Jak obrać migdały z brązowej skórki – porady i zastosowanie

Jak obrać migdały z brązowej skórki - porady i zastosowanie

Zanim nauczysz się, jak obierać brązowe migdały, możesz się zastanawiać, jakie są korzyści z takiego postępowania. Choć możesz kupić je już pokrojone, przekonasz się, że są o wiele tańsze i łatwiejsze do strawienia. Poza tym migdały bez skórki są o wiele łatwiejsze do przechowywania. Czytaj dalej, by dowiedzieć się, którą metodę powinieneś wybrać. Korzyści płynących z obierania migdałów jest wiele. Oto kilka z nich.

Migdały bez skórki są tańsze

Dlaczego brązowe migdały bez skórki są dla Ciebie lepsze? Migdały te mają wysokie stężenie flawonoidów, dobroczynnych składników odżywczych, które mają właściwości antybakteryjne i mogą zwalczać choroby. Zapobiegają też oksydacyjnemu uszkodzeniu lipidów we krwi, co jest znanym czynnikiem ryzyka chorób serca. Potrzebne są dalsze badania, by zrozumieć korzyści płynące ze skórki migdałów. Jednak wyższa zawartość flawonoidów w całych migdałach może pomóc im w zapobieganiu chorobom.

Migdały blanszowane są łatwiejsze do kupienia i tańsze niż te ze skórką. Po usunięciu skórki mają maślaną konsystencję. Oba rodzaje zawierają witaminę E, która pomaga odżywiać skórę i zwalczać oznaki starzenia. Jeśli jednak obawiasz się, że będziesz musiał zapłacić więcej za migdały w skórce, spróbuj kupić migdały surowe. Są one znacznie tańsze i łatwiej dostępne niż migdały bez skórki.

Aby zaoszczędzić pieniądze, możesz też blanszować migdały w mikrofalówce. Po prostu umieść migdały w pojemniku wypełnionym 300 ml (1/4 szklanki) wody. Po około minucie wyjmij migdały i dobrze je osusz. Delikatnie naciśnij na spód migdała, żeby poluzować skórkę. Skórka powinna zacząć się odklejać. Możesz je wtedy wysuszyć, jeśli chcesz. Skórka zejdzie z nich z łatwością.

Zanim zaczniesz żuć migdały, upewnij się, że są twarde, w przeciwnym razie mogą być zbyt miękkie. Namoczenie ich sprawi, że będą łatwiejsze do żucia. Możesz też dzielić się migdałami z osobami, które mają drzewa migdałowe. Te orzechy są droższe niż mąka migdałowa, ale wystarczą na dłużej i ogólnie będą tańsze. Jeśli masz młynek do kawy lub robot kuchenny, możesz zmielić je samodzielnie w domu i zaoszczędzić pieniądze. Upewnij się tylko, że migdały są twarde, bo miękkie są trudniejsze do zmielenia.

Migdały w skórce są łatwiejsze do strawienia

Mimo że możesz jeść migdały ze skórką lub bez, są one lepszym rozwiązaniem, jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej korzyści. Skórka jest bogata w błonnik i zawiera polifenole, które pomagają organizmowi przetwarzać ważne składniki odżywcze. Co więcej, migdały ze skórką są łatwiejsze do strawienia, co czyni je lepszym wyborem dla osób o słabym trawieniu. Oprócz tego, że migdały są łatwiejsze do strawienia, są też zdrowszym wyborem niż migdały obrane czy blanszowane.

Skórka migdałów jest łatwiejsza do strawienia. Dobrym sposobem na ułatwienie ich trawienia jest namoczenie ich w gorącej wodzie. Zmiękczy to ich skórkę i sprawi, że będą łatwiejsze do pogryzienia. Co więcej, namoczenie ich zmniejszy też ilość kwasu fitynowego, który hamuje wchłanianie wapnia, cynku i manganu. Z tych powodów moczenie migdałów w wodzie przez 45-60 minut jest wystarczające.

Migdały zawierają substancje, które zapobiegają trawieniu. Niektóre z tych substancji znajdują się w brązowej otoczce migdałów. Namoczenie ich usunie je, dzięki czemu orzech stanie się bardziej miękki i łatwiejszy do żucia. Jednak praktyka ta powinna być ograniczona do kilku dni. W każdym razie migdały są bogate w błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3, wapń i witaminę E. Poza tym, że są łatwiejsze do strawienia, są też doskonałym źródłem witaminy E, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3.

Namoczone migdały są tańsze

Namoczone migdały są korzystne dla zdrowia. Skórka migdałów zawiera silne antyoksydanty. Związki te chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które są główną przyczyną starzenia się i chorób. Badania sugerują, że spożywanie garści namoczonych migdałów dziennie może obniżyć poziom cholesterolu LDL i zwiększyć poziom cholesterolu HDL. Garść namoczonych migdałów dziennie może pomóc zapobiec pojawieniu się plam starczych i obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto regularne jedzenie migdałów może poprawić zdrowie serca i zapobiegać chorobom.

Proces namaczania migdałów jest łatwy i niedrogi. Aby namoczyć funt migdałów, dodaj filiżankę wody. Włóż migdały do wody i całkowicie je przykryj. Pozostaw je do namoczenia na około cztery do pięciu godzin. Możesz je też odwodnić, piekąc je lub susząc przez 12 godzin. Niezależnie od tego, czy używasz migdałów świeżych czy namoczonych, namoczenie ich wzbogaci Twoją dietę o cenne składniki odżywcze.

Czytaj również:   Jak obrać kokosa - porady i zastosowanie

Namaczanie migdałów zwiększa ich strawność. Ich twarda zewnętrzna warstwa sprawia, że są trudne do strawienia. Dzięki namoczeniu migdały uwalniają swoje składniki odżywcze i zmniejszają ilość substancji antyodżywczych. Uwalniają też lipazę, enzym, który rozkłada tłuszcze i pomaga w trawieniu. Moczenie migdałów nie oznacza jednak, że są one całkowicie bezpieczne. Zawsze czytaj etykiety na migdałach, zanim je zjesz. Mogą one zawierać cyjanek lub garbniki.

Namoczone migdały zawierają mniej kalorii niż surowe i są o wiele zdrowsze. Skórka surowych migdałów zawiera taninę, która hamuje wchłanianie składników odżywczych. Namoczone migdały łatwo obierają się ze skórki i uwalniają wszystkie swoje składniki odżywcze. To czyni je idealną przekąską dla każdego, kto ma ograniczony budżet. Jeśli nie chcesz kupować surowych migdałów, zastanów się nad ich namoczeniem. Są tańsze i zdrowsze, a później sobie podziękujesz!

Namoczone migdały są łatwiejsze do przechowywania

Namoczone migdały są wygodniejsze w przechowywaniu i mają trzy wyraźne zalety w porównaniu z migdałami surowymi. Po pierwsze, łatwiej jest je obrać z brązowej powłoki zewnętrznej. Po drugie, namoczone migdały dłużej zachowują swoje wartości odżywcze niż surowe. Wreszcie, migdały są świetnym wyborem dla wegetarian, ponieważ zawierają dużo błonnika, białka i manganu, który jest korzystny dla twojego ciała. Regulują też poziom cukru we krwi i pomagają wzmocnić kości.

Namoczone migdały są najlepszym rodzajem do przechowywania, ponieważ lepiej się przechowują. Sól neutralizuje enzymy, które niszczą skórkę migdałów. Wtedy łatwiej je przechowywać. Możesz też cieszyć się nimi bez skórki. Skórki zrobią się mętne, ale nie martw się, można je jeść! Pamiętaj tylko, by przechowywać je szczelnie przykryte. Możesz opłukać je wodą i przechowywać w lodówce.

Namaczanie migdałów jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujesz to kilka migdałów i miska z czystą wodą. Możesz też namoczyć je w mleku, jeśli wolisz. Mleko doda im dodatkowych wartości odżywczych. Namoczone migdały zachowają trwałość przez co najmniej tydzień, jeśli będą odpowiednio przechowywane. Jeśli chcesz mieć przekąskę pod ręką przez cały czas, namoczenie migdałów ułatwi ich znalezienie.

Namoczone migdały mogą być przechowywane w lodówce do 5 dni. Po tym czasie zmienią kolor. Aby wysuszyć migdały, możesz je uprażyć lub odwodnić. W pierwszym przypadku musisz uprażyć migdały w temperaturze 79 stopni C. W drugim musisz utrzymywać temperaturę 68 stopni C przez 12 godzin. Namoczone migdały nie zepsują się szybko, ale zachowają swoje wartości odżywcze.

Namoczone migdały są zdrowsze

Korzyści płynących z namoczonych migdałów jest wiele. Obniżają poziom cukru i insuliny we krwi, poprawiają zdrowie układu sercowo-naczyniowego i zwiększają poziom przeciwutleniaczy. Namoczone migdały są bogate w witaminę B17, która zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym i hamuje stany zapalne. Zawartość flawonoidów w migdałach hamuje wzrost nowotworów. Są też łatwiejsze do strawienia niż surowe migdały. Jednak wyniki badań są nadal niejednoznaczne, więc potrzeba więcej badań, zanim będzie można stwierdzić, czy namoczone migdały są zdrowsze.

Namoczone migdały są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 i 6. Te składniki odżywcze mogą poprawiać funkcjonowanie mózgu i sprzyjać zdrowemu wypróżnianiu. Mogą też opóźniać związany z wiekiem spadek zdolności poznawczych. Potrzeba jednak więcej badań, by dokładnie określić, jak namoczone migdały wpływają na funkcjonowanie mózgu. Ponadto migdały są dobrym źródłem magnezu i potasu, a także są bogate w polifenole i przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać choroby serca i inne schorzenia.

Poza zawartością składników odżywczych, namoczone migdały mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Migdały są bogate w pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu i jednocześnie podwyższają poziom dobrego. Jedzenie namoczonych migdałów może pomóc obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Może też pomóc poprawić profil lipidowy i uregulować poziom cukru we krwi. Jeśli martwisz się o jakikolwiek aspekt swojego zdrowia, skonsultuj się z ekspertem.

Migdały są dużo lepsze dla zdrowia, kiedy się je namoczy, ponieważ brązowa skórka hamuje wchłanianie składników odżywczych. Po namoczeniu migdały zachowują trwałość do tygodnia, więc będziesz mógł je podjadać bez wyrzutów sumienia. Są też świetnym źródłem białka i antyoksydantów. Mocz je przez około tydzień i czerp z nich korzyści zdrowotne. Możesz ich też używać jako maseczki do włosów i peelingu do twarzy.

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *