Jak obrać pieczarki – porady i zastosowanie

Jak obrać pieczarki - porady i zastosowanie

Obieranie pieczarek nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać, zwłaszcza jeśli używasz odmian hodowlanych. Oto kilka wskazówek, które pomogą ci zacząć:

Pieczarki uprawne są łatwe do obrania i zastosowania

Istnieje wiele sposobów przyrządzania potraw z pieczarek. pieczarki hodowlane powstają z różnych rodzajów materiałów organicznych, takich jak gnijące drewno czy nawóz zwierzęcy, a pieczarki dzikie pochodzą z ziemi. Pokrojone pieczarki szybko brązowieją, ale dobrze sprawdzają się w zupach i sosach. Przycinając trzon usuniesz także wszystkie zdrewniałe części. Dzięki temu pieczarki łatwiej będzie pokroić w plasterki i nałożyć na danie. Jeśli jednak pieczarki są brudne i oślizgłe, być może będziesz musiał je oczyścić.

Najpierw umyj pieczarki wilgotnym ręcznikiem papierowym i osusz szczecinę. Jeśli nie chcesz używać papierowego ręcznika, możesz je wytrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym. Możesz też pokroić pieczarki na cienkie plasterki, jeśli chcesz je grillować lub smażyć. Jeśli chcesz zjeść całą pieczarkę, możesz pokroić ją w paski, by nadać jej różne kształty. Możesz też użyć plasterków jako dekoracji.

Kiedy już oczyścisz pieczarki, powinieneś przygotować je do przyrządzenia. Możesz użyć papierowych ręczników do wytarcia zewnętrznej powierzchni pieczarek, a następnie pokroić je ostrym nożem na plasterki o pożądanej grubości. Kiedy już pokroisz pieczarki, możesz użyć ich kawałków jako składników mielonych lub pokrojonych w kostkę. Proces ten jest prosty, a sprawi, że Twoje dania z pieczarek będą smakować jeszcze lepiej! Pomoże też zachować je na dłużej, jeśli będziesz je trzymać w szczelnym pojemniku.

Przygotowanie pieczarek nie jest tak skomplikowane, jak mógłbyś się spodziewać

Choć niektórzy uważają, że przygotowywanie pieczarek to trudny proces, w rzeczywistości nie jest to takie trudne. Nie musisz używać wymyślnego pędzelka ani niczego innego. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, jak przygotować pieczarki, by uzyskać najlepszy smak. Możesz też być zaskoczony tym, jakie to proste. Nie musisz ich nawet namaczać. Czytaj dalej, by dowiedzieć się więcej. Aby wydobyć najlepszy smak z pieczarek, przygotuj je tak czysto, jak to tylko możliwe.

Przed przyrządzeniem ważne jest, by dobrze umyć i przechowywać pieczarki. pieczarki potrzebują powietrza do oddychania, więc folia plastikowa jest dla nich szkodliwa. Lepsze do tego zadania są jednak kartonowe pudełka. Jeśli nie chcesz używać plastikowej folii, możesz umieścić pieczarki w brązowej papierowej torbie lub kartonowym pudełku. Aby przygotować pieczarki do gotowania, usuń z nich brud. Opłucz je dokładnie pod wodą i osusz.

Czyszczenie pokrojonych pieczarek wodą

Choć łatwo jest kupić pieczarki w plasterkach i założyć, że zostały one już umyte, nie zawsze tak jest. Nawet pieczarki oznaczone jako “umyte” mogą zawierać zanieczyszczenia. W większości przypadków przed ugotowaniem pokrojonych pieczarek będziesz musiał je umyć w wodzie i na durszlaku. Kiedy woda wyparuje, dobrze osusz pieczarki papierowymi ręcznikami. Nie powinieneś też myć pieczarek gorącą wodą, bo to dodatkowo skróci ich przydatność do spożycia.

Pierwszym krokiem do oczyszczenia wodą pieczarek pokrojonych w plasterki jest wyjęcie ich z lodówki i umieszczenie w czystej misce lub durszlaku. Gdy durszlak jest pod wodą, ostrożnie wykręcaj papierowy ręcznik, aż będzie ledwie wilgotny. Kontynuuj ten proces, aż wszystkie pieczarki będą czyste. Po opłukaniu osusz je ręcznikiem. Po tej czynności jesteś gotowy do przygotowania ich do gotowania.

Jeśli kupujesz pieczarki w plasterkach w plastikowym pudełku, będziesz miał więcej spokoju. pieczarki będą prawdopodobnie czyste, bo były uprawiane w domu. Jeśli kupujesz je w naturze, zabrudzenia nie są tak znaczące, więc nie musisz się martwić o zanieczyszczenia. Czyszczenie pieczarek w plasterkach nie jest skomplikowanym zadaniem, jeśli odpowiednio się nim zajmiesz. Przekonasz się, że niektóre pieczarki wymagają minimalnego czyszczenia i wystarczą na kilka tygodni.

Obcinanie trzonu

Większości pieczarek nie trzeba obierać, ale jeśli są szczególnie suche, może być konieczne ich przycięcie. Dotyczy to zwłaszcza pieczarek Portabella, które mają twarde dolne grono. Zamiast obierać, możesz je po prostu pokroić w plastry, ćwiartki lub grubo posiekać. Możesz też użyć robota kuchennego do posiekania dużych partii pieczarek lub przystawki z ostrzem do krojenia.

Przed obraniem grzyba upewnij się, że usunąłeś trzon. Trzony pieczarek mogą być cienkie i nóż powinien łatwo nimi manewrować. Tę samą technikę zastosuj do większych pieczarek, ale pamiętaj, żeby przed ich obraniem usunąć wszystkie zdrewniałe części. Dodatkowo odetnij także kapelusz, bo to ułatwi obieranie. Następnie odetnij trzon. Dzięki temu będziesz miał płaską podstawę do pracy.

Czytaj również:   Jak obrać paprykę - porady i zastosowanie

Świeże pieczarki możesz przechowywać w papierowej torebce w szufladzie na sałatki w lodówce lub w zamrażarce. Aby dłużej zachowały świeżość, umieść je na dolnej półce lodówki. Możesz użyć tej torby do przechowywania resztek pieczarek do czasu, gdy będą potrzebne. W ten sposób możesz je przechowywać przez około tydzień, więc nie musisz się martwić o ich natychmiastowe wykorzystanie.

Trzymanie pieczarek luzem

Jednym z najprostszych sposobów na zachowanie świeżości pieczarek jest trzymanie ich w chłodnym miejscu. Ważne jest jednak, by trzymać je z dala od produktów, które produkują gaz etylenowy. Niektóre owoce, takie jak awokado czy mango, produkują więcej etylenu niż inne, więc powinieneś umieścić je w miejscu, gdzie nie ma go tak dużo. Nie możesz jednak całkowicie uniknąć kontaktu z etylenem.

Oprócz delikatnego miąższu, pieczarki mają dużą zawartość wody, więc łatwo się psują, jeśli nie są odpowiednio przechowywane. Jeśli jednak uda Ci się je przechowywać luzem, będą trwalsze. Ewentualnie, jeśli się spieszysz, możesz przechowywać je zawinięte w folię. Perforowana plastikowa torebka umieszczona w tylnej części lodówki przedłuży ich trwałość. Im dłużej będą przechowywane luzem, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że staną się wiotkie lub żółte.

Podobnie, jeśli kupujesz pieczarki w paczkach, nie powinieneś trzymać ich w papierowych torbach, ponieważ zatrzymują one etylen, który sprawia, że pieczarki stają się gąbczaste. Idealne torby papierowe mają perforację, która umożliwia cyrkulację powietrza i utrzymuje pieczarki w wilgoci. Ponadto papierowe torby powinny być luźno złożone, więc możesz zrobić dziurki po bokach, by uwolnić etylen.

Przechowywanie

Jeśli chcesz odpowiednio przechowywać pieczarki shiitakes i portobelo, musisz zwrócić uwagę na ich wielkość i strukturę. Świeże pieczarki powinny mieć twardy, gładki kapelusz, który przylega do trzonu. W przypadku pieczarek suszonych szukaj takich, które nie mają okruchów, pyłu i nieprzyjemnego zapachu. pieczarki mogą być miękkie i śliskie, jeśli są wilgotne, dlatego przed przechowywaniem najlepiej wytrzeć je papierowym ręcznikiem. Plastikowe torebki nie są idealne do przechowywania, ponieważ mogą zatrzymywać wilgoć, co przyczynia się do ich psucia.

Przechowując pieczarki shiitake pamiętaj o usunięciu zdrewniałych trzonów, które są zbyt włókniste, by nadawały się do jedzenia. Zdrewniałe trzony nadają się do rosołu i bulionu, ale nie są jadalne. Aby zapobiec ich oślizgłości, obetnij trzony przy czubku. Możesz też użyć papierowych ręczników i zawinąć je w otwarte plastikowe torebki, by dłużej zachowały trwałość. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na wyrzucenie trzonów, spróbuj użyć ich do zup lub bulionów.

pieczarki shiitake mogą być przechowywane przez kilka dni w lodówce, ale najlepiej jest je przechowywać w papierowej torbie. W lodówce zachowają trwałość przez tydzień. Unikaj owijania ich w folię, bo plastik spowoduje gromadzenie się wilgoci i sprawi, że szybciej się zepsują. Upewnij się, że po usunięciu łodyg użyjesz papierowej torebki. Możesz je też zamrozić, by później nabrały dodatkowych walorów smakowych.

Używanie gotowych pieczarek z puszki

Jeśli obawiasz się obierania pieczarek, rozważ użycie gotowych pieczarek z puszki. pieczarki w puszce są dostępne zarówno w plasterkach, jak i w całości, a oba rodzaje są równie smaczne. pieczarki w plasterkach są najczęściej niedrogie i doskonale nadają się do wykorzystania w przepisach, które wymagają całych pieczarek. Możesz użyć płynu, który się w nich znajduje, by wzmocnić smak potrawy. Ponadto możesz wykorzystać resztki pieczarek z puszki w przepisach, w których potrzebne są świeże lub krojone pieczarki.

Poza uniknięciem dodatkowych czynności związanych z obieraniem pieczarek, wstępnie ugotowane pieczarki w puszce znacznie upraszczają ten proces. Te wstępnie ugotowane pieczarki są już ugotowane i opłukane, dzięki czemu świetnie nadają się do sałatek i dań prawie gotowych. Ponieważ nie mają systemu korzeniowego, mogą być używane w wielu potrawach bez kłopotliwego obierania. Możesz też pokroić je wcześniej i odgrzać, gdy będą potrzebne. Upewnij się tylko, że doprawisz pieczarki przed podaniem.

Wybierając pieczarki, wybieraj te o jednolitej wielkości i kształcie. pieczarki słomkowe nie są powszechnie dostępne w Kalifornii w stanie świeżym, ale można je znaleźć w sklepach azjatyckich. Poza tym, że są wygodne, pozwalają też sprawdzić jakość przed zakupem. pieczarki słomkowe są często mylone z kapelusznikami, które są bardzo toksyczne i powodowały nawet przeszczepy wątroby u azjatyckich imigrantów. Na szczęście pieczarki puszkowane, wstępnie ugotowane, nie są toksyczne.

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *