Aby obrać kalafiora, będziesz potrzebował dobrej jakości główki kalafiora. Oto kilka wskazówek, które pomogą ci zacząć:
Wybór dobrej jakości główki kalafiora
Kupując główkę kalafiora, upewnij się, że kupujesz taką, która jest jędrna, ciężka i pełna płatków. Powinieneś też szukać jasnych, czystych liści ściśle przylegających do podstawy główki. Dobry kalafior powinien być biały lub jasnokremowy, bez brązowych plamek. Jest to znak, że jest już w pełni dojrzały. Niezależnie od koloru, kalafior powinien być jędrny i ciężki w dotyku.
Dla optymalnego nawożenia kalafiora ważne jest stosowanie zadowalającego oprysku dolistnego zawierającego 1 funt B na 100 galonów wody. Powinieneś jednak unikać nawozów B w formie pasmowej, chyba że planujesz uprawiać je na polach, które w następnym roku zostaną obsadzone fasolą lub ogórkami. Rośliny wrażliwe na bor nie powinny być uprawiane na glebach organicznych. Musisz się też upewnić, że gleba jest wystarczająco kwaśna i ma wystarczającą ilość wapnia. Kalafior ma duże zapotrzebowanie na wapń, więc jeśli możesz, kupuj odmiany pyłowe.
Użycie kalafiora w przepisie może sprawić, że będzie on smakował wspaniale! Kalafior należy do rodziny kapustowatych i powinien być chrupiący i chrupiący. Surowy kalafior, który się zepsuł, będzie pozbawiony tych cech i nie będzie zbyt przyjemny do jedzenia. Poświęcenie czasu na sprawdzenie wyglądu kalafiora może uchronić cię przed nieprzyjemnym doświadczeniem i zmarnowaniem mnóstwa pieniędzy. A więc zaczynaj zakupy!
Czyszczenie kalafiora po pokrojeniu go na różyczki
Najważniejszym krokiem podczas oczyszczania zielonego zimowego warzywa jest niemycie go do momentu, w którym planujesz go ugotować. Pokrojenie go na różyczki ułatwia płukanie przez drobne szczeliny. Oczyszczenie kalafiora przed gotowaniem pomaga zachować jego kształt. Oto, jak oczyścić główkę kalafiora:
Przed gotowaniem powinieneś pokroić kalafiora na mniejsze kawałki i przechowywać go w szczelnym pojemniku. Możesz też przechowywać go w zamrażarce. Czyszczenie jest ważne z dwóch powodów: po pierwsze, zielone warzywa mogą być siedliskiem pasożytów, a po drugie, mogą się one dostać do twojego krwiobiegu. Powinieneś unikać kalafiora produkowanego masowo, ponieważ większość z nich została poddana działaniu pestycydów. Dlatego przed gotowaniem musisz usunąć pozostałości chemikaliów i brud z korony.
Po pokrojeniu kalafiora na różyczki nadszedł czas na jego umycie. W tym celu będziesz potrzebował dużej miski lub durszlaka z wodą. Ostry nóż pomoże ci pokroić kalafiora na mniejsze kawałki. Opłucz różyczki w zimnej wodzie, by usunąć z nich brud i owady. Przed gotowaniem osusz je ręcznikiem papierowym. Kalafior świetnie nadaje się do wielu różnych potraw.
Przed gotowaniem kalafiora powinieneś odciąć rdzeń (główną gałąź). Kiedy to zrobisz, różyczki łatwo odpadną. Możesz użyć palców, by rozdzielić większe płatki. Możesz też usunąć liście, które przylegają do podstawy główki. Dzięki temu proces gotowania będzie równomierny. Po pokrojeniu kalafiora na różyczki dobrze go umyj, żeby dobrze wyglądał.
Używanie robota kuchennego
Jeśli szukasz łatwiejszego sposobu na przygotowanie surowego kalafiora, rozważ użycie robota kuchennego. To urządzenie jest łatwe do czyszczenia i usunie twardą, zewnętrzną skórkę warzywa bez uszczerbku dla jego wartości odżywczych. Wymaga jednak pewnych przygotowań. Pierwszym krokiem jest pokrojenie kalafiora na mniejsze kawałki. Następnie napełnij robot kuchenny do 3/4 wysokości płatkami kalafiora. Pamiętaj, by w trakcie pracy zgarniać boki miski, by nie wydostały się z niej kawałki kalafiora.
Kiedy już obierzesz różyczki, następnym krokiem jest odcięcie łodygi. Pokrój łodygę i różyczki na równe kawałki. Umieść je w robocie kuchennym i wyposaż go w stalowe ostrze do siekania. Rozdrabniaj kalafior, aż kawałki będą grubo posiekane. Zeskrobuj boki, by usunąć duże kawałki. Użyj ostrza rozdrabniacza, by zrobić ryż z kalafiora.
Po pokrojeniu kalafiora na kawałki, włóż je do robota kuchennego. Przetwarzaj je, aż będą przypominać ryż. Dodaj odrobinę oleju i przyprawy. Gotuj ryż z kalafiora przez około 4 minuty. Odrobina masła pomoże wzmocnić smak potrawy. Pamiętaj, żeby dodać sól i pieprz do smaku i nie przesadzić z obróbką kalafiora. Zawsze możesz dodać więcej oleju lub masła, jeśli chcesz.
Zamrażanie płatków
Zanim zamrozisz różyczki kalafiora, musisz je najpierw umyć. Wypłucz je dobrze na durszlaku w zlewie, a następnie dokładnie osusz. Następnie umieść je w misce z lodowatą wodą. Blanszowanie zatrzymuje witaminy i minerały. Blanszowanie przez około dwie minuty w zimnej wodzie jest bezpieczne i skuteczne, ale musisz uważać, żeby nie rozgotować kalafiora.
Po obraniu, umyj i osusz kalafiora. Pokrój go na ćwiartki, a następnie oddziel różyczki od rdzenia. Rozdrobnij je rękoma lub użyj noża. Doprowadź duży garnek z wodą do wrzenia. Dodaj do wrzącej wody płatki i gotuj je przez jedną lub dwie minuty. Następnie dodaj je do wanny z lodem. Pozostaw kalafiora w kąpieli lodowej na dwie minuty, żeby ostygł.
Choć kalafior będzie nadal dobrze smakował po upieczeniu lub ugotowaniu na parze, mogą się na nim pojawić plamki, które zbrązowiały. Te plamki są nieszkodliwe, jeśli nie są ciemne lub mięsiste. Choć mogą nie być smaczne, plamki mogą być wynikiem utleniania. Choć może źle wyglądać, gnijący kalafior nie spowoduje żadnego zagrożenia dla zdrowia. Jeśli na zewnętrznej powierzchni pojawią się plamy, zeskrob kalafiora i użyj go do innego przepisu.
Korzystanie z rdzenia
Pierwszym krokiem w obieraniu kalafiora jest usunięcie rdzenia. Rdzeń to główna gałąź, która jest przyczepiona do kalafiora. Nacinając plasterek wokół podstawy rdzenia, usuniesz pierwszą warstwę płatków. Następnie palcami możesz odłamać mniejsze płatki. Jeśli chcesz zachować łodygę, możesz ją pokroić na mniejsze kawałki do upieczenia lub zmiksowania. Następnym krokiem jest umycie i usunięcie liści przylegających do podstawy kalafiora.
Po odcięciu brązowych plam możesz przechowywać kalafiora w szczelnej plastikowej torbie lub pojemniku w lodówce do tygodnia. Jeśli chcesz go zamrozić, przechowuj go w zamrażarce do 3 miesięcy. Po rozmrożeniu po prostu obierz resztę główki. Następnie pokrój pozostałe różyczki w ten sam sposób. Jeśli podajesz kalafiora z ryżem, możesz ponownie wykorzystać ten sam rdzeń.
Cięcie kalafiora nie jest trudne. Zacznij od wycięcia w rdzeniu kształtu litery V. Podczas krojenia część płatków będzie się naturalnie oddzielać. Do tego kroku możesz potrzebować noża do krojenia lub tasaka. Następnie użyj noża, by odciąć płatki od rdzenia. Po odcięciu usuń rdzeń i resztki płatków. Możesz teraz przygotować kalafiora do gotowania.
Używanie noża
Zanim zaczniesz obierać kalafiora, musisz najpierw odciąć łodygę. Następnie połóż kalafiora stroną z łodygą do dołu na desce do krojenia i przetnij wzdłuż środka, oddzielając płatki i rdzeń. Po oddzieleniu płatków możesz pokroić je na kawałki. Następnie możesz je opłukać. Powinieneś też przechowywać kalafiora w lodówce, ponieważ podczas zbiorów dostają się do niego brud i insekty.
Aby obrać kalafiora, odetnij łodygę i liście z dolnej części główki. Możesz też odciąć rdzeń za pomocą noża. W ten sposób naturalnie rozerwiesz różyczki. Uważaj, żeby nie przeciąć łodygi, bo może to spowodować dużo gruzu. Co więcej, ta metoda odcina także łodygę i rdzeń, powodując wiele gruzu. Aby odciąć łodygę i rdzeń, możesz użyć noża szefa kuchni.
Pokrój kalafiora na ćwiartki. Możesz użyć noża do ręcznego odcięcia łodygi, możesz też przeciąć ją nożem. Upewnij się, że odcinasz łodygę blisko podstawy kalafiora, bo łodyga jest jadalna. Liści możesz używać do sałatek, gotować na parze lub piec. Nóż jest twoim najlepszym przyjacielem, gdy chcesz rozciąć różyczki. Pamiętaj, żeby kroić je cienko, żeby nie odpadły podczas gotowania.
Podobne