Jak obrać kiwi – porady i zastosowanie

Jak obrać kiwi - porady i zastosowanie

Na początek zbierz dojrzałe kiwi. Obierz je za pomocą noża lub łyżki. Następnie pokrój je na kliny lub mniejsze kostki. Cukiernicy kroją kiwi na desce do krojenia, dłuższym bokiem do góry. Użyj małego noża, by odciąć końcówki. Następnie łyżeczką naciskaj na skórkę, obracając kiwi wokół własnej osi.

Wybieranie dojrzałego kiwi

Wybór dojrzałego kiwi do obierania jest łatwy, jeśli wiesz, na co zwracać uwagę. Skórka powinna być miękka, ale nie mięsista. Powinno być też wolne od siniaków, plam, pleśni czy zmarszczek. Jeśli nie ma tych cech, możesz je pominąć. Aby rozpocząć obieranie kiwi, dokładnie je umyj.

Następnie musisz wybrać nóż. Możesz użyć noża typu paring, który jest idealny do krojenia kiwi ze względu na krótkie ostrze i łatwy uchwyt. Kolejnym niezbędnym narzędziem jest deska do krojenia, która jest stabilna. Kolejnym przydatnym elementem wyposażenia jest łyżka stołowa, która jest opcjonalna w zależności od metody, którą wybierzesz. Oba te przedmioty znajdziesz w każdej kuchni, więc nie musisz kupować ich osobno.

Kiedy już wybrałeś kiwi do obierania, odetnij końcówki. W ten sposób będziesz mógł ocenić jego dojrzałość, zanim je obierzesz. Możesz też ścisnąć owoc w dłoniach, by sprawdzić jego smak przed obraniem. W zależności od wielkości kiwi możesz pokroić je na kliny lub w kostkę. Upewnij się, że wybrałeś takie, które jest wystarczająco dojrzałe, by można je było obrać bez uszkodzenia.

Jeśli planujesz pokroić kiwi w plasterki, wybierz owoc, który nie jest zbyt twardy lub niedojrzały. Miększy miąższ będzie miał w sobie mniej rafidów i kryształków szczawianu, które powodują podrażnienia jamy ustnej. Choć obieranie kiwi zmniejszy zawartość szczawianów, nie usunie dojrzałości, ale zmniejszy ryzyko powstania kamieni nerkowych.

Przed obraniem kiwi upewnij się, że dokładnie umyłeś je w letniej wodzie. To zapewni, że owoc został dokładnie oczyszczony i większość patogenów zostanie usunięta. Mimo to możesz zjeść skórkę, jeśli nie przeszkadza ci jej rozmyta faktura. Po obraniu możesz pokroić owoc za pomocą noża lub obieraczki do warzyw.

Obieranie kiwi nożem

Aby uzyskać idealny kształt gwiazdy, musisz najpierw obrać kiwi. Aby to zrobić, połóż je na desce do krojenia, dłuższą stroną do góry. Użyj noża do obcinania końcówek. Używając niedominującej ręki, przetnij skórkę kiwi pod kątem 45 stopni. Podczas obierania kiwi trzymaj stabilnie łyżkę.

Następnie przytrzymaj kiwi na desce do krojenia lub talerzu, tak by płaski koniec znajdował się na spodzie. Włóż nóż blisko miąższu i obracaj nim wokół owocu, aż całkowicie się odklei. Powtarzaj czynność do momentu, aż cały owoc będzie możliwy do obrania. Może się okazać, że trzeba będzie włożyć nóż kilka razy, by całkowicie usunąć skórkę. Jeśli nie używasz noża, możesz użyć do tego łyżeczki.

Aby najłatwiej obrać kiwi, możesz użyć łyżeczki. Łyżeczkę należy włożyć między owoc a skórkę. Po wykonaniu tej czynności kiwi powinno wypaść. Jeśli tak się nie stanie, obróć kiwi w lewą stronę i użyj końcówki łyżki, by zeskrobać skórkę z owocu. Łyżka pomoże ci to zrobić szybciej.

Owoce kiwi pochodzą z Kalifornii, gdzie produkuje się około 98% wszystkich kiwi uprawianych w Stanach Zjednoczonych. Owoce są wielkości jajka i mają zielony lub żółty kolor. Jest słodko-cierpkim przysmakiem i jest powszechnie dostępny zimą i wiosną. Chociaż skórka owocu jest jadalna, nie jest tak precyzyjna jak nóż.

Aby uzyskać idealną skórkę kiwi, użyj ostrego noża do nacięcia wokół owocu. Użycie małej szklanki lub łyżeczki pomoże wcisnąć się między skórkę a miąższ. Nóż szefa kuchni jest łatwiejszy do opanowania, ale nadal jest zalecany. Równie dobrze sprawdzi się para noży. Gdy masz już odpowiedni nóż, czas na zastosowanie preparatu do usuwania skórki. Dzięki temu skórka owocu będzie wolna od bakterii.

Aby uzyskać idealne kiwi, upewnij się, że kiwi ma lekką sprężystość i jest na tyle dojrzałe, że łatwo je obrać. Kiedy owoce kiwi są gotowe, możesz je przechowywać w lodówce przez dwa do trzech dni. Możesz też zamrozić je na okres do sześciu miesięcy i rozmrozić przez noc w lodówce. Po rozmrożeniu kiwi najlepiej spożyć w ciągu kilku dni.

Czytaj również:   Jak obrać kaki - porady i zastosowanie

Używanie łyżki

Jeśli chcesz pokroić kiwi na kliny lub mniejsze kostki, najlepszym sposobem na jego obranie jest użycie małego noża i popchnięcie go w dół przez krzywiznę owocu. Następnie obróć owoc za pomocą łyżki. W ten sposób usuniesz większą część skórki, zachowując owoc w jednym kawałku. Następnie możesz pokroić go w plastry i podać.

Po przecięciu kiwi na pół włóż łyżkę pod skórkę na przeciętym końcu. Następnie możesz wsunąć łyżkę pod skórkę w kierunku drugiego końca. Staraj się przesuwać łyżkę wokół owocu, oddzielając od niego skórkę. To łatwy sposób na obranie kiwi. Pamiętaj, żeby umyć ręce przed użyciem łyżki do usuwania skórki.

Następnie opłucz owoce kiwi. Chociaż można też użyć noża, wiele osób uważa, że łyżka sprawdza się lepiej. Umyj owoce przed ich obraniem. Następnie przetnij go w najbardziej szorstkiej części owocu. Następnie wsuń łyżkę między miąższ a skórkę. Przesuwaj ją okrężnymi ruchami, wyskrobując miąższ z wnętrza kiwi. Grubsza łyżka sprawi, że więcej miąższu pozostanie przy skórce.

Po obraniu kiwi możesz pokroić je na plasterki i kliny. Pokrój owoc na cienkie lub grube plastry. Upewnij się, że plasterki są równe i jednolite, bo jeśli owoc jest przejrzały, skórka łatwo zsunie się z owocu. Podczas krojenia nie zapomnij o usunięciu pestek, ponieważ mogą być one spożywane jako przygotowanie. Jak więc pokroić kiwi?

Możesz też użyć łyżki do obrania owocu. Użycie łyżki pomoże ci zdjąć skórkę bez większych problemów. Owoc kiwi może być też używany jako przekąska dla dzieci. Oprócz tego, że kiwi świetnie nadaje się do pudełka na lunch dla dziecka, jest zdrową przekąską zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Mimo wysokiej wartości odżywczej, ma niską zawartość tłuszczu, sodu i IG.

Wybieranie kiwi z odsłoniętą skórką

Choć kiwi je się zazwyczaj z odsłoniętą skórką, skórka może być nieapetyczna. W rzeczywistości skórka kiwi jest jadalna, ponieważ zawiera mnóstwo błonnika. Jeśli chcesz zjeść skórkę, możesz użyć obieraczki do warzyw, by zdrapać zewnętrzne warstwy bez zgniatania owocu. Możesz też usunąć strąki nasienne, choć wiele osób nie chce ich dotykać. W takich przypadkach po prostu umyj je przed zjedzeniem. Zawsze pamiętaj, by kupować kiwi organiczne, ponieważ mają one więcej składników odżywczych niż ich mięsiste odpowiedniki.

Jak już wspomnieliśmy, skórka kiwi zawiera duże stężenie witaminy C i błonnika. Zawiera też folian, niezbędną witaminę, która pomaga ciału budować zdrowe komórki i uniknąć wad w czasie ciąży. Skórka kiwi może jednak podrażniać jamę ustną lub gardło. Zawsze powinieneś dokładnie myć owoce przed ich zjedzeniem. W przeciwnym razie możesz nabawić się rozstroju żołądka. Nadal jednak możesz korzystać z dobrodziejstw skórki kiwi.

Skórki kiwi nie trzeba obierać. Będzie jednak lepiej wyglądało z założoną skórką, więc nie zapomnij oderwać końcówek owocu i wycisnąć go, by zobaczyć, ile ma soku. Kiedy już zjesz kiwi ze skórką, możesz cieszyć się jego słodkim smakiem i zdrową dawką wapnia. Jeśli wolisz obrać kiwi, pamiętaj, by pokroić je na kliny. Obranie owocu kiwi zmniejszy ilość szczawianu wapnia.

Jeśli masz alergię na kiwi, możesz uniknąć obierania owocu i zamiast tego jeść sam miąższ. Owoc ten jest bogaty w witaminę C, która jest ważna dla promiennej skóry. Zawiera więcej potasu niż banan, który jest niezbędny dla pracy serca i mięśni. Możesz nawet zjeść skórkę i nadal cieszyć się jego słodkim smakiem. To zdecydowanie najłatwiejszy sposób na delektowanie się owocami kiwi.

Aby wybrać najlepsze kiwi, upewnij się, że nie jest ono uszkodzone. Mimo niewielkich rozmiarów powinno być lekko sprężyste, gdy je ściskasz. Możesz też dodawać kiwi do smoothie i sałatek. Kiedy już kupisz kiwi, nie zapomnij przechowywać go w lodówce, by zachować optymalną świeżość.

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.