Jak obrać seler naciowy – porady i zastosowanie

Jak obrać seler naciowy - porady i zastosowanie

Bez względu na to, czy jesteś początkującym, czy zaawansowanym obieraczem warzyw, możesz skorzystać z poniższych wskazówek i trików: Jak czyścić seler naciowy, Przepisy z wykorzystaniem selera naciowego, Jak zachować jego chrupkość i świeżość oraz Najlepszy sposób obierania selera naciowego. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, jak w pełni wykorzystać seler naciowy. Zastosuj się do nich, by uzyskać pyszny rezultat! Możesz je wykorzystać w każdym posiłku lub daniu!

Łatwa metoda obierania selera naciowego

Przygotowywanie własnych posiłków to świetny sposób na spędzanie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Niestety, wiele owoców i warzyw jest uporczywych i zajmuje zbyt dużo czasu. Jeśli wolisz spędzać czas na przygotowywaniu pysznych posiłków, oto prosty sposób na obieranie warzyw, które uwielbiasz, bez poświęcania im zbyt wiele czasu. Zacznij od umieszczenia obieraczki na grubszym końcu korzenia warzywa. Kiedy już to opanujesz, możesz przejść do cienkiej końcówki.

Niektóre warzywa nie wymagają obierania, np. cebula. Nie trzeba ich obierać, jeśli mają być tylko gotowane. Obieranie pomidorów wymaga wykonania nacięcia na krzyż u dołu i usunięcia części łodygi. Następnie możesz je blanszować we wrzącej wodzie przez 30 sekund lub zanurzyć w wodzie z lodem na kilka minut. Następnie możesz ręcznie usunąć z nich skórkę. Z drugiej strony, cebula nie jest trudna do obrania. Papkowatą skórkę cebuli łatwiej obrać, jeśli przetniesz ją pod kątem 90 stopni. Obieranie cebuli to świetny sposób, by mieć pewność, że uzyskasz ładną, jednolitą skórkę.

Choć niektóre warzywa i owoce wymagają obierania, wiele z nich można jeść bez tego. Niektóre, jak kiwi, są bardziej odżywcze i smaczne, gdy mają nienaruszoną skórkę. Na przykład małą marchewkę można zjeść z nienaruszoną skórką, jeśli jest młoda. W przeciwnym razie starsze marchewki będą twardsze i będą miały gorzki smak. Niezależnie od osobistych preferencji, jeśli możesz, zostaw skórkę.

Dobrą wskazówką do stworzenia własnej metody obierania warzyw jest użycie parowaru. Para usunie twarde zewnętrzne warstwy warzywa, pozostawiając gładką powierzchnię pod spodem. Ten sposób jest też bardziej ekonomiczny niż inne metody. Jeśli nie możesz znaleźć parowaru, rozważ jego zakup! Zaoszczędzisz pieniądze i sprawisz, że obieranie warzyw będzie łatwiejsze niż kiedykolwiek! Choć obieranie warzyw w mikrofalówce nie jest konieczne, to nadal jest to świetny sposób na przygotowanie zdrowego posiłku.

Przepisy, które zawierają seler naciowy

Pierwszym krokiem w przygotowaniu selera jest dokładne umycie go pod zimną, bieżącą wodą. Kiedy seler jest już czysty, odetnij białą część od spodu łodygi. Pozostałą część możesz skompostować lub wykorzystać. Następnie chwyć łodygę u nasady i obierz ją płynnym ruchem, trzymając płasko przy desce do krojenia. Ten krok może być nieco żmudny, ale nie jest niezbędny dla wyniku przepisu.

Następnie potnij łodygę na kształt półksiężyca. To cięcie jest szczególnie przydatne, jeśli planujesz użyć liści selera do zup, sosów lub bulionów. Możesz też pokroić łodygę selera w cienkie słupki, wzdłuż lub wszerz, w zależności od pożądanego stopnia rozdrobnienia. Kiedy już przetniesz łodygę, po prostu przyciśnij seler do ostrza noża i pozwól mu się zsunąć do robota kuchennego.

Jeśli planujesz suszyć liście, usuń je z łodyg. Liście mają delikatny smak i są bardziej smaczne niż łodygi. Możesz też posiekać je razem z łodygami selera, ale liście trzymaj oddzielnie od łodyg. Aby uniknąć obtłuczeń, zawiń seler w wilgotne ręczniki papierowe lub włóż do lodówki. W ten sposób wydłużysz czas przechowywania selera i sprawisz, że posłuży dłużej.

Kiedy seler jest już obrany, możesz pokroić go na kawałki. Łodygi są świetnym sposobem na dodanie smaku do zup i sosów. Możesz też użyć liści jako podstawy bouquet garni, czyli mieszanki ziół i kwiatów używanej do aromatyzowania bulionów. Pyszny przepis z wykorzystaniem selera to kremowa zapiekana zapiekanka z orzechową polewą. Seler jest też kluczowym składnikiem farszu do indyka.

Niezależnie od przepisu, seler jest wszechstronnym warzywem, które nadaje bogaty smak większości potraw. Można go znaleźć w większości sklepów spożywczych, ale obieranie go jest konieczne tylko wtedy, gdy zamierzasz używać go na surowo. Zewnętrzne warstwy selera są zazwyczaj bardziej twarde i włókniste. Korzeń lub liście selera możesz wykorzystać do przygotowania wywarów warzywnych lub nawet zjeść na surowo.

Czytaj również:   Jak obrać pomidory ze skóry - porady i zastosowanie

Wykorzystanie liści selera w przepisach

Seler jest uniwersalnym warzywem, które ma dwa rodzaje liści: jasnozielone i ciemnozielone. Ciemnozielone liście wyrastają po zewnętrznej stronie łodygi, są grube i aromatyczne, podobne do pietruszki. Powinny być oszczędnie używane w kuchni, ponieważ mogą mieć gorzki i trawiasty smak. Blade liście są mniejsze i bardziej delikatne. Możesz używać obu rodzajów w swoich przepisach.

Wewnętrzny liść selera jest bardziej miękki i mniej gorzki, ale jego smak jest nadal dość silny. W zależności od przepisu możesz użyć liści jako dekoracji lub posiekać je razem z łodygami. Jeśli jednak nie jesteś pewien, czy użyć liści selera w swoim przepisie, możesz je sproszkować i ugotować do miękkości. Liście są pyszne w sałatkach, ale nie powinny przytłaczać innych smaków.

Liście selera można też zamrozić. Po zamrożeniu staną się mięsiste i wiotkie. Nadal jednak mają dużo smaku i możesz ich używać w przepisach w takiej postaci. Aby je zamrozić, powinieneś ostrożnie układać liście selera jeden na drugim. Możesz też zwinąć je w cylindry i umieścić w torbie do zamrażarki. Jeśli nie chcesz mrozić liści selera, możesz zawinąć je w folię spożywczą.

Liście selera, używane oszczędnie, są doskonałym dodatkiem do wielu przepisów. Nadają potrawom świeży smak i zwiększają ich wartość odżywczą. Spróbuj przygotować prostą sałatkę z selera z daktylami, migdałami i parmezanem. Liście selera są też doskonałym dodatkiem do dań z makaronu i zup. Na co więc czekasz? Zacznij już dziś eksperymentować z liśćmi selera! Będziesz zadowolony, że to zrobiłeś.

Liści selera możesz użyć w każdym przepisie, w którym pojawia się seler. Są one tak samo uniwersalne jak łodygi selera i mogą być siekane razem z łodygami selera. Wewnętrzne listki są małe i doskonale nadają się do ugotowanych jajek. Wybierz liście selera o ciemniejszym kolorze, by uzyskać bardziej interesujący smak. Orzechowy smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że liście te są uniwersalnym składnikiem Twoich przepisów. Liście są też pyszne w zielonych sałatach.

Przechowywanie selera naciowego w świeżości i chrupkości

Seler naciowy możesz przechowywać przez jakiś czas w temperaturze pokojowej, ale nie jest to najlepsze środowisko dla tego warzywa. Seler naciowy najlepiej jest przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Seler jest doskonałym źródłem witaminy K i jest niskokaloryczny, więc przechowywanie go w tych temperaturach jest najlepszym sposobem na zachowanie jego chrupkości i świeżości. Kupując seler, wybieraj te, które są jędrne, jasnozielone i pozbawione siniaków.

Po obraniu i umyciu umieść je w dużej, szczelnej misce i przykryj plastikową folią lub pokrywką. Odstaw miskę do lodówki na około trzy do czterech godzin. Jeśli nie użyjesz ich w tym czasie, zwiędną i rozpadną się. Pamiętaj, by regularnie zmieniać wodę, by seler pozostał chrupiący i świeży. Pamiętaj też, by codziennie potrząsać miską. Stosując się do tych wskazówek, będziesz mógł zachować świeżość selera nawet przez tydzień.

Przechowuj seler w plastiku lub w suchych ręcznikach papierowych. Pomoże to zachować jego chrupkość i nie zwiędnie. Aby jednak uniknąć efektu więdnięcia, najpierw umyj liście. Pokrój seler na małe kawałki i przechowuj je w prostokątnych pojemnikach typu tupperware. Ewentualnie umieść pokrojony seler w misce i przykryj ją plastikową pokrywką. Po umyciu użyj do przechowywania plastikowego pojemnika wielokrotnego użytku.

Używanie selera naciowego w potrawach typu stir-fry, wywarach z zup i daniach mieszanych może być prostym sposobem na zachowanie ich chrupkości i świeżości. W przeciwieństwie do wielu warzyw, seler jest podatny na zabrudzenia w łodygach, dlatego tak ważne jest jego czyszczenie. Przytnij łodygi selera i dokładnie je oczyść. Możesz też namoczyć je w mieszance czterech części wody i jednej części octu. Pozostaw seler w tym roztworze na około 20 minut, a następnie dokładnie go opłucz.

Aby przechowywać seler naciowy, owiń go szczelnie w wilgotny ręcznik papierowy i umieść w lodówce. Umieść go w pojemniku z dostępem do świeżej wody. Częsta wymiana wody zapobiegnie marnowaniu się produktów i pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze. Dobrym sposobem na wykorzystanie selera w kuchni jest dodanie go do sałatki z tuńczykiem lub do zapiekanki. Możesz nawet zamrozić go w małych kawałkach i cieszyć się nim później! Zachowaj jego świeżość na dłużej!

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *