Jagodzianki to pyszne, lekkie bułeczki z nadzieniem z jagód, które są idealnym rozwiązaniem na śniadanie lub podwieczorek. Dzięki Thermomixowi ich przygotowanie jest jeszcze prostsze i szybsze. Wystarczy kilka prostych kroków i po chwili wyczarujemy aromatyczne i miękkie jagodzianki, które z pewnością przypadną do gustu każdemu.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 100g cukru
- 250g mleka
- 100g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 200g jagód
Przygotowanie ciasta:
Do kubka Thermomixa dodajemy drożdże, cukier i mleko, następnie mieszamy na 2 minuty w temperaturze 37 stopni Celsjusza na 2 stopnie mocy.
Dodajemy mąkę, masło, jajko i sól do kubka i mieszamy na 5 minut na programie ciasto na 2 stopniach mocy.
Ciasto zdejmujemy z kubka i formujemy kulę, którą wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie jagodzianek:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, każdą z nich wałkujemy na placek, na środek kładziemy garść jagód i zawijamy w kształt bułeczki.
Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jagodzianki przez 20-25 minut, do momentu gdy zrobią się złote.
Podsumowanie:
Zrobienie pysznych jagodzianek w Thermomixie jest prostsze niż myślisz! Wystarczy kilka prostych kroków, a już po chwili możesz cieszyć się smacznymi, puszystymi bułeczkami z nadzieniem z jagód.
FAQs:
Jakie jagody najlepiej użyć do jagodzianek?
Najlepiej wybrać dojrzałe, świeże jagody. Mogą być również mrożone, ale trzeba pamiętać, że po rozmrożeniu mogą być bardziej wodniste i trudniejsze w obróbce.
Jak długo można przechowywać jagodzianki?
Jagodzianki najlepiej smakują na ciepło, tuż po upieczeniu. Jeśli jednak zostanie nam jakaś bułeczka na następny dzień, można ją podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Przechowywać jagodzianki można w zamkniętym pojemniku lub w folii aluminiowej przez około 2-3 dni.
Czy można dodać do ciasta inne owoce?
Tak, ciasto na jagodzianki jest bardzo uniwersalne i można w nim z powodzeniem dodać inne owoce, np. maliny, borówki, jabłka czy truskawki. Warto jednak pamiętać, że bardziej wodniste owoce mogą wpłynąć na konsystencję ciasta i sprawić, że jagodzianki będą mniej puszyste.
Czy można zamrozić jagodzianki?
Tak, jagodzianki można zamrozić. Najlepiej jest to robić po upieczeniu, kiedy bułeczki są jeszcze świeże. Należy je umieścić w zamrażalniku w zamkniętym pojemniku lub w folii aluminiowej. Przed podaniem można je podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Zapraszamy do przygotowania pysznych jagodzianek w Thermomixie i cieszenia się ich niepowtarzalnym smakiem o każdej porze dnia!
Podobne