Jak zrobić pyszne jagodzianki w Thermomixie?

Jagodzianki Thermomix

Jagodzianki to pyszne, lekkie bułeczki z nadzieniem z jagód, które są idealnym rozwiązaniem na śniadanie lub podwieczorek. Dzięki Thermomixowi ich przygotowanie jest jeszcze prostsze i szybsze. Wystarczy kilka prostych kroków i po chwili wyczarujemy aromatyczne i miękkie jagodzianki, które z pewnością przypadną do gustu każdemu.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 100g cukru
  • 250g mleka
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 200g jagód

Przygotowanie ciasta:

Do kubka Thermomixa dodajemy drożdże, cukier i mleko, następnie mieszamy na 2 minuty w temperaturze 37 stopni Celsjusza na 2 stopnie mocy.

Dodajemy mąkę, masło, jajko i sól do kubka i mieszamy na 5 minut na programie ciasto na 2 stopniach mocy.

Ciasto zdejmujemy z kubka i formujemy kulę, którą wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie jagodzianek:

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, każdą z nich wałkujemy na placek, na środek kładziemy garść jagód i zawijamy w kształt bułeczki.

Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jagodzianki przez 20-25 minut, do momentu gdy zrobią się złote.

Podsumowanie:

Zrobienie pysznych jagodzianek w Thermomixie jest prostsze niż myślisz! Wystarczy kilka prostych kroków, a już po chwili możesz cieszyć się smacznymi, puszystymi bułeczkami z nadzieniem z jagód.

FAQs:

Jakie jagody najlepiej użyć do jagodzianek?

Najlepiej wybrać dojrzałe, świeże jagody. Mogą być również mrożone, ale trzeba pamiętać, że po rozmrożeniu mogą być bardziej wodniste i trudniejsze w obróbce.

Czytaj również:   Jak smażyć rybę

Jak długo można przechowywać jagodzianki?

Jagodzianki najlepiej smakują na ciepło, tuż po upieczeniu. Jeśli jednak zostanie nam jakaś bułeczka na następny dzień, można ją podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Przechowywać jagodzianki można w zamkniętym pojemniku lub w folii aluminiowej przez około 2-3 dni.

Czy można dodać do ciasta inne owoce?

Tak, ciasto na jagodzianki jest bardzo uniwersalne i można w nim z powodzeniem dodać inne owoce, np. maliny, borówki, jabłka czy truskawki. Warto jednak pamiętać, że bardziej wodniste owoce mogą wpłynąć na konsystencję ciasta i sprawić, że jagodzianki będą mniej puszyste.

Czy można zamrozić jagodzianki?

Tak, jagodzianki można zamrozić. Najlepiej jest to robić po upieczeniu, kiedy bułeczki są jeszcze świeże. Należy je umieścić w zamrażalniku w zamkniętym pojemniku lub w folii aluminiowej. Przed podaniem można je podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

Zapraszamy do przygotowania pysznych jagodzianek w Thermomixie i cieszenia się ich niepowtarzalnym smakiem o każdej porze dnia!

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *