Jak obrać pomelo – porady i zastosowanie

Jak obrać pomelo - porady i zastosowanie

Jeśli nie znasz tego owocu cytrusowego, ucieszy cię wiadomość, że jest on podobny do grejpfruta i w Chinach jest uważany za owoc szczęścia. Gładka, biała skórka i pikantny, cierpki miąższ sprawiają, że jest świetnym dodatkiem do wielu przepisów. Pomelo jest też jednym z największych owoców cytrusowych. Oto kilka wskazówek, jak je obierać i używać.

Pomelo to krzyżówka pomelo i słodkiej pomarańczy

Pochodzące z Maroka pomelo ma delikatny grejpfrutowy smak i jest największym owocem cytrusowym. Ich wielkość waha się od dwóch do czterech funtów i są bogate w witaminę C. Owoce te nie są cierpkie ani gorzkie jak grejpfruty, ale są nieco słodsze i mogą nie być tak soczyste jak ich grejpfrutowi kuzyni. W rzeczywistości pomarańczowa odmiana o żółtym środku jest bardziej słodka i soczysta niż jej różowy odpowiednik.

Owoce te są popularne w cieplejszych rejonach Azji Południowo-Wschodniej. Pomelo ma białe lub różowe miąższ i może różnić się smakiem i kolorem. Niektóre odmiany są czerwone, a inne mają ciemnozielony miąższ. Niektóre odmiany mogą mieć wstrzykiwany gaz, by zwiększyć atrakcyjność skórki. Nie są jednak znane żadne negatywne skutki działania gazu. Z tego powodu pomelo jest ogólnie uważane za bezpieczne do jedzenia.

Skórkę łatwo jest obrać z pomelo. Grubą pestkę można łatwo usunąć za pomocą małego nożyka. Możesz też użyć cząstek w sałatkach owocowych. Aby uzyskać bardziej wykwintny deser, możesz zanurzyć skórkę pomelo w czekoladzie lub zrobić z niej cukierki. Jej słodycz sprawia, że jest idealna do deserów i napojów.

Zarówno grejpfrut, jak i pomelo są owocami cytrusowymi, ale różnią się smakiem i wyglądem. Podczas gdy pomelo jest większym owocem cytrusowym, grejpfrut jest właściwie osobnym gatunkiem. Pomelo jest hybrydą i nie jest tak powszechnie dostępne jak grejpfrut. W rzeczywistości grejpfrut jest zwykle łatwiejszy do znalezienia niż pomelo. Jeśli więc szukasz czegoś słodszego, prawdopodobnie pokochasz pomelo!

Owoc ten jest bogaty w witaminę C, przeciwutleniacze i błonnik. Owoc ten jest również bogaty w błonnik i flawonoidy, które mogą korzystnie wpływać na niektóre schorzenia. W porównaniu z grejpfrutem, pomelo ma więcej wartości odżywczych niż grejpfrut i jest dobre dla ciebie! Jedna porcja owocu pomelo dostarcza około 40 mg witaminy C dla dorosłych. Ale są też pewne fizyczne różnice między tymi dwoma owocami.

Jego skórka jest gładka jak u grejpfruta

Podobnie jak grejpfrut, pomelo jest dużym owocem cytrusowym o gładkiej, jasnożółtej skórce. Jest nieco słodsze niż grejpfrut i należy do rodziny cytrusów. Uważa się, że pomelo wyewoluowało przed grejpfrutem, który jest krzyżówką pomarańczy i pomelo. Niezależnie od tego, jak się nazywa, będziesz cieszyć się smakiem i konsystencją pomelo. Jeśli chcesz słodszego pomelo, spróbuj jego miodowej odmiany.

Pomelo są największymi przedstawicielami rodziny cytrusów. Skórka pomelo jest podobna do skórki grejpfruta. Choć ma lekko gorzkawy posmak, sok jest ogólnie uważany za zdrowy. Często jest używany jako zamiennik grejpfrutów w przepisach, które wymagają użycia owoców cytrusowych, ponieważ jego soczysty miąższ lepiej nadaje się do słodkich dań. Podczas gdy skórka pomelo jest gładka, a skórka grejpfruta jest krucha, pestka jest gąbczasta.

Miąższ pomelo jest jasnożółty i stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga w regularnym wypróżnianiu, reguluje pracę nerek i filtruje toksyczne produkty przemiany materii. Owoce pomelo zawierają mnóstwo witaminy C, która ma związek z zapobieganiem chorobom układu krążenia i spowalnianiem rozwoju nowotworów. Skórka jest jadalna, ale przebicie się przez miękki miąższ wymaga użycia noża.

Pomelo ma grubą, białą błonę otaczającą owoc. W przeciwieństwie do grejpfruta, jego skórka nie jest gorzka. Jednak, w przeciwieństwie do grejpfruta, jest też grubsza i bardziej miękka niż skórka grejpfruta. Pomelo ma delikatny smak, który sprawia, że jest doskonałym wyborem do jedzenia na świeżo. Jeśli więc szukasz zdrowej przekąski, ten owoc jest obowiązkowy!

Czytaj również:   Jak obrać żołądki indycze - porady i zastosowanie

Istnieją różne rodzaje grejpfrutów. Białe grejpfruty mają kremowobiałą skórkę, podczas gdy czerwone mają bardziej cierpki smak. Pomelo są duże, ale zachowują swój kształt i dobrze smakują w sałatkach. Możesz też znaleźć grejpfruty hybrydowe, które wyglądają jak krzyżówka grejpfruta i pomelo. Ten jest mniejszy, słodszy i ma grubsze błonki.

W Chinach jest owocem szczęścia

Chińczycy darzą pomelo wielkim szacunkiem i uważają je za symbol szczęścia i dobrobytu. Często daje się je jako prezenty w świątyniach i spożywa w drugi dzień chińskiego Nowego Roku. Mówi się, że pomelo są homofonami chińskiego słowa “ty” – modlitwy o syna. Chińczycy uważają też, że jedzenie cytrusów przynosi szczęście.

Innym owocem uważanym za szczęśliwy w chińskiej kulturze jest granat. Jego liczne nasiona są interpretowane jako symbol płodności. Chińczycy od dawna uważają posiadanie dużej liczby dzieci za błogosławieństwo, a polityka jednego dziecka należy już do przeszłości. W rzeczywistości nowe pokolenie jest zachęcane do posiadania trójki dzieci. Uważa się, że granaty wzmacniają to pragnienie płodności i przedłużają życie. Mają też jaskrawoczerwony kolor, który jest kolejnym symbolem dobrobytu.

Chińczycy wierzą, że mandarynki i pomarańcze również przynoszą szczęście. Dzieje się tak dlatego, że w języku chińskim używa się fonetycznie podobnych słów dla tych owoców, które są podobne do angielskich słów gold i luck. Pomelo, największy owoc cytrusowy, nie jest wyjątkiem. Jego nazwa, “pomelo”, brzmi podobnie do chińskich słów oznaczających status i dobrobyt. W związku z tym owoc ten jest uważany za symbol szczęścia i często podaje się go podczas Księżycowego Nowego Roku.

Jest największym spośród wszystkich owoców cytrusowych

Pomelo to największy ze wszystkich owoców cytrusowych, mierzy ponad stopę średnicy. Pochodzące z południowo-wschodniej Azji drzewa pomelo mogą osiągać nawet 15 metrów wysokości. W pełni dojrzałe owoce ważą ponad 3 kilogramy. Skórka pomelo jest bardzo gruba, przez co trudno ją obrać. Sam owoc nie jest bardzo soczysty i na ogół nie jest tak kwaśny jak inne owoce cytrusowe. Miąższ ma kolor biały, żółty lub rubinowoczerwony. Owoc może być spożywany na surowo, ale nie jest tak słodki jak grejpfrut.

Pomelo pierwotnie nosiło nazwę “shaddock”, nadaną mu przez rdzennych mieszkańców Karaibów, a do Europy zostało przywiezione przez kapitana statku Kompanii Wschodnioindyjskiej. Jest jednym z największych owoców cytrusowych, choć kształtem i wielkością bardziej przypomina grejpfruta. Jego skórka zawiera duże ilości antyoksydantów i jest środkiem przeciwnowotworowym. Choć pomelo może wyglądać odstraszająco, jego duży rozmiar wynika z grubej błony otaczającej skórkę. Ta błona jest gorzka i uważana za niejadalną.

Pomelo jest najstarszym z owoców cytrusowych. Zostało wprowadzone do Indii Zachodnich przez angielskich kapitanów morskich w XVII wieku. Nasiona zdołały wyrosnąć w glebie i dały owoc przypominający wielkością grejpfruta. Owoce pomelo rosną w gronach, podobnie jak winogrona. Dziewiętnastowieczny przyrodnik porównał pomelo do winogron w ten sam sposób, w jaki winogrona są skupione w kiście.

Pomelo jest największym ze wszystkich owoców cytrusowych. Jego skórka jest zielonkawo-żółta, a rdzeń biały lub różowy. Skórka owocu jest grubsza niż u większości cytrusów. Niektóre odmiany smakują lepiej po trzech miesiącach niż inne. Ze względu na grubą skórkę pomelo dobrze się przechowuje i ma długi termin przydatności do spożycia. To sprawia, że jest pożądanym dodatkiem do menu w sklepach spożywczych i restauracjach.

Pomelo jest jednym z największych owoców cytrusowych, a jego obranie wymaga trochę pracy. Ma ostry, cytrusowy smak, ale brak mu goryczy innych owoców cytrusowych. Owoc jest zwykle podawany w całości, ze skórką, choć czasem jest podawany jako deser. W zależności od ilości cukru w owocu możesz zjeść sam miąższ. Jeśli nie masz ochoty obierać owoców, możesz je także wysuszyć i przechować na później.

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *