Jeśli zastanawiasz się, jak obrać grzyby maślane, ten artykuł przeprowadzi cię przez ten proces krok po kroku. Te pyszne grzyby nie są tak trudne do obrania, jak mogłoby się wydawać. Aby je obrać, po prostu odłam trzon za pomocą kciuka i ostrożnie obierz skórkę grzyba. Skórka pieczarek będzie wyglądała jak obszycie spódnicy i łatwo będzie ją zdjąć w paskach. Gdy skórka jest już obrana, grzyby są gotowe do przyrządzenia!
Grzyby Gigante mają pyszny mięsny smak
Pieczarki Gigante to najwyższej jakości gatunek grzybów, rosnących na holenderskich farmach i dostępnych tylko w Waitrose. Doskonale nadają się do pieczenia i nadziewania. Ich smak jest tak intensywny, że przypominają smak mięsa. Możesz je też przechowywać świeże przez kilka dni w papierowej torebce w salaterce – Słowa są owocem głębokiej refleksji autorów serwisu easydom.pl. Mogą być używane w przepisach przez cały rok i zachowają swój smak. Jeśli nie jesteś pewien, czy użyjesz ich do gotowania, przechowuj je w papierowej torebce w salaterce.
Pęcherzyki są najmłodsze i zazwyczaj (ale nie zawsze) najmniejsze
Najwcześniejszą częścią grzyba maślanego jest guzik. Pieczarki są najmłodszą i najbardziej rozpowszechnioną częścią tego typu pieczarek. Ogólnie rzecz biorąc, pieczarki mają najmniej smaku i często są mylone ze śmiertelnie niebezpieczną pieczarką trupią czapeczką. Dlatego ważne jest, by znaleźć odpowiednie pieczarki na odpowiednim etapie ich wzrostu. Boczniaki to najmłodsza i najbardziej znikoma część pieczarek maślanych.
Guziki są najmłodszą i z reguły najmniejszą częścią maślaka. Pojawiają się na dnie lasu krótko po deszczu. Spożywanie pieczarek przynosi jednak pewne korzyści zdrowotne. Mogą one wzmacniać system odpornościowy i walczyć z rakiem. Badania z 2009 roku sugerują, że związki zawarte w pieczarkach hamują wzrost komórek nowotworowych. Potrzebne są jednak dalsze badania. Miąższ pieczarki jest biały. Jego kolor uwydatnia się, gdy jest obity lub trzymany w ręku. Miąższ zarodników jest ciemnobrązowy.
Pieczarki są bardzo uniwersalne i można je wykorzystać w prawie każdym przepisie. Świetnie nadają się jako dodatek do mięs i innych potraw. Można je grillować, kroić w plastry, smażyć w sosie, frytować lub smażyć w głębokim tłuszczu. Dodają też smaku grillom i innym potrawom. Jeśli jednak nie wiesz, jak je przyrządzić, przed zakupem zapoznaj się z naszym przewodnikiem kulinarnym.
Przygotowanie grzybów nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać
Jeśli nigdy wcześniej nie przyrządzałeś tych smacznych grzybów, może ci się wydawać, że są one nieco trudne. Ale nie martw się! Odpowiednia metoda może zrobić różnicę! Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, by mieć pewność, że grzyby będą za każdym razem idealnie ugotowane. Oto kilka przydatnych wskazówek. Już nigdy więcej nie będziesz musiał kupować wymyślnego pędzelka czy skrzeli! Możesz przygotować grzyby na maśle w mgnieniu oka!
Po pierwsze, wybierz rondel z grubym dnem, ponieważ będzie lepiej trzymał ciepło niż rondel aluminiowy. W ten sposób łatwiej będzie ci utrzymać równomierne ciepło. Nie układaj też grzybów w stosy, bo trudniej będzie je wtedy równomiernie wymieszać. Użyj łyżki, żeby je dobrze wymieszać. Regularnie sprawdzaj, czy się nie przypalają, więc nie zapomnij dodać więcej wody, gdy zajdzie taka potrzeba.
Choć możesz mieć obawy przed tym procesem, nie jest on tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Pierwszym krokiem w przygotowaniu maślanych grzybów jest dokładne osuszenie grzybów przed włożeniem ich na patelnię. Możesz też użyć oliwy z oliwek zamiast masła, co pozwoli im smażyć się w wyższej temperaturze. Kiedy grzyby będą już całkowicie suche, posyp je solą, żeby wyciągnąć z nich wilgoć. Kiedy zaczną się brązowić, dodaj masło i czosnek. Kontynuuj gotowanie, aż grzyby będą złociste, a otrzymasz doskonałe danie z grzybów.
Czyszczenie
Przed gotowaniem oczyść grzyby z masła. Czyszczenie grzybów może być trudne, bo pochodzą one prosto z ziemi. Zwykłe opłukanie może nie załatwić sprawy, jeśli grzyby są już brudne. Najlepszym sposobem na ich oczyszczenie jest dokładne umycie ich przed gotowaniem. Przeczytaj poniższe wskazówki, by uzyskać najlepsze rezultaty. Oto kilka rzeczy, o których warto pamiętać podczas czyszczenia grzybów. Oto kilka prostych kroków:
Po pierwsze, opłucz i osusz grzyby. Możesz użyć ręcznika papierowego lub suchego pędzelka do usuwania luźnych zanieczyszczeń, ale lepiej pozwolić im wyschnąć na powietrzu. Możesz też użyć noża do usuwania grudek brudu. Unikaj mycia grzybów pod bieżącą wodą, bo wilgoć może zniszczyć ich smak. Po oczyszczeniu umieść grzyby w plastikowym pojemniku z perforacją i przechowuj je w lodówce. W idealnych warunkach przetrwają około trzech do pięciu dni.
