Słyszałeś, że migdały są łatwe do obierania i blanszowania, ale co z faktycznym usunięciem skórki? Migdały są często używane w ciastach, ciasteczkach i czekoladkach, ale być może nie brałeś pod uwagę możliwości ich blanszowania. Jeśli nigdy nie próbowałeś ich blanszować, przeczytaj dalej, by poznać wskazówki i sposób ich zastosowania. Będziesz zadowolony, że to zrobiłeś! I nie martw się – proces ten jest szybki i łatwy!
Blanszowanie migdałów jest tańsze niż kupowanie migdałów bez skórki
Blanszowanie migdałów to prosty proces. Wszystko, czego potrzebujesz, to wrząca woda i kilka migdałów. Gotowanie migdałów przez minutę nada im pożądany wygląd bez skórki. Odcedź i osusz migdały na papierowych ręcznikach. Po blanszowaniu możesz je przepołowić lub pokroić. Kiedy migdały ostygną, możesz je obrać.
Kupowanie blanszowanych migdałów może być drogie, ale blanszowanie własnych migdałów pozwoli ci sporo zaoszczędzić. Migdały bez skórki mają gładką konsystencję i są bardziej odżywcze w niektórych potrawach. Masło migdałowe, marcepan i mąka migdałowa będą miały dużo lepszy smak, jeśli będą pozbawione skórki. Blanszowanie własnych migdałów jest łatwiejsze niż myślisz i zajmuje tylko pięć minut.
Wiele przepisów wymaga blanszowanych migdałów, ale są one droższe niż migdały bez skórki. Blanszowane migdały nie zawsze są też najświeższe. Poza tym często są pakowane w małe paczki. Aby uniknąć tych problemów, możesz blanszować migdały samodzielnie. Łatwiej i taniej jest też kupować całe, surowe migdały. Jeśli jednak masz mało czasu, blanszowane migdały są lepszym wyborem.
Blanszowanie migdałów to najprostszy sposób na usunięcie z nich skórki. Blanszowanie migdałów pozwala zaoszczędzić pieniądze i daje pewność, że otrzymujesz produkt wysokiej jakości. Możesz też pokroić migdały w plasterki, by dodać je do jogurtu lub lodów. Nie zapomnij rozłożyć blanszowanych migdałów na papierowych ręcznikach po ich zblanszowaniu. Następnie możesz pokroić migdały w cienkie plasterki.
Po zblanszowaniu możesz je przechowywać przez miesiąc. Możesz też uprażyć je na sucho w gorącym piekarniku przez dwie do trzech minut. Ta metoda jest o wiele tańsza niż kupowanie migdałów bez skórki. Jeśli jednak planujesz zrobić mąkę migdałową, powinieneś przygotować partię z wyprzedzeniem. Dzięki temu będą one trwalsze. Korzyści z blanszowania migdałów zwrócą się w dłuższej perspektywie.
Możesz też zrobić mąkę migdałową z blanszowanych migdałów. W tym celu rozłóż zblanszowane migdały na dużej blasze i umieść je w chłodnym miejscu. Jeśli musisz przechowywać mąkę migdałową przez dłuższy czas, przechowuj ją w lodówce w chłodnym i ciemnym miejscu. Możesz też zrobić mąkę migdałową samodzielnie, postępując zgodnie z powyższymi instrukcjami. Należy jednak pamiętać, że mąka migdałowa nadal zawiera brązowe kawałki skórki.
Jest to łatwiejsze niż ich obieranie
Jeśli nie znosisz obierać migdałów, możesz je blanszować w gorącej wodzie przez około 55-60 sekund. Gorąca woda rozluźni skórkę i sprawi, że nie staną się zbyt miękkie. Po zblanszowaniu odcedź je i przepuść pod zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Gdy migdały ostygną, obierz je ze skórki palcami. Ta metoda pozwoli ci zaoszczędzić czas i wysiłek, bo szybko i łatwo wyjmiesz migdały ze skorupki.
Istnieje wiele metod obierania migdałów. Jedną z nich jest ich ugotowanie. Potrzebujesz do tego garnka, zimnej wody i durszlaka. Możesz też użyć wrzącej wody do usunięcia skórki. Upewnij się jednak, że używasz zimnej wody, ponieważ gorąca woda może wnieść zanieczyszczenia z linii wodociągowej i spowodować problemy zdrowotne. Upewnij się, że używasz odpowiedniej ilości wody, tak by migdały były całkowicie zanurzone w wodzie. Pamiętaj, żeby utrzymywać wysoki płomień, żeby migdały się nie przypaliły.
Aby usunąć brązową, papkowatą skórkę z migdałów, możesz je najpierw zblanszować. Blanszowanie migdałów jest łatwiejsze niż ich obieranie. Nie potrzebujesz robota kuchennego. Migdały można gotować na parze lub w wodzie, co pomoże im rozłożyć się do mniejszych rozmiarów. Ta metoda jest szybka i łatwa, a do tego usuwa brązową, papkowatą skórkę. Nie jest to jednak najłatwiejsza metoda – najlepiej skorzystać z przepisu, który zawiera migdały i postępować zgodnie z instrukcjami.
Innym sposobem na obranie migdałów jest namoczenie ich na kilka minut w wodzie. Jeśli nie chcesz czekać tak długo, możesz je namoczyć w mikrofalówce przez około 2 i pół minuty. Po namoczeniu przepuść je przez zimną wodę, żeby ostygły. Gdy ostygną, usuń z nich skórkę i pozwól im wyschnąć. Następnie delikatnie je obierz, jeden po drugim. Jeśli jesteś zajętym kucharzem, możesz przygotować partię migdałów przed rozpoczęciem pracy.
Możesz też uprażyć migdały na kuchence, zdejmując z nich skórkę. Następnie możesz je opiekać lub zachować na później. Pamiętaj, by położyć je na papierowym ręczniku. Nie próbuj prażyć migdałów zbyt szybko, bo skórka może pęknąć i uwolnić olej. Ważne jest, by przed prażeniem zdjąć z nich skórkę. To nie jest czas na maratońską sesję gotowania.
Nadaje przekąsce łagodniejszy smak
Aby przygotować zdrową przekąskę, możesz dodać migdały do sałatki. Możesz też połączyć je z wiórkami czekoladowymi lub wiórkami kokosowymi. Świetnie smakują z sałatkami, a także zaspokajają ochotę na chrupki podczas lunchu czy kolacji. Możesz jeść migdały jako przekąskę w biegu lub jako zdrowy dodatek do ulubionego deseru. Aby uzyskać najlepszy smak, jedz je na surowo, bo wtedy ich smak będzie łagodniejszy.
Migdały można namoczyć w wodzie, zanim ich użyjesz. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, namocz je na noc. Jest to szczególnie przydatne, gdy będziesz je gotować. Migdały mają lekko gorzkawy smak, który można zneutralizować poprzez ich blanszowanie. Oprócz tego, że migdały będą lepiej smakować, możesz ich też używać do gotowania, a blanszowanie sprawi, że będą lepiej wyglądać. Blanszowanie migdałów jest łatwe, ale wymaga trochę więcej czasu.
Migdały mogą się zepsuć, jeśli stracą swój orzechowy smak lub zmienią zapach. Jeśli migdały są kwaśne, gorzkie lub mają smak przypominający farbę, prawdopodobnie są zjełczałe. Jeśli nie mają orzechowego posmaku, wyrzuć je, bo zjełczałe migdały mogą powodować problemy trawienne. Należy je wyrzucić. Możesz też rozmrozić migdały na blacie podczas gotowania, by zachować jak najłagodniejszy smak przekąski.
Aby obrać migdały, musisz je dobrze opłukać. Woda powinna być zimna, ale najlepiej nie używać gorącej wody, bo zniszczy ona składniki odżywcze migdałów. Woda powinna być na tyle zimna, żebyś mógł jej dotknąć palcami i ostudzić je przed odcedzeniem. Aby obrać migdały ręcznie, możesz użyć durszlaka i ścisnąć je między kciukiem a palcem wskazującym. Możesz też gotować migdały na kuchence przez kilka minut, by zmiękczyć skórkę.
Usuwa kłopotliwe skórki
Migdały są uniwersalnym składnikiem, który może być używany zarówno w słodkich, jak i pikantnych przepisach. Możesz używać ich jako dekoracji do niezliczonych potraw, a nawet zrobić z nich mleko roślinne. Niektórzy ludzie wolą jasnobrązową skórkę obranych migdałów, inni zadowalają się łuskanymi. Tak czy inaczej, proces ich obierania jest żmudny. Aby ci pomóc, Fine Dining Lovers dzieli się kilkoma prostymi wskazówkami, jak obierać migdały.
Po pierwsze, zacznij od umieszczenia migdałów w żaroodpornej misce i napełnienia jej wodą, tak by były całkowicie przykryte. Pozwól migdałom namoczyć się przez minutę, a następnie odsącz je. Kiedy migdały będą już namoczone, delikatnie odciśnij z nich skórkę. Nie ściskaj jej zbyt mocno, bo możesz posłać orzech lecący przez cały pokój. Po zakończeniu procesu dokładnie wypłucz i powtórz czynność dla każdego migdała.
Namocz migdały na noc w zimnej wodzie z kranu lub namocz je w rondelku przez dwie minuty. Po namoczeniu opłucz je dokładnie zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Skórka migdałów zacznie się złuszczać w ciągu kilku chwil. Teraz przechowuj je w plastikowej torbie z zamkiem błyskawicznym w lodówce, a pozostaną świeże nawet przez dwa tygodnie. Aby skórka migdałów była mniej dokuczliwa, możesz je opiekać.
Podobne