Jak obrać owoc cherimoya – porady i zastosowanie

Jak obrać owoc cherimoya - porady i zastosowanie

Oto kilka wskazówek, jak obierać owoce cherimoya. Dowiedz się o jego wartościach odżywczych i leczniczych. Dowiedz się też, jak go przygotować i jakie są przepisy. Jeśli zastanawiasz się, jak obrać owoc cherimoya, czytaj dalej, by dowiedzieć się, jak obrać ten pyszny, egzotyczny owoc. Informacje, których potrzebujesz, znajdziesz na końcu tego artykułu. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz na dobrej drodze do przyrządzania pysznych i pożywnych owoców.

Przepisy

Obieranie owoców cherimoya to najważniejsza część przygotowywania tego pysznego tropikalnego owocu. Ten niezwykły owoc ma skórzastą, zieloną skórkę i zachodzące na siebie łuski, co sprawia, że przypomina zwinięte w kłębek dziecko-smoka. Miąższ owocu jest słodki i aksamitny, z nutami banana, ananasa, passiflory i truskawki. Pomimo dziwnego wyglądu, owoce cherimoya można jeść na surowo lub po ugotowaniu.

Po obraniu owocu możesz zacząć pracować nad jego smakiem. Nasiona i miąższ są twarde, więc przygotuj się na to, że spędzisz trochę czasu, szorując je. Kiedy już je usuniesz, wyskrob miąższ łyżką lub widelcem. Możesz też użyć noża do wycinania miąższu. Lody mogą posłużyć od czterech do sześciu osób. Powstałe w ten sposób lody są pikantne, słodkie i pełne smaku.

Po obraniu owoców cherimoya usuń z nich pestki, a następnie pokrój je na ćwiartki. Miąższ powinien mieć złoty kolor. Po pokrojeniu umieść miąższ w szklance lub misce do serwowania. Posyp cukrem pudrem i podawaj schłodzony. Owoce cherimoya mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni. Jeśli nie zamierzasz gotować owoców, możesz je zmiksować na miazgę.

Aby uzyskać pyszny, pikantny deser, możesz przygotować sorbet z cherymoi. Typowy sorbet z cherymoi składa się z soku z limonki i skórki z limonki oraz jednej warstwy gąbczastego, białego miąższu cherymoi. Ten pyszny smakołyk możesz znaleźć w swoim lokalnym supermarkecie. Jeśli szukasz łatwych przepisów na obieranie owoców cherimoya, zapoznaj się z poniższymi wskazówkami!

Miąższ owocu cherimoya jest pyszny, gdy jesz go na surowo. Możesz dodawać go do sałatek, smoothie lub deserów, ale musisz uważać, by usunąć gorzką skórkę. Owoce flaszowca mogą być też używane do pieczenia lub deserów, można je jeść na surowo lub w plasterkach. Kiedy już je obierzesz, możesz je ugotować lub zmieszać z sokiem z cytrusów, by uzyskać pyszny smakołyk.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza owocu flaszowca jest wysoka, głównie ze względu na bogatą zawartość witaminy C. Wysokie stężenie witaminy C pomaga organizmowi zwalczać stany zapalne wywołane przez wolne rodniki. Owoc ten zawiera więcej witamin i minerałów w przeliczeniu na wagę niż inne owoce, w tym jabłka i borówki. Czerymoja zawiera też wiele innych składników odżywczych, w tym błonnik i witaminę A. Czytaj dalej, by dowiedzieć się więcej o wartościach odżywczych czerymoji.

Owoc cherimoya jest źródłem wielu składników odżywczych, w tym wapnia i magnezu. Wapń jest niezbędnym elementem ludzkiego ciała, a cynk jest potrzebny do prawidłowego rozwoju płodu i produkcji spermy. Mangan, kluczowy element enzymów, pomaga w wielu procesach chemicznych i biologicznych w organizmie. Owoce flaszowca mają niską zawartość sodu i wiele innych zalet. Dzięki temu może być doskonałym narzędziem do kontroli wagi i może opóźniać pojawianie się oznak starzenia.

Owoce flaszowca są bogate w błonnik – w jednej filiżance znajduje się prawie jeden gram błonnika. Błonnik wspomaga trawienie i regularność. Badania sugerują, że błonnik w diecie zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym niektórych rodzajów raka, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Zalecana dzienna dawka to 28 gramów błonnika dla zdrowej osoby dorosłej, ale ten owoc ma go prawie tyle samo. Zawiera też niewiele tłuszczu i tylko śladowe ilości białka.

Owoc cherimoya najlepiej jeść na surowo, choć jest też często dodawany do lodów. Gdy jest dojrzały, można go łatwo obrać i zjeść mleczny miąższ znajdujący się w środku. Nasiona łatwo oddziela się łyżeczką, a po wyjęciu można je połknąć. Owoce flaszowca są także bardzo toksyczne, dlatego nie zaleca się ich stosowania w czasie ciąży.

Flaszowiec to półzimozielony lub liściasty krzew pochodzący z Andów. Jego liście są naprzemiennie ułożone na łodydze, a kwiaty są żółte i brązowe z purpurową podstawą. Owoce flaszowca są bogate w błonnik, a wiele badań wykazało, że skutecznie poprawiają poziom glukozy we krwi. Owoce flaszowca zawierają dużo antyoksydantów, dlatego często są uważane za superżywność.

Zastosowanie w medycynie

Owoc cherimoya zawiera wiele właściwości korzystnych dla ludzkiego ciała. Jego nasiona są trujące i nie powinny być spożywane. Owoc ten jest znany z tego, że zmniejsza niepokój i leczy różne dolegliwości zdrowotne. Zawiera dużo witamin i minerałów, co sprawia, że jest idealny do spożycia przez ludzi. Jednak świeże owoce flaszowca są bardziej odpowiednie do celów medycznych, ponieważ nasiona zawierają dużą ilość toksyn.

Czytaj również:   Jak obrać figę - porady i zastosowanie

Drzewo cherimoya jest rośliną subtropikalną, która dorasta do siedmiu metrów wysokości. Liście są proste, podłużne i ciemnozielone. Gdy patrzy się na nie pod pewnym kątem, wydają się aksamitnie zielone. Jej owoce mogą ważyć od sześciu do ośmiu kilogramów. Zazwyczaj jest sprzedawany w postaci soku owocowego lub suplementu. Chociaż owoce są jadalne, nie powinny być spożywane na surowo.

Lecznicze zastosowanie owoców czerymoja przynosi korzyści ciału na kilka sposobów. Jest bogaty w przeciwutleniacze i właściwości przeciwstarzeniowe, pomaga też utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi. Owoce są jadalne i mogą pomóc w zapobieganiu wielu schorzeniom. Owoce czerymoja pochodzą z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej, ale Hiszpania stała się światowym liderem w ich produkcji. Cherimoya jest znana także jako jabłko budyniowe lub anona fruta i jest spokrewniona z pawpawą i jabłkiem cukrowym. Jej wygląd i smak są również dość wyjątkowe. Jego zewnętrzna powłoka jest zielona i zawiera nasiona.

Medyczne zastosowania owoców czerymoja obejmują działanie antyoksydacyjne, poprawę krążenia i obniżenie ciśnienia krwi. Te fitochemiczne związki mogą zmniejszyć obciążenie organizmu wolnymi rodnikami i chronić go przed chorobami związanymi z nasilonym stresem oksydacyjnym. Co więcej, wysoki poziom złego cholesterolu przyczynia się do zwiększonego ryzyka chorób serca i udaru. Owoc flaszowca pomaga obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i zwiększyć poziom “dobrego” cholesterolu HDL. Co więcej, hamuje syntezę cholesterolu, obniżając w ten sposób ryzyko chorób serca.

Cherimoya jest bogata w przeciwutleniacze. Owoce flaszowca zawierają kwas kaurenowy, witaminę C, flawonoidy i karotenoidy. Te antyoksydanty mają zdolność niszczenia wolnych rodników, które przyczyniają się do stresu oksydacyjnego, związanego z wieloma chorobami przewlekłymi i terminalnymi. Spożywanie owoców flaszowca jest więc korzystne dla organizmu człowieka, ponieważ pomaga zmniejszyć ryzyko stresu oksydacyjnego i chorób.

Przygotowanie i obieranie

Jeśli kiedykolwiek próbowałeś owoców cherimoya, wiesz, że nie są one podobne do innych owoców. Jego miąższ jest kremowy i pyszny, a wyglądem przypomina nieco gada. Kolor owoców czerymoi waha się od ciemnozielonego do żółtozielonego, a z wiekiem stają się brązowe. Flaszowce zbiera się, gdy są jędrne, ale nie za miękkie. Po zebraniu powinny być na tyle dojrzałe, by można je było łatwo wycisnąć i cieszyć się nimi. Znane są też jako jabłka kremowe.

Chociaż owoce cherimoya pochodzą z regionów tropikalnych i subtropikalnych, coraz częściej uprawia się je w klimacie umiarkowanym, np. w południowej Kalifornii i Australii. Ich produkcja rozszerzyła się poza rodzimy zasięg na Kalifornię, Nową Zelandię i Australię, a obecnie owoce flaszowca są sprzedawane w Europie, Stanach Zjednoczonych, a nawet w Kanadzie. Owoce mają słodki, pikantny smak i są bogate w witaminę C.

Flaszowce nie są owocami trudnymi do obrania. Zewnętrzna skórka pokryta jest zachodzącymi na siebie łuskami, które przypominają małe brodawki. Wielkość owoców waha się od czterech do sześciu cali, a ich waga waha się od 150 do 500 gramów. Niektóre bardzo duże odmiany ważą dwa lub trzy kilogramy. Owoce flaszowca są pyszne zarówno w postaci soku, jak i przekąski. Pamiętaj tylko, by trzymać je w miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt domowych!

Kiedy owoc cherymoi jest już obrany, miąższ jest gotowy do jedzenia. Po prostu pokrój go wzdłuż, usuń pestki i podaj owoc w szklance lub miseczce. Możesz też przecierać owoce cherimoya i dodawać je do smoothie lub jogurtu. Można je też dodawać do sałatek, jogurtów i sorbetów. Jeśli podasz ją z cytrusowym sherbetem, będzie smakować wyjątkowo słodko i orzeźwiająco.

Uprawa drzewka cherimoya nie jest łatwym zadaniem. Klimat, w którym one rosną, jest specyficzny. Drzewa cherymoi, które lubią rosnąć, muszą mieć stosunkowo mało mrozu, bo łatwo się przypalają przy nadmiernej ekspozycji na słońce. Drzewa flaszowca tolerują krótkotrwałe przymrozki, ale potrzebują przynajmniej 50-100 godzin chłodzenia. Czerymoja wymaga też dobrego moczenia przez cały cykl wzrostu. Pomimo swoich wyjątkowych wymagań klimatycznych są podatne na zgniliznę korzeni i ich uprawa jest ograniczona do podgórskich i nadmorskich obszarów południowej Kalifornii.

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.