Riya Borah, edukatorka żywieniowa, dzieli się wskazówkami dotyczącymi obierania kokosa. Zacznij od wyboru dojrzałego orzecha kokosowego, a jeśli to możliwe, wybierz taki, który nie jest młody. Innym dobrym sposobem na rozbicie orzecha kokosowego jest zamachnięcie się nim do krawędzi lub uderzenie w grzbiet między oczami. Kiedy już go rozbijesz, wylej z niego sok i delektuj się nim. Jeśli nie czujesz się pewnie ze swoimi umiejętnościami posługiwania się nożem, użyj gałki do lodów.
Wybieranie dojrzałego kokosa
Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę, wybierając dojrzały kokos zamiast młodego. Po pierwsze, chcesz się upewnić, że kokos nie jest kruchy ani zbyt cienki – te słowa pochodzą z serwisu https://poradnikprzestepcy.pl. Skóra dojrzałego kokosa powinna być brązowa i ciężka, ale nie zielona. Chcesz też poczuć wagę kokosa, ponieważ lżejszy kokos prawdopodobnie ma mniej mięsa i soku. Zwróć też uwagę na oczy. Dojrzały kokos powinien być brązowy lub nieco ciemniejszy od reszty orzecha. Oczy powinny być czyste i pozbawione białych plamek.
Innym sposobem na stwierdzenie, czy kokos jest dojrzały, jest jego waga. Wnętrze młodego orzecha kokosowego jest w większości płynne, ale w miarę dojrzewania bielmo twardnieje. Im bardziej dojrzałe orzechy kokosowe są cięższe, tym więcej wody zawierają. Im cięższy orzech kokosowy, tym lepiej. Nie chcesz jednak zjeść kokosa, który waży zbyt dużo! Im bardziej dojrzały kokos kupisz, tym lepiej.
Aby wybrać dojrzały orzech kokosowy, najpierw określ jego wiek. Poszukaj trzech oczu. Największe oko to miejsce, w którym wyrośnie nowa roślina kokosowa i będzie ono najbardziej miękkie. Jeśli nie jesteś pewien, spróbuj szturchnąć kokos nożem. Jeśli zobaczysz dziurę, możesz włożyć do niej łyżkę, by wydobyć mięso. Młodszy kokos może być mniej dojrzały, ale nadal będzie smaczny i słodki.
Używanie piły ręcznej
Mała piła ręczna jest skutecznym narzędziem do otwierania kokosów. Piła ręczna wycina otwór w środku orzecha, pozwalając na spłynięcie pożytecznego płynu z kokosa. Inne metody mogą sprawić, że boki orzecha będą nierówne. Połóż kokos twarzą do dołu na miękkiej powierzchni. Trzymając jeden koniec z dala od piły ręcznej, przesuwaj ostrze do przodu i do tyłu. Gdy kokos jest już podzielony na pół, jest gotowy do obierania.
Możesz przeciąć orzech kokosowy za pomocą piły ręcznej, dzieląc go na pół wzdłuż środkowego szwu. Możesz też użyć młotka, by rozbić powierzchnię kokosa na dwie połówki. Będziesz musiał także odciąć miąższ i łupinę za pomocą czystego narzędzia. Po obraniu kokosa możesz go podgrzać w mikrofalówce przez 30-60 sekund lub wstawić do piekarnika na 5-10 minut. Niezależnie od metody, pamiętaj, by używać przyborów, które można myć w zmywarce, by uniknąć zanieczyszczenia.
Jeśli jesteś w stanie użyć piły ręcznej do obrania kokosa, upewnij się, że jest ona wystarczająco ostra, by dotrzeć do miękkiego miąższu w środku. Następnie użyj noża, by usunąć miąższ. Nóż powinien być na tyle giętki, by można go było zginać wzdłuż krawędzi orzecha. Nóż powinien przeciąć twardą skorupę i dotrzeć do miękkiego miąższu w środku. Jeśli chodzi o orzechy kokosowe, dojrzałe owoce mają bardzo mało wody i dużo miąższu.
Używanie gałki do lodów
Używanie gałki do lodów do obierania orzechów kokosowych to świetny sposób na podanie tego popularnego tropikalnego przysmaku. Jest łatwy do zjedzenia, ale trudny do nabierania. Po pierwsze, upewnij się, że kokos znajduje się w tylnej części zamrażarki, gdzie jest najzimniejszy i najbardziej suchy. Jeśli umieścisz kokos z przodu, częściowo się roztopi, tworząc lodowe kryształki i psując jego konsystencję.
Następnie zamroź mleko kokosowe. Musisz pozostawić je na noc w chłodnym miejscu. Kiedy będzie gotowe, użyj gałki do lodów, by nabrać krem. Następnie nałóż na wierzch kokosową bitą śmietanę domowej roboty. Jeśli gałka do lodów nie działa, dodaj trochę gorącej wody, żeby ją zahartować. Będziesz potrzebował około pięciu minut, żeby uzyskać kremową konsystencję. Możesz też spróbować zrobić bananowe mochi, które przygotujesz w ten sam sposób, co swoje ulubione lody.
Aby zrobić mochi, nabierz trochę lodów i ponownie je zamroź. Kiedy będą już zamrożone, umieść je w foremce do muffinów lub w pojemniku na jajka wyłożonym folią i ponownie zamroź. Lody zmiękną, gdy będą leżały, więc mogą się rozerwać podczas rozciągania. Możesz też spróbować użyć plastikowych rękawiczek, by ochronić palce przed ciepłem lodów.
Używanie sztywnej szpatułki
Aby obrać kokosa, potrzebujesz dobrej powierzchni do krojenia. Kiedy już znajdziesz kokosa z brązową skorupą, możesz użyć sztywnej łopatki, by zeskrobać białą część zewnętrzną, aż pozostanie brązowa skorupa. Jeśli nie chcesz używać noża, możesz użyć nożyka lub płaskiego śrubokręta, by usunąć skórkę.
Aby usunąć biały miąższ, najpierw przekłuj oczy kokosa. Często robi się to za pomocą czystego szpikulca do lodu lub śrubokręta krzyżakowego. Możesz też użyć młotka, by uderzyć w oko główką dużego gwoździa. Gdy już zrobisz dziurę, możesz wsunąć tarkę przez oko, co pozwoli na szybsze odsączenie orzecha.
Choć używanie sztywnej łopatki do obierania wychudzonych kokosów może być żmudnym procesem, pamiętaj, że woda kokosowa jest też całkiem pożywna. Kokos będzie się łatwiej obierał, jeśli użyjesz sztywnej łopatki. Jeśli nie masz sztywnej szpatułki, możesz użyć drewnianej łyżki lub noża. Upewnij się, że nie kroisz skórki zbyt grubo.
Używanie ciepła
Istnieje kilka sposobów na obranie kokosa. Możesz użyć młotka, czystego gwoździa, noża lub obieraczki do warzyw. Celem jest usunięcie miękkiej skórki, tak byś mógł dostać się do białego mięsa w środku. Użycie ciepła może pomóc w osiągnięciu tego celu. Jeśli nie chcesz używać noża, włóż kokos do piekarnika na 10-15 minut, by zmiękczyć skorupę. Gdy kokos ostygnie, po prostu obierz miąższ za pomocą noża do masła lub obieraczki do warzyw.
Aby otworzyć kokos, najpierw upewnij się, że ma on otwór odpływowy. Kokosy są łatwe do przebicia, ponieważ mają trzy małe okrągłe wgłębienia na wierzchu. Weź śrubokręt lub nóż i zrób mały otwór. Ważne jest, by pamiętać, że otwór nie musi być duży – wystarczy mała dziurka. Gdy otwór jest już wystarczająco duży, kokos jest gotowy do obrania!
Jeśli chcesz przechowywać mięso kokosowe, przechowuj je w lodówce przez tydzień lub zamroź na okres do sześciu miesięcy. Po obraniu kokosa możesz go zjeść na świeżo lub zamrozić. Możesz też użyć mięsa kokosowego w deserach lub granoli. Mięso kokosowe może być świeże przez kilka dni, jeśli jest odpowiednio przechowywane w szczelnym pojemniku. Aby napić się z młodego orzecha kokosowego, użyj słomki lub pokrój go ostrym nożem.
Podobne