Jak obrać szparagi – porady i zastosowanie

Jak obrać szparagi - porady i zastosowanie

Kiedy jesz szparagi, pierwszym krokiem do ich obrania jest wyrównanie zatrzaskującego się końca z końcówkami spoczywających łodyg. Używając obieraczki do warzyw, pokrój łodygę na plasterki równo z odłamanym końcem. Nie wyrzucaj końcówek łodyg; można je wykorzystać do zup i dań typu stir fry. Ponadto końcówki pozostałych łodyg mogą być użyte w sałatkach.

Przycinanie

Szparagi mogą być drogie, nawet jeśli są w sezonie. Dlatego przycinanie szparagów jest niezbędne dla zdrowego odżywiania. Po przycięciu szparagów można je przechowywać w zamrażarce lub drobno pokroić, by wykorzystać w sałatkach i zupach. Aby zacząć, weź łodygę szparaga i chwyć ją za korzeń w jednej ręce, a środek łodygi w drugiej. Następnie zginaj szparagi, aż naturalnie pękną.

Po obraniu użyj ostrego noża, by pokroić pędy szparagów w cienkie plasterki. Aby to osiągnąć, użyj obieraczki w kształcie litery Y lub obrotowej. Po obraniu pokrój pędy od góry do dołu, jak najcieniej. Po pocięciu włóczni przechowuj je w osobnych stosach. Później można je wykorzystać jako wierzchołki. Po przycięciu wyrzuć zdrewniałą część szparagów.

Aby przyciąć szparagi, sprawdź ich kolor. Powinieneś sprawdzić, czy końcówki są jasnozielone, nie czarne ani zielone. Jednak ciemnozielone/czarne łodygi są oznaką starszych szparagów, które zaczynają gnić. Idealnie byłoby, gdyby kolor łodygi i końcówki był żywo zielony, a w dolnej części przechodził w biały. Cieńsze łodygi są bardziej miękkie i nie stają się mięsiste po ugotowaniu. Wybierając szparagi, zwracaj uwagę na to, czy są proste i kolorowe.

Aby przyciąć szparagi, ustaw łodygi w rzędzie na dużej desce do krojenia i użyj dużego ostrego noża, by odciąć twarde, zdrewniałe części na dole. Możesz też odciąć końcówki. Pomoże ci to w przygotowaniu pozostałych łodyg. Po odcięciu szparagi mogą być przechowywane w szklanym słoiku z 1 calem wody lub w plastikowej torbie do 4 dni. Jeśli chcesz wykorzystać resztę pędów, możesz je odgrzać następnego dnia.

Kiedy usuniesz końcówki, możesz upiec szparagi i delektować się nimi z czosnkiem i oliwą z oliwek. Szparagi zrobisz w zaledwie 10 minut. Po ostygnięciu pokrój je na kawałki wielkości kęsów. Jeśli masz za dużo szparagów, możesz dodać je do jajecznicy, omletu lub sałatki ogrodowej. Przycinanie szparagów nie jest żmudnym zadaniem, a do usunięcia grubej skórki możesz nawet użyć obieraczki do warzyw.

Gotowanie

Jak obierać szparagi do gotowania? Częste pytanie brzmi: “Kiedy obrać pęd szparagów?”. W tym artykule Martha Stewart udziela kilku rad. Najpierw przeanalizujmy podstawowe kroki związane z tym zadaniem. Po pierwsze, ułóż włócznię płasko. Zapobiegnie to obtłukiwaniu łodygi przez knykcie i uchroni ją przed złamaniem. Następnie unieś końcówkę włóczni, by zrobić miejsce na golonkę.

Delikatnie zegnij łodygę, by sprawdzić, gdzie należy ciąć. Szparagi złamią się tam, gdzie będą chciały się złamać. Użyj obieraczki do warzyw, by usunąć grubą zewnętrzną skórkę. Następnie dobrze opłucz i osusz szparagi. Po umyciu wytrzyj je do sucha ręcznikiem. Kiedy będą już suche, odetnij końcówki za pomocą noża szefa kuchni. Następnie obierz szparagi do gotowania. Choć proces ten jest czasochłonny, warto go wykonać.

Jeśli chcesz podać szparagi jako pyszny dodatek do dania głównego, pamiętaj, by obrać je przed gotowaniem. Dzięki temu ich jasny kolor i delikatny smak pozostaną nienaruszone. Pędy gotowane na parze są pyszne, ale pieczenie lub gotowanie na rożnie wzmocni ich naturalną słodycz. Nie zapominaj jednak o zaletach szparagów gotowanych na parze! Pieczone szparagi to najpopularniejszy sposób na delektowanie się tym warzywem. Naturalne cukry zawarte w pędach skupią się i nadadzą potrawie piękny, złocisty wygląd.

Aby obrać pęd szparagów, trzymaj go płasko. Łatwiej będzie ją obrać, jeśli jest gruba, ale jeśli jest cienka, będzie się wyginać pod naciskiem. Do obierania pędów używaj obieraczki do warzyw lub ostrego noża. Aby usunąć twardą, włóknistą część, wybieraj wypustki o jaśniejszych, zielonych łodygach. Następnie usuń zdrewniałą powłokę i resztki białego środka.

Jeśli przyrządzasz szparagi na posiłek, prawdopodobnie będziesz chciał je obrać. Szparagi to warzywo wiosenne i jest drogie. Jak więc obrać szparagi do gotowania? Prostym, ale skutecznym sposobem jest odcięcie dolnej części pędu, tak by stał się cienki. Podobnie, grubsze szparagi będą potrzebowały więcej czasu na ugotowanie, ale będą satysfakcjonującym kąskiem. Jednak przed gotowaniem musisz zawsze mieć na uwadze jakość szparagów.

Czytaj również:   Jak obrać batata - porady i zastosowanie

Dodawanie do potraw

Kiedy planujesz posiłek, zastanów się nad dodaniem szparagów do przepisu. To zdrowe warzywo pięknie łączy się z cytrusami i serem, a także dobrze komponuje się z wieloma innymi warzywami. Aby dodać jeszcze więcej smaku, dodaj je do quiche, frittaty lub jajecznicy. Możesz je też dodawać do sałatek, makaronów, sosu pesto lub warzywnych crudite. Dodaj trochę tartych szparagów do swojego następnego omletu lub quiche, by uzyskać unikalną odmianę klasyki.

Klasyczne wiosenne warzywo, szparagi, są pyszne gotowane, duszone lub przecierowe. Możesz nawet upiec z nich placek. Better Homes and Gardens poleca połączenie blanszowanych pędów szparagów z ravioli z kurczakiem. Możesz też dodać sos z masła czosnkowego, skórki cytrynowej i parmezanu, by uzyskać aromatyczne i pyszne danie. Dodanie tego warzywa do potrawy to świetny sposób, by dodać więcej białka i błonnika, a przy tym nie rozgotuje się ono ani nie będzie mdłe.

Gotowanie szparagów jest proste i pyszne. Zacznij od przycięcia zdrewniałych końcówek i odcięcia końcówek od łodyg. Musisz gotować szparagi przez około trzy do czterech minut. Kiedy szparagi będą już miękkie, zdejmij je z ognia i połącz z odrobiną masła i włoskich przypraw. Możesz je potem wykorzystać w wielu daniach, od prostych obiadów jednogarnkowych po wyszukane przystawki. Nie zapomnij podać ich z kurczakiem i tłuczonymi ziemniakami, by uzyskać aromatyczny posiłek.

Szparagi mają wyjątkowy cierpki smak i delikatną konsystencję. Należą do rodziny liliowatych i są blisko spokrewnione z porami, cebulą i czosnkiem. Cykl wzrostu szparagów trwa około trzech lat, a ich zbiory odbywają się co piętnaście lat. Jest to też jedno z jedynych warzyw, które wykorzystuje sezon na świeże szparagi. Mając tak wiele zastosowań, szparagi są pysznym, niskokalorycznym warzywem, które możesz dodać do swojej potrawy.

Aby zachować świeżość szparagów, przechowuj je w lodówce w lodówce lub w szklance wypełnionej wodą. Pozwoli to zachować ich świeżość do pięciu dni. Po zgrillowaniu lub ugotowaniu przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce. Możesz też przechowywać je w zamrażarce. W obu przypadkach zachowają trwałość przez nieokreślony czas. Pamiętaj tylko, by zużyć je w ciągu trzech do czterech dni od zakupu.

Używanie obieraczki

Aby obrać szparagi, będziesz potrzebował obieraczki do warzyw lub dużego noża. Najpierw odetnij zdrewniałe końce łodygi. Kiedy masz już łodygę szparaga, połóż ją płasko na blacie roboczym i użyj obieraczki do warzyw, by zjechać w dół łodygi, zaczynając poniżej kwiatu. Pamiętaj, by obracać obieraczką w trakcie obierania i powtórz ten proces dla pozostałych łodyg.

Istnieje wiele rodzajów szparagów. Powinieneś kupić taką, która ma zaokrąglone ostrze ułatwiające obieranie. Szparagi mają grube łodygi, więc będziesz musiał je obrać, by usunąć twardą, zdrewniałą część. Możesz kupić obieraczkę do szparagów z uchwytem, który nadaje się do mycia w zmywarce. Pamiętaj, by przed zakupem przeczytać opinie w sklepach internetowych. Dobra obieraczka do szparagów będzie Cię kosztować 5,99$.

Do przycinania szparagów dobrze sprawdzi się zwykła obieraczka do warzyw. Jednak obranie łodygi zajmie więcej czasu niż w przypadku innych warzyw. Poza tym będziesz musiał regularnie czyścić ostrza, co nie jest praktyczne. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie obieraczki przeznaczonej specjalnie do szparagów. Możesz użyć obieraczki szwajcarskiej, która jest lekka i łatwa do czyszczenia. Istnieje wiele marek obieraczek do szparagów, dlatego ważne jest, by wybrać tę właściwą.

Szparagi to piękne wiosenne warzywo, które jest dostępne przez cały rok. Kiedy je obierzesz, ich łodygi będą wyglądały długo i elegancko. Możesz używać szparagów do sałatek lub do podawania z makaronem. Musisz jednak unikać odłamywania grubego końca. Zmarnujesz w ten sposób połowę masy i poszatkujesz łodygi na paski. Ponadto końcówki włóczni szparagowych odpadną, gdy użyjesz obieraczki do warzyw.

Jeśli chcesz mieć pewność, że masz obieraczkę do warzyw dobrej jakości, rozważ zakup wahadłowej obieraczki do warzyw. Obieraczki te mają ostrzejsze ostrza, co znacznie ułatwia ich używanie. W przypadku białych szparagów użyj obieraczki do warzyw i obierz zewnętrzną warstwę zdecydowanymi ruchami w dół. Użyj noża do krojenia lub obieraczki do warzyw, ale pamiętaj, by zachować świeżość i młodość szparagów.

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.