Jak ugotować grochówkę z grochu łuskanego

Jak ugotować grochówkę z grochu łuskanego

Jeśli szukasz przepisu na pyszną i sycącą grochówkę, koniecznie spróbuj wersji z grochu łuskanego. To danie idealne na chłodne dni, które rozgrzeje ciało i doda energii. Przygotowanie grochówki z grochu łuskanego może wymagać nieco więcej czasu niż wersja z konserwowego grochu, ale efekt końcowy na pewno Cię wynagrodzi – cytat ten jest rezultatem analiz redakcji serwisu centrumlaryngologiczne.pl.

Składniki:

  • 500g grochu łuskanego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 listki laurowe
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 litry wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od moczenia grochu. Należy go namoczyć w wodzie na około 8-10 godzin lub na całą noc. W ten sposób zmięknie i szybciej się ugotuje.
  2. W rondlu rozgrzewamy masło i olej, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy aż do momentu, gdy cebula zacznie się rumienić.
  3. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i selera. Całość mieszamy i smażymy na złoty kolor.
  4. Do warzyw dodajemy namoczony groch i listki laurowe. Zalewamy całość wodą, dodajemy kostkę rosołową i przyprawy – kminek, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy.
  5. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny. W czasie gotowania od czasu do czasu mieszamy i sprawdzamy, czy nie potrzebujemy dolać wody.
  6. Jeśli groch jest już miękki, a zupa ma odpowiednią konsystencję, możemy zdjąć garnek z ognia.
  7. Podajemy grochówkę gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki.

Jakie mięso pasuje do grochówki?

Najlepiej do grochówki pasują mięsa wędzone, takie jak boczek lub kiełbasa. Można również dodać gotowane mięso, na przykład z udkami kurczaka lub wołowiną.

Czytaj również:   Jak przyrządzić królika

Czy grochówkę można zamrozić?

Tak, grochówkę można zamrozić. Należy ją wtedy ostudzić i przełożyć do mroźni. Przed zamrożeniem można również podzielić zupę na mniejsze porcje, co ułatwi jej późniejsze rozmrażanie.

Czy można użyć mrożonego grochu?

Tak, można użyć mrożonego grochu, jednak należy pamiętać, że czas gotowania będzie krótszy. Zamiast 2 godzin, groch trzeba gotować około 1 godzinę.

Jakie dodatki pasują do grochówki?

Do grochówki pasują różnego rodzaju dodatki, na przykład: chleb, kiszone ogórki, marynowane pieczarki, kapusta kiszona, a także smażone cebulki lub boczek. Zależnie od preferencji smakowych, można również dodać do grochówki śmietanę lub jogurt naturalny.

Czy grochówka jest zdrowa?

Tak, grochówka jest bardzo zdrowa, ponieważ groch jest bogaty w białko roślinne, błonnik i witaminy z grupy B. Dodatkowo, w zależności od rodzaju mięsa użytego do gotowania grochówki, potrawa ta może być również źródłem cennych dla organizmu składników mineralnych, takich jak żelazo czy cynk.

Zapraszamy do przygotowania pysznej grochówki z grochu łuskanego zgodnie z naszym przepisem!

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *