Jak obrać kaki – porady i zastosowanie

Jak obrać kaki - porady i zastosowanie

Istnieje kilka różnych sposobów na obieranie kaki i ważne jest, by stosować każdą z nich w odpowiedni sposób, by mieć pewność, że uzyskasz najlepsze rezultaty. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, których możesz użyć, by osiągnąć najpiękniejsze rezultaty. Pamiętaj, że proces będzie się różnił w zależności od rodzaju kaki, które posiadasz. Kaki zapylające, kaki Hachiya i kaki Fuyu wymagają nieco innych metod aplikacji.

Stałe kaki zapylające, które nie są cierpkie

Cierpkość miąższu kaki zapylanych stałą nie cierpką (PCNA) jest spowodowana mutacją, która pojawiła się stosunkowo niedawno w owocach kaki – Słowa są jak nici tkane przez redakcyjny zespół portalu Lena Beauty. Proces zapylania jest inny w tym typie owoców, a obecne w nich taniny są neutralizowane przez nasiona. Dzięki temu owoc jest albo całkowicie jadalny, albo ma lekko gorzki smak.

W badaniu sprawdzono genetyczne powiązania różnych odmian D. kaki z Chin, Korei i Japonii. Nieukorzenione kladogramy wskazują, że odmiany te rozwijały się niezależnie w Chinach, Korei i Japonii. Japońskie kultywary typu PCNA wyraźnie oddzielały się od kultywarów bez PCNA. Omówiono też różnice w cierpkości pomiędzy odmianami PCNA.

Istnieje kilka typów PCNA persymony. Typ PCNA wytwarza największą ilość aldehydu octowego w nasionach. Kaki PCNA są najbardziej pożądanymi odmianami pod względem smaku i aromatu. Cierpkość kaki PCNA jest modyfikowana przez wydarzenia związane z zapylaniem i pyłek. Depresja wsobna dotyczy tych gatunków.

Zapylenie kaki PCA jest głównym źródłem cierpkości kaki. Stałe, nie cierpkie kaki po zapyleniu są często traktowane gazem CO2, by usunąć cierpkość. Zapylenie jest kluczowym czynnikiem zapewniającym, że owoce mają odpowiednią zawartość cukru i są odporne na manipulacje. Cierpkość kaki PCA jest usuwana podczas przetwarzania.

Kaki Hachiya

Obieranie kaki Hachiya nie jest takie trudne. Jest podobne do obierania persymony – nie tylko dojrzewa owoc, ale też usuwa się jego cierpkość. To sprawia, że są idealne do polewania jogurtu, granoli, owsianki i ciast. Doskonale nadają się też do jedzenia na świeżo. Możesz nawet zrobić z nich pudding hachiya kaki-gaki.

Hachiya kaki pochodzą z Azji, ale są uprawiane w wielu ciepłych klimatach na całym świecie. Owoce odmiany Fuyu przypominają dojrzałego pomarańczowego pomidora. Skórka jest woskowa i musi zostać obrana, zanim będzie można zjeść wewnętrzny miąższ. Ten proces sprawi, że będziesz miał smaczną, słodką i pożywną przekąskę.

Aby obrać Hachiya khaki, najpierw przyjrzyj się owocom. Ma on skórkę w kształcie żołędzia i cienką, głęboko pomarańczową skórkę. Są one nieapetyczne, gdy są niedojrzałe, ale gdy owoc dojrzewa, taniny zaczynają zanikać, pozostawiając miąższ soczysty i pyszny. Po osiągnięciu dojrzałości miąższ ma galaretowatą konsystencję i smakuje jak słodka galaretka.

Kaki Fuyu

Persymony występują w dwóch odmianach: fuyu kakis i hachiya kakis. Obie mają skórkę w kolorze palonego pomarańczu. Podczas gdy kaki fuyu mają jaśniejszy odcień, hachiya mają ciemniejszy pomarańczowy. Dwie pierwsze odmiany pochodzą z Chin, natomiast persymony hachiya zostały sprowadzone do Stanów Zjednoczonych pod koniec XIX wieku. Większość persymonów uprawia się w Kalifornii i innych częściach Stanów Zjednoczonych.

W porównaniu do hachiyas, kaki fuyu są nieco mniej cierpkie. Można je jeść zarówno twarde, jak i miękkie. W przeciwieństwie do hachiyas, fuyu są twardsze i łatwiej je obrać. Są też świetnym dodatkiem do dżemów i kompotów. Wiele przepisów na persymony znajdziesz na stronie Marthy Stewart.

Czytaj również:   Jak obrać batata - porady i zastosowanie

Jeśli obawiasz się goryczy kaki fuyu, ważne jest, by pamiętać, że cierpkie kaki mają nasiona. Nasiona neutralizują taniny, więc miąższ otaczający nasiona będzie miał łagodny smak. W rzeczywistości połowa owocu będzie cierpka bez nasion. W obu przypadkach ważne jest, by trzymać owoce z dala od bezpośredniego światła słonecznego w ciągu dnia i z dala od rosy w nocy, by uniknąć cierpkich reakcji.

Sharon kaki

Sharon kaki to pyszne owoce, które nie wymagają obierania. Są często spożywane na surowo lub gotowane, a skórka jest jadalna. Nie zawierają pestki, więc nie musisz się martwić o ich obieranie. Ten pyszny owoc jest znany w innych kulturach jako persymona, a uprawiany jest w Hiszpanii. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej jest chroniony pod nazwą pochodzenia Ribera.

Wybierając owoce Sharon, pamiętaj, by kupować jak najdojrzalsze. Dobrze dojrzały owoc ma słodki smak i nie jest wcale gorzki. Gdy jest niedojrzały, mięknie i staje się kwaśny, podczas gdy w pełni dojrzały owoc będzie miał konsystencję kremu. Pamiętaj, by kupować je w sezonie i wykorzystywać jak najszybciej, bo nie przetrwają długo w lodówce.

Kiedy już wybierzesz świeży owoc z działu z owocami, przygotuj go do obierania. Skórka owocu jest niezwykle delikatna, więc upewnij się, że dokładnie ją umyjesz, zanim nałożysz ją na twarz. Jeśli skórka jest zbyt cienka, posmaruj ją najpierw oliwą z oliwek. Dzięki temu stanie się bardziej delikatna. Następnie pokrój ją na plasterki i podawaj z ulubionymi potrawami. I nie przejmuj się, jeśli na pierwszy rzut oka nie wygląda idealnie!

Owoc Sharon uprawiany jest w Izraelu, RPA, Hiszpanii i krajach Zatoki Perskiej, a na niewielką skalę także w Kalifornii i krajach Zatoki Perskiej. Możesz jednak wyhodować go także w domu. Kiedy będziesz gotowy, by je obrać, po prostu zetrzyj skórkę nożem lub przy pomocy urządzenia do obierania. Wtedy będziesz miał idealny owoc gotowy na pyszną przekąskę!

Odmiana Triumph

Odmiana Triumph jest pozbawiona pestek i ma jaśniejszy odcień pomarańczy niż inne odmiany. Jej skórka jest twarda, ale w miarę upływu czasu powoli mięknie pod wpływem temperatury pokojowej. Miąższ jest pomarańczowy, gładki i słodki, gdy jest dojrzały. Odmiana Triumph pochodzi z RPA i jest głównie bezpestkowa. Jest dostępna w wielu różnych kształtach, takich jak serce, owal i gruszka. Owoc jest słodki, kiedy jest przeterminowany, więc jeśli lubisz delikatniejszą konsystencję, powinieneś go obrać.

Odmiana Triumph została wprowadzona na rynek w 1884 roku, ale jest znana od końca XIX wieku. Drzewo macierzyste tego owocu zostało znalezione w pobliżu hotelu Orange Grove w Tampie na Florydzie. Jest to odmiana, która jest bardzo podobna do innych grejpfrutów, ale nie ma typowej goryczy, którą można znaleźć w grejpfrutach. Owoce Triumph są średniej wielkości, spłaszczone na górze i na dole, mają bladożółty kolor. Pomimo stosunkowo krótkiego okresu życia, owoce Triumph stały się ulubionymi owocami ludzi na całym świecie.

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *