Zanim rozpoczniesz proces obierania nowych ziemniaków, upewnij się, że dokładnie je oczyściłeś. Możesz użyć do tego celu nożyka lub zwykłej obieraczki do warzyw. Ostre ostrze noża powinno być ostrożnie przesuwane po czystej powierzchni. Kiedy skórka zostanie usunięta, opłucz ziemniaki wodą. Jeśli nie będziesz gotować ziemniaków, nie musisz ich najpierw myć – Fragment pochodzi z laboratorium wiedzy autorów serwisu Informator Ogrodniczy. Jeśli jednak zdecydujesz się je umyć, pamiętaj, by potem dobrze je wypłukać.
Prosta obieraczka vs nóż do obierania
Obieraczka prosta to nie to samo, co większość obieraczek obrotowych. Wykonuje jednak to samo zadanie i jest bezpieczniejsza dla Twojej ręki. Obieraczka ta ma szeroką szczelinę między ostrzem a mostkiem, która zapewnia właściwości nieprzywierające. Ma trzy obrotowe ostrza do obierania różnych produktów spożywczych, a obrotowa konstrukcja pozwala na swobodne obracanie ostrza i zmniejsza ilość odpadów.
Tradycyjną metodą jest użycie prostej obieraczki. Obieraczka prosta jest bezpieczniejszym rozwiązaniem niż nóż do obierania, ponieważ może z łatwością pracować od przodu do tyłu ziemniaka, nie przecinając jego oczka. Jest też łatwiejsza do trzymania i ma bardziej ergonomiczny kształt, który zapewnia wygodę. W porównaniu z nożem do obierania, prosta obieraczka nie jest tak ostra jak nóż do obierania. Usuwa jednak oko ziemniaka przed obraniem.
Podczas gdy nóż do obierania może być łatwiejszy w użyciu przy obieraniu małych warzyw, prosta obieraczka jest lepsza do nowych ziemniaków. Jej cienka skórka nie przetnie twardej skorupki i nie odsłoni pysznego młodego miąższu. Będzie też łatwiejsza do czyszczenia i przechowywania. Do obierania ziemniaków możesz też użyć małego noża do warzyw. Niezależnie od rodzaju noża, którego używasz, upewnij się, że jego rękojeść jest ergonomiczna i wygodna. Gumowane rękojeści zapobiegną ślizganiu się noża.
Kiedy używasz noża do obierania nowych ziemniaków, należy zdjąć rączkę szczotki do ziemniaków i włożyć rączki do szczotki. Następnie do wiertarki należy włożyć główkę szczotki zamiast noża do obierania. Następnie wrzuć głowicę szczotki do wiadra i poruszaj nią po okręgu, aż ziemniak zostanie całkowicie obrany. Możesz wtedy odrzucić skórkę i użyć noża do obrania do gotowania.
Obieraczki w kształcie litery Y są najlepsze
Obieraczki w kształcie litery Y są przeznaczone do usuwania skórki z warzyw i owoców. Mają poziome ostrza, które są skierowane pod kątem do użytkownika. Taka konstrukcja ma pewne zalety, m.in. zmniejsza ryzyko skaleczeń i zadraśnięć, a także skraca czas i wysiłek przy obieraniu. Ten typ obieraczki jest też lepszy dla osób leworęcznych. Jej szerokie uchwyty ułatwiają trzymanie i pomagają uniknąć skaleczeń podczas obierania.
Rączka jest większa niż w większości obieraczek, co ułatwia trzymanie i chwytanie. Każde z trzech ostrzy pasuje do ramki jak puzzle. Ostrza łączą się magnetycznie, co ułatwia ich przechowywanie. Ostrza łatwo przesuwają się po nowych ziemniakach i innych warzywach, w tym po imbirze i jabłkach. Możesz go nawet użyć do obierania długich nitek sera. A jeśli nie jesteś osobą leworęczną, nie martw się, dostępne są modele dla leworęcznych.
Obieraczka do ziemniaków Tovolo zajęła drugie miejsce w naszym przeglądzie. Jest lżejsza i ma gładszy uchwyt. Jest to jednak najlepsza opcja do obierania nowych ziemniaków. Wicelider, ten produkt, jest również dobrym rozwiązaniem. Nie przecina jednak skórki tak czysto jak obieraczki Y. Ma też kilka wad.
Obieraczka Y firmy OXO to kolejna opcja w przystępnej cenie. Ma obrotową konstrukcję i dopasowuje się do większości powierzchni. Profesjonaliści z branży spożywczej uwielbiają obieraczkę do ziemniaków OXO. Ma ona ostrze ze stali węglowej i jest jednym z niewielu modeli z takim ostrzem. Ale bądź ostrożny. Ostrza są ostre i mogą zardzewieć, jeśli nie będziesz ostrożny.
Unikaj przygotowywania ziemniaków, jeśli zamierzasz je smażyć
Nie namaczaj nowych ziemniaków przed smażeniem. Mokre warzywa nie smażą się tak równomiernie jak suche. Ponadto mokre ziemniaki wchłoną olej, co obniży punkt dymienia i doprowadzi do suchych, tłustych frytek. Ważne jest, by unikać przygotowywania nowych ziemniaków do smażenia, jeśli planujesz przygotować przepisy na wyjątkowo chrupiące frytki. Proces ten nie musi jednak polegać na wstępnym namaczaniu ziemniaków.
Po pierwsze, dokładnie umyj pokrojone ziemniaki. Szybkie płukanie zatrzyma proces gotowania i szybko schłodzi ziemniaki. Kiedy będą już chłodne, usmaż je na maśle I oleju. Zapewni to chrupiącą zewnętrzną warstwę i zapobiegnie ich rozmiękaniu. Choć masło jest najlepszą opcją do smażenia ziemniaków, to smażenie ich na niegotowym oleju może być niebezpieczne. Olej może być toksyczny, więc nie używaj go do smażenia ziemniaków bez sprawdzenia etykiety!
Następnie pokrój ziemniaki w paski. Wystarczy nóż. Jeśli jednak nie jesteś pewien, zainwestuj w nóż do frytek. Po pokrojeniu włóż ziemniaki do wody z lodem, by je schłodzić. Jeśli nie będziesz od razu smażył ziemniaków, możesz włożyć je do lodówki na około pół godziny. Kiedy będziesz gotowy do smażenia ziemniaków, napełnij dużą patelnię olejem i rozgrzej go do połowy wysokości boków. Smaż ziemniaki, aż będą złote na spodzie i chrupiące na całej powierzchni.
Czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków. Małe ziemniaki gotują się od dwunastu do piętnastu minut, a średnie – dwadzieścia pięć minut. Pamiętaj, że większe ziemniaki mogą pozostać w wodzie nawet przez 24 godziny. Mniejsze natomiast powinny być natychmiast pokrojone. Następnie ugotuj je zgodnie z instrukcją zawartą w przepisie. Oprócz ugotowania, przed użyciem należy je schłodzić do temperatury pokojowej.
Mycie ziemniaków przed rozpoczęciem pracy
Na rynku dostępne są miliony odmian ziemniaków. Ziemniaki te są ogólnie pogrupowane w trzy podstawowe kategorie: skrobiowe, woskowe i uniwersalne. Najbardziej powszechne są ziemniaki Russet, które są pełnowymiarowe, okrągłe i często nazywane są ziemniakami do gotowania. Yukon gold to również odmiana skrobiowa i może być używana zarówno do pieczenia, jak i gotowania.
Do czyszczenia ziemniaków możesz użyć rękawicy wykonanej z materiału do skrobania warzyw. Rękawicę należy namoczyć w chłodnej wodzie. Możesz zakręcić kran, jeśli używasz kranu oszczędzającego wodę. Skórka ziemniaka może zawierać bakterie i zarazki, dlatego musisz ją umyć, żeby je usunąć. Wystarczy delikatny masaż, by usunąć większość pozostałości. Zaleca się używanie skrobaczki do warzyw lub rękawicy o fakturze gąbki.
Po umyciu ziemniaka musisz go przygotować do następnego kroku. Możesz je namoczyć w wodzie osolonej lub nieosolonej. Jeśli namoczysz ziemniaki w wodzie bez soli, nie staną się tak miękkie, jak byś chciał, będą mdłe, gęste i twarde. Posolenie wody nie tylko sprawi, że będzie ona bardziej aromatyczna, ale też da ci smaczniejsze danie końcowe.
W zależności od przepisu możesz podawać ziemniaki z założoną skórką lub bez skórki. Dodanie skórki wzmocni smak i korzyści zdrowotne gotowego dania. Możesz nawet obrać ziemniaka po jego umyciu. Umycie ziemniaka przed rozpoczęciem pracy jest najlepszym sposobem na upewnienie się, że jest on w najlepszym stanie, zanim przystąpisz do pracy. Znajdziesz wiele przepisów wykorzystujących ziemniaki w ten sposób, a im więcej czasu na nie poświęcisz, tym lepiej.
Gotowanie z obranymi ziemniakami
Jeśli wolisz gotować z obranymi ziemniakami, oto kilka wskazówek, które sprawią, że będą one wyglądały jak najlepiej. Po pierwsze, dobrze obierz ziemniaki przed gotowaniem. Możesz to zrobić dzień wcześniej. Przechowując obrane ziemniaki, pamiętaj, by trzymać je w misce z zimną wodą. Jeśli planujesz gotować z ziemniakami w ciągu kilku godzin, powinieneś je ponownie umyć. W przypadku białych ziemniaków dobrze je opłucz i osusz. Pokrój je na mniejsze kawałki, żeby szybciej się ugotowały.
Przechowuj je w lodówce, ale nie zostawiaj ich na noc. Obrane ziemniaki ściemnieją przez noc, jeśli zostaną pozostawione na zewnątrz. Po obraniu przechowuj je w równej wielkości kawałkach w lodówce przez maksymalnie 24 godziny. Jest to konieczne, ponieważ chłodne powietrze w lodówce zamieni skrobię w cukier i zmieni ich konsystencję. Gotowanie z obranymi ziemniakami da ci też więcej czasu w kuchni.
Po obraniu przechowuj obrane ziemniaki w misce z wodą. Zapobiegnie to ich zepsuciu, jeśli będziesz je trzymać poza lodówką. Możesz też namoczyć obrane ziemniaki na noc w wodzie o temperaturze pokojowej. Dzięki temu nie będą ciemniały tak szybko jak świeże. Możesz też umieścić je na noc w lodówce, żeby zapobiec ich zepsuciu. Jeśli nie chcesz wykonywać tego kroku, spróbuj użyć wody, która jest już zimna.
Jeśli masz czas na przygotowanie ziemniaków poprzedniego wieczoru, możesz je obrać przed gotowaniem. Zaoszczędzisz w ten sposób dużo czasu w dniu gotowania. Musisz się jednak upewnić, że ziemniaki nie zostaną uszkodzone podczas gotowania. Powinieneś też podjąć specjalne środki ostrożności, by uniknąć odbarwienia ziemniaków. Powinieneś też dobrze je umyć, żeby usunąć z nich wszelkie zanieczyszczenia i pestycydy. Jeśli zamierzasz gotować ziemniaki przez dłuższy czas, dobrze jest namoczyć je na noc.
Podobne