Jak obrać marakuje – porady i zastosowanie

Jak obrać marakuje - porady i zastosowanie

Jeśli zastanawiasz się, jak obrać owoce męczennicy, przeczytaj ten artykuł! Owoce męczennicy mają neutralny smak i są używane w wielu przepisach. Ponadto skórka zawiera błonnik, który zapobiega zaparciom i wiąże toksyny w jedzeniu, które spożywamy. Owoc ten chroni też błonę śluzową żołądka i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Skórka zawiera także właściwości przeciwzapalne. Ci, którzy cierpią na astmę lub zapalenie oskrzeli, mogą również stosować skórkę passiflory jako suplement łagodzący kaszel i przeziębienie.

Skórka działa jak środek rozszerzający oskrzela

Owoc męczennicy był stosowany w medycynie ludowej i w kilku badaniach przedklinicznych ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i rozszerzające oskrzela. Jednak jej zastosowanie w badaniach klinicznych na ludziach jest ograniczone. Mimo że jest to skuteczny lek rozszerzający oskrzela, niewiele wiadomo o bezpieczeństwie i biodostępności ekstraktu z tego owocu. Dzieje się tak, ponieważ nie przeprowadzono jeszcze wielu badań, a bioaktywność owocu u ludzi i zwierząt nie jest jeszcze znana.

Suplement diety zawierający passiflorę może pomóc osobom, które mają problemy z oddychaniem. Ten naturalny środek rozszerzający oskrzela składa się z dużej ilości witaminy C, która pomaga ciału tworzyć zdrowe naczynia krwionośne i zdrowe komórki. Zawiera też dużo błonnika, który sprawia, że jelita poruszają się sprawnie. Obniża też poziom cholesterolu i obniża ryzyko cukrzycy, chorób serca i niektórych form raka. Owoce męczennicy zawierają także magnez i potas oraz folian, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu nerek i nerwów. Chociaż owoce te są generalnie bezpieczne do spożycia, powinny ich unikać osoby uczulone na lateks lub cierpiące na schorzenia nerek.

Skórka passiflory jest tak samo zdrowa jak jej miąższ. Zawiera glikozydy antocyjanowe, które nadają owocom ich fioletowy kolor. Ma też karoteny i pigmenty ksantanowe. Substancje te sprawiają, że skórka owocu męczennicy jest pokarmem niskokalorycznym, niskotłuszczowym i nie zawiera cholesterolu. Ponadto passiflora zawiera związki, które działają jak środek rozszerzający oskrzela. W rezultacie zmniejsza skurcz oskrzeli u osób z astmą i jest zdrowym sposobem na poprawę swojego zdrowia.

Surowy owoc męczennicy ma neutralny smak

Surowy miąższ passiflory jest pysznym, kolorowym przysmakiem. Nasiona i biała błona, która je oddziela, są jadalne, ale skórka jest gorzka. Surowy owoc męczennicy można jeść w całości lub zmieszać z jogurtem. Owoce te świetnie nadają się też do deserów, sosów sałatkowych i napojów. Owoce te są bogatym źródłem polifenoli i błonnika. Jednak passiflora nie jest doskonałym dodatkiem do smoothie.

Skórka passiflory jest prawie tak samo zdrowa jak jej miąższ. Zawiera ona dużą ilość związków fenolowych i enzymów. Skórka owocu męczennicy zmienia kolor z żółtego na purpurowy. Kiedy jest w pełni dojrzała, skórka ma gładki, pomarszczony wygląd. Miąższ jest połączony ze skórką i ma neutralny smak. Ze względu na wysoki poziom antyoksydantów może chronić przed powszechnymi chorobami i poważnymi schorzeniami.

Skórka owocu męczennicy jest bogatym źródłem bogatych w składniki odżywcze przeciwutleniaczy. Nie jest jadalna na surowo, ale ekstrakt ze skórki jest niezwykle zdrowy i bogaty w składniki odżywcze. Używa się jej także do robienia dżemu, co jest kolejną wielką korzyścią dla zdrowia. Dżem to pyszny przysmak zrobiony z miąższu owoców i cukru. Zawartość pektyn w owocach sprawia, że są one doskonałą alternatywą dla dżemu. Skórka jest bardzo przydatna do robienia dżemu, więc rozważ wykorzystanie jej w swoim przepisie.

Jest symbolem ukrzyżowania Chrystusa

Kwiat i owoc męczennicy są symbolem ukrzyżowania Chrystusa. Fioletowe włókna owoców symbolizują koronę cierniową, którą Jezus Chrystus miał na sobie podczas ukrzyżowania. Koronę włożono mu na głowę jako szyderstwo, a następnie przybito do krzyża. Trzy stygmaty to podstawa kwiatu męki i sam owoc.

Jezus został przybity do krzyża trzema gwoździami. Jeden gwóźdź został wbity w dłonie i stopy, a trzy gwoździe przeszły przez ciało. Te cztery rany składają się na pięć świętych ran Chrystusa. Kolejna rana została zadana przez żołnierza, symbolizuje włócznię. Inna rana została zadana nieznanym narzędziem, takim jak bicz lub pejcz. Stygmat reprezentuje gąbkę.

Męczennica ma wiele symboli, w tym ukrzyżowanie. Przypominające ciernie włókna przypominają koronę na głowie Jezusa. Kształt kwiatu także przypomina ludziom o ukrzyżowaniu. Męczennica, która jest częstym elementem wystroju ogrodów, jest także popularnym symbolem ukrzyżowania Chrystusa.

Czytaj również:   Jak obrać cytrynę - porady i zastosowanie

Męczennica jest piękną rośliną, która rośnie w regionach tropikalnych. Małe żółte owoce są jadalne i często wykorzystywane w przepisach kulinarnych. Męka Pańska jest symbolem ukrzyżowania Chrystusa i wydarzeń, które temu towarzyszyły. Kwiaty te występują w Ameryce Południowej i w części Meksyku. Jego znaczenie wykracza poza symbolikę i jest wspaniałym prezentem dla każdego chrześcijanina.

Jest dostępny przez cały rok na południowej Florydzie i w Kalifornii

Występuje zarówno w zielonej, jak i fioletowej odmianie. Odmiana fioletowa pochodzi z Ameryki Południowej i jest rodzima dla południowej Brazylii, północnej Argentyny i Paragwaju. Odmiana żółta pochodzi prawdopodobnie z cieplejszych rejonów Ameryki Południowej. Fioletowe owoce męczennicy są droższe od żółtych, ale te drugie są bardziej obfite i dostępne przez cały rok. Owoce męczennicy są powszechnie uprawiane w południowej Florydzie i Kalifornii. Jej charakterystyczny, pomarszczony wygląd sprawia, że łatwo ją rozpoznać jako niedojrzały owoc.

Pnącze passiflory jest zdrewniałą, płytko ukorzenioną byliną. Wspina się za pomocą systemu rozłogów i wytwarza bujne, aromatyczne i słodkie owoce. Ma naprzemianległe, głęboko zielone liście, które mają od 3 do 8 cali długości i są głęboko 3-klapowe. W przeciwieństwie do innych owoców, liście nie są podatne na gnicie, szkodniki czy obicia. Można zbierać owoce pasji, gdy są jeszcze zielone, ale nie jest to zalecane.

Żółty owoc męczennicy jest często atakowany przez pluskwiaka, szkodnika, który może zniszczyć liście i korę rośliny. Larwa wciornastka może ranić młode rośliny i żerować na nich podczas suchej pogody. Aby zabić te szkodniki, stosuj miedziane bariery oraz organiczne przynęty na ślimaki. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na bariery miedziane, spróbuj użyć organicznej przynęty na ślimaki.

To owoc tropikalny

Jeśli chcesz zrobić sok lub przecier z passiflory, możesz skorzystać z kilku wskazówek. Aby zrobić przecier, przetnij owoc na pół i wydrąż nasiona oraz soczysty miąższ. Jeśli nie używasz go w przepisie, możesz po prostu przecedzić go przez sito do miski. Użyj drewnianej łyżki lub łopatki, by przecisnąć miąższ przez sito. Przetarty owoc będzie nadal chrupiący.

Aby obrać owoce męczennicy, dokładnie je umyj i przekrój na pół. Najłatwiej jest użyć ząbkowanego noża, by usunąć zewnętrzną skórkę i odsłonić galaretowaty miąższ znajdujący się w środku. Miąższ nadaje się także do przygotowania smoothie i pieczonych deserów. Możesz też wykorzystać miąższ bezpośrednio po wyjęciu z łupiny i dodać cukier do smaku. Niemniej jednak uważaj przy przecinaniu skórki – może być bardzo kwaśna.

Aby stwierdzić, czy twój owoc męczennicy jest dojrzały, powinieneś sprawdzić, czy na skórce nie ma zmarszczek. Pomarszczenie skórki to znak, że jest ona przejrzała. Możesz też sprawdzić kolor owocu, szukając ciemnego, żółto-czerwonego odcienia. Jeśli owoc jest pomarszczony, jest gotowy do wysiewu nasion. W zależności od wielkości, owoce męczennicy są często większe i mniej aromatyczne niż ich żółte odpowiedniki.

Jak ją obrać?

Jeśli nigdy nie widziałeś passiflory, możesz się zastanawiać, jak ją obrać. Na szczęście jest to bardzo prosty proces. Najpierw umyj i osusz owoce, by usunąć z nich pestycydy. Następnie przekrój go na pół i wydłub miąższ. Biała część skórki jest gorzka i może być używana do potraw. Jest też doskonałym dodatkiem do smoothie i wypieków. Na koniec odcedź nasiona i masz pyszny sok z passiflory.

Po usunięciu skórki i pestek możesz przekroić owoc na pół. Usuń nasiona i miąższ za pomocą łyżki. W przepisach, w których używa się miąższu z pestkami, po prostu wydłub miąższ. Umieść miąższ w sitku o drobnych oczkach nad miską. Delikatnie dociskaj sito do miski za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki. Następnie wyrzuć nasiona. Nasiona passiflory są chrupiące i pyszne!

Owoce męczennicy to małe, okrągłe owoce z twardą, fioletową osłonką. W środku znajduje się słodki i pikantny miąższ, a w nim małe nasionka. Choć ten egzotyczny owoc jest szeroko dostępny w klimacie tropikalnym, Stany Zjednoczone nie mogą konkurować z innymi krajami w produkcji soków. Popyt na świeże owoce jest ograniczony do rynku dla smakoszy. Jest to jednak pyszny owoc, który można obrać i cieszyć się nim w kuchni.

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *