Jak obrać liczi – porady i zastosowanie

Jak obrać liczi - porady i zastosowanie

Jeśli szukasz świeżego i orzeźwiającego owocu do miski, być może brałeś pod uwagę liczi. Chociaż jego nazwa może zaskoczyć nawet najbardziej wybrednego smakosza, warto go spróbować, jeśli masz ochotę na coś innego. Ten owoc ma właściwości antyrakowe i jest świetnym źródłem witaminy C. Możesz się nim delektować samodzielnie lub dodać go do miski z owocami jako pyszną przekąskę.

Owoce mają właściwości antyrakowe

Według naukowców jedzenie owoców o właściwościach antynowotworowych może pomóc w zwalczaniu lub powstrzymywaniu raka. Wiadomo, że niektóre owoce mają właściwości antyrakowe, a wiele rodzajów suszonych owoców jest również pożywnych. Pomimo tego, że badania nad owocami o właściwościach antyrakowych są wciąż we wczesnym stadium, suszone owoce zawierają substancje chemiczne, które mogą pomóc w walce z rakiem. Kolejną zaletą suszonych owoców jest to, że są bogate w błonnik, który może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Co więcej, pomagają też utrzymać zdrową wagę.

Niektóre owoce zawierają duże ilości antyoksydantów, w tym grejpfrut. Grejpfrut poprawia też przepływ krwi do mózgu, co jest dobre dla pacjentów po chemioterapii. Kolejnym owocem o właściwościach antyrakowych są jabłka. Zawierają błonnik, potas i witaminę C. Błonnik wspomaga regularność, a potas wpływa na równowagę płynów w organizmie. Potas pomaga zapobiegać zatrzymywaniu płynów w organizmie. Wzmacniając odporność, jedzenie owoców bogatych w te składniki odżywcze może pomóc chorym na raka.

Niektóre badania wykazały, że ekstrakty z wiśni mogą hamować rozwój komórek nowotworowych. W jednym z badań ekstrakt z wiśni hamował wzrost komórek raka piersi, nie wywierając żadnego wpływu na normalne komórki. Inne badanie wykazało, że ekstrakty z wiśni zapobiegają wzrostowi komórek raka jelita grubego u myszy. W badaniach tych stosowano wysoko skoncentrowane ekstrakty z wiśni i potrzebne są dalsze badania, by sprawdzić, czy efekty te przekładają się na ludzi. Pomimo tych wyników wielu naukowców nadal wierzy, że jedzenie wiśni i innych owoców o właściwościach antyrakowych ochroni nasze ciała przed rakiem.

Smoczy owoc zawiera wiele korzystnych właściwości. Jest bogaty w witaminę C, która pomaga wzmocnić naszą odporność i zapobiegać chorobom przewlekłym. Witamina C jest też silnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić przed różnymi rodzajami raka. Zawiera foliany i witaminę B, które zapobiegają wadom wrodzonym i wspomagają zdrowy wzrost kości u płodu. Magnez pomaga zwalczać objawy pomenopauzalne u kobiet. Regularnie spożywany mangostan jest doskonałym owocem antyrakowym.

Jest doskonałym źródłem witaminy C

Oprócz tego, że dostarcza witaminy C, liczi jest też dobrym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, flawonoidy i witamina B-complex. Związki te chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, który może wystąpić w wyniku zanieczyszczenia środowiska i promieniowania UV. Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki tlenu, które uszkadzają komórki i powodują stany zapalne. Antyoksydanty neutralizują te wolne rodniki, by chronić komórki i zapobiegać ich uszkodzeniom. Liczi ma wysoką wartość antyoksydacyjną i jest wspaniałe dla skóry. Obecność oligonolu w liczi pomaga zwalczać trądzik i ciemne plamy.

Owoc ten zawiera znikomy poziom cholesterolu i sodu. Pomaga obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy i udaru. Spożywanie liczi jest dobre dla twojego ciała, ponieważ pomaga utrzymać zdrową wagę. Zawiera dużo witaminy C, a także zapobiega tworzeniu się płytki nazębnej w organizmie. Liczi może też poprawić stan twojej skóry i zapobiegać zmarszczkom.

Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że owoc ten jest doskonałym źródłem antyoksydantów. Pomaga we wchłanianiu wapnia i sprawia, że Twoje kości są mocniejsze i zdrowsze. Liczi zawiera też błonnik pokarmowy, który pomaga organizmowi trawić pokarm. Liczi jest też dobrym źródłem potasu, który pomaga w utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi i prawidłowego rytmu serca. Miedź jest też ważnym minerałem dla czerwonych krwinek, który pomaga w produkcji kolagenu i elastyny.

Według badań dziewięć liczi może zaspokoić twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Liczi to także dobre źródło błonnika, miedzi, żelaza, magnezu, cynku, folianów i witaminy B-complex. Zwiększają one metabolizm organizmu i zwalczają choroby. Te składniki odżywcze sprawiają, że liczi jest idealnym pożywieniem dla tych, którzy szukają przekąski bogatej w antyoksydanty. Najlepiej łączyć je z chłodnymi potrawami, bo jest dość pikantne.

Może być jedzone samo lub jako składnik miski z owocami

Kiedy wybierasz liczi, upewnij się, że kupujesz takie, które nie wygląda na zgniłe lub sfermentowane. Zwróć uwagę na białą, nierówną skórkę zewnętrzną, która łatwo się zsuwa. Miąższ liczi jest jadalny, ale uważaj na pestkę. Jest ona lekko trująca. Owoc powinien być obrany i przechowywany w lodówce w ręczniku papierowym. Można je przechowywać do tygodnia, ale nie zapomnij ich wyrzucić, jeśli zaczną brązowieć lub szarzeć.

Czytaj również:   Jak obrać pieczarki - porady i zastosowanie

Aby uzyskać najbardziej aromatyczne liczi, kup dojrzałe owoce. Nieco niedojrzałe liczi też się nadadzą. W obu przypadkach możesz cieszyć się tym owocem. Możesz jeść je same lub dodać do miski z owocami. Można je też wykorzystać w przepisach kuchni azjatyckiej. Jeśli jesteś fanem kuchni azjatyckiej, rozważ spróbowanie liczi.

Podobnie jak mangostan, liczi są jadalne, gdy są młode. Możesz je jeść w całości lub używać do robienia soków, smoothie i dżemów. Na Trynidadzie młody miąższ jackfruita jest powszechnie przyrządzany w kokosowym curry z jackfruita, daniu typowym dla Karaibów. Liczi należą do rodziny mydleńcowatych i są spokrewnione z rambutanem. Liczi są podobne z wyglądu, ale mają mniej kolców i słodszy miąższ. Pochodzące z Azji liczi były najpierw uprawiane w Chinach, a teraz rozprzestrzeniły się w regionach tropikalnych, w tym na Trynidadzie.

Liczi to tropikalny owoc pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Należy do rodziny mydleńcowatych, do której należą też rambutan i longan. Jego szorstka skórka odsłania jadalne wnętrze owocu. Miąższ liczi jest słodki, cierpki, aromatyczny i dobrze komponuje się z innymi tropikalnymi smakami. Miseczka owoców z liczi może być bardzo atrakcyjna.

Przycinanie drzew liczi

Przycinanie drzew liczi jest niezbędne dla zdrowia i produktywności tego drzewa owocowego. Kiedy jest zaniedbywane, liczi rosną wysokie i mają słabe korzenie. Podlewaj je często, raz w roku nawoź je nawozem 10-5-20, a przynajmniej raz w roku zasilaj je nawozem organicznym. Oto kilka podstawowych wskazówek dotyczących przycinania. Będziesz zaskoczony, jak produktywne i piękne będzie twoje drzewko liczi!

Aby zwiększyć plony, przycinaj liczi po zakończeniu owocowania. Dzięki temu zbiory będą bardziej równomierne i spójne. Dobrym pomysłem jest przycinanie liczi tuż po zbiorach, by ich liście miały wystarczająco dużo czasu na rozwinięcie się. Wysoka wilgotność, zbyt silne nasłonecznienie i nadmierne przycinanie mogą doprowadzić do powstania pleśni. Przycinanie liczi po zbiorach pomoże zapobiec tym problemom.

Liczi najlepiej rosną w klimacie o umiarkowanej ilości opadów i pełnym słońcu. Przy pierwszym zasadzeniu liczi nie lubią stojącej wody. W przeciwieństwie do innych roślin domowych, liczi wymagają regularnego podlewania w czasie sezonu wegetacyjnego. Upewnij się, że znajdują się w miejscu osłoniętym od wiatru, tak by wiatr nie zwiewał gałęzi. Potem, gdy podrosną, możesz zmniejszyć częstotliwość podlewania do dwóch, trzech razy w tygodniu.

Drzewo liczi pochodzi z południowych Chin i okolic. Jest uprawiane od tysięcy lat w dorzeczach rzek. Poza Chinami liczi uprawia się także w innych krajach Azji Południowo-Wschodniej, na subkontynencie indyjskim, w Australii i na południu Stanów Zjednoczonych. Owoce są przepyszne i niewiele jest w życiu lepszych rzeczy niż zebranie soczystego liczi z drzewa.

Kupowanie liczi w puszce lub suszonych

Niezależnie od tego, czy wolisz lychee w puszce czy suszone, oba rodzaje są dobrym wyborem. Liczi w puszce to świetna opcja, bo są niskokaloryczne, mają słodki, soczysty smak i łatwo je zjeść w podróży. Poza tym suszone liczi nie mają tak wysokiej zawartości składników