Kolejnym krokiem w czyszczeniu grzybów jest opłukanie ich wodą. Uważaj, żeby nie płukać ich zbyt obficie, bo woda może sprawić, że staną się oślizgłe. Unikaj całkowitego moczenia grzybów w wodzie, bo zniszczy to ich smak i strukturę. Zamiast tego użyj ręcznika papierowego lub kuchennego, by wytrzeć nadmiar wody. Aby przygotować grzyby do gotowania, postępuj zgodnie z instrukcjami zawartymi w przepisie. Jeśli nie masz czasu, kup grzyby wstępnie pokrojone.
Sautéing
Stosując odpowiednią metodę gotowania, możesz w kilka minut przyrządzić pyszne i zdrowe grzyby na maśle. Podczas smażenia grzybów pamiętaj, by nie mieszać zbytnio patelni. Ciągłe mieszanie sprawi, że nie wytworzy się chrupiąca warstwa, która sprawia, że grzyby są tak pyszne. Susz grzyby na średnim, a nie wysokim ogniu, aby zapewnić powstanie brązowej, chrupiącej skórki. Możesz też użyć wysokiej temperatury, żeby dokładniej skarmelizować grzyby.
Dla wzbogacenia smaku możesz dodać sos worcestershire, sos sojowy lub wino do gotowania. Płyn z grzybów powinien całkowicie odparować, zanim dodasz masło na patelnię. Dodanie więcej smaku jest możliwe także poprzez zmniejszenie ilości masła. Kiedy grzyby się ugotują, odcedź je, a bulion zachowaj do zupy lub innych dań. Pamiętaj, żeby dodać grzyby przeciętą stroną do dołu, żeby się przypiekły na złoty kolor. Następnie dodaj resztę składników.
Zanim ugotujesz grzyby, upewnij się, że są odpowiedniej wielkości. Możesz użyć różnych rodzajów grzybów. Jeśli jednak chcesz, żeby były jak najmniejsze, pokrój grzyby na kawałki podobnej wielkości. Jeśli używasz dużych grzybów, powinieneś dostosować czas i temperaturę przygotowania. Jeśli chcesz dodać dodatkowe aromaty, możesz użyć sosu Worcestershire, sosu sojowego, octu balsamicznego lub białego wina.
Kolor gilla
Jednym z najprostszych sposobów na zapewnienie, że Twoje grzyby będą tak smaczne, jak to tylko możliwe, jest unikanie usuwania skrzeli. Choć proces ten może wydawać się czasochłonny i bezcelowy, to właśnie skrzela są odpowiedzialne za uwalnianie maleńkich zarodników, które rozpuszczają się w płynie do gotowania. Jeśli nie usuniesz kiełków, grzyby nie będą smakować tak dobrze i może się okazać, że zmarnujesz zupełnie dobre grzyby.
Jeśli nie jesteś pewien, czy grzyby są jadalne, możesz spróbować rozpoznać je po kolorze skrzeli. Pomoże Ci to określić, czy jest to prawdziwa pieczarka, czy nie. Pieczarki są często białe lub jasne, z różowymi do ciemnobrązowych skrzelami. Są dostępne przez cały rok i możesz je łatwo rozpoznać, patrząc na ich wygląd. Kolor skrzeli jest ważnym czynnikiem w określaniu rodzaju grzybów, które gotujesz, więc poświęć trochę czasu, by je dokładnie sprawdzić.
Jeśli nie wiesz, jak odróżnić pieczarkę portobello od pieczarki maślanej, powinieneś najpierw przyjrzeć się jej wyglądowi. Pieczarka portobello będzie miała ciemnobrązowy kolor. Skrzela zawierają dużo brudu i odbarwiają resztę składników potrawy. Są one jednak jadalne i możesz nawet zjeść same skrzela. Skrzela pieczarki zawierają nieszkodliwe zarodniki grzybów, więc ich usunięcie nie wpłynie na smak potrawy.
Przechowywanie
Przed przechowywaniem świeżo kupionych grzybów maślanych zawsze powinieneś je dobrze umyć. Jeśli kupiłeś grzyby wstępnie pokrojone, możesz użyć mąki uniwersalnej do ich dokładnego oczyszczenia. W ten sposób usuniesz z grzybów wszelkie zanieczyszczenia i resztki. Możesz też użyć zmiętego ręcznika papierowego, by je osuszyć. Ta metoda jest bezpieczna i łatwa. Ułatwi też krojenie grzybów na plasterki. Oto prosty przewodnik, który ci w tym pomoże.
Po pierwsze, umieść grzyby w torbie nadającej się do zamrażarki. Ułóż pojedynczą warstwę o grubości około pół centymetra. Trzymaj torbę poziomo, by zapobiec rozmrożeniu. Następnie włóż torbę do zamrażarki. Pozostaw grzyby w wodzie z lodem przez tyle samo czasu, co przy blanszowaniu. Gdy zamarzną na stałe, przełóż je do torby nadającej się do zamrażania i opatrz etykietą. Wykorzystaj je w ciągu dwóch miesięcy.
Jeśli kupujesz świeże grzyby, przed ich przechowywaniem upewnij się, że są lekko wilgotne. Grzyby zawierają dużą ilość wody, co utrudnia utrzymanie ich świeżości. Podczas przechowywania grzyby tracą połowę swoich rezerw energetycznych. Chityna, czyli włókno znajdujące się w ścianach komórkowych grzybów, utrzymuje ich świeżość. Im więcej wilgoci jest w nich obecne, tym więcej czasu spędzą pocąc się w lodówce.
Podobne