzyby będą już suche, umieść je na blasze do pieczenia. Unikaj układania ich jeden na drugim, bo to spowoduje, że do grzybów dostanie się olej. Wpłynie to na ich smak i wydłuży czas suszenia. Zamiast tego połóż je płasko na blasze do pieczenia. Jeśli nie jesteś w stanie suszyć grzybów w jednej warstwie, możesz je rozłożyć, nakładając na siebie.

Po wyjęciu grzybów z wody osusz je i rozłóż na blasze do pieczenia. Możesz też umieścić je w lodówce, żeby szybciej wyschły. Chłodniejsze powietrze w lodówce sprawi, że grzyby będą bardziej odwodnione, dzięki czemu zachowają swój smak. Jeśli jednak jesteś początkujący, najlepiej zacznij od umycia i wysuszenia owoców przed rozpoczęciem gotowania. Łatwo jest przeoczyć drobne robaczki i inne organizmy, ale ważne jest, by dokładnie umyć grzyby kani.

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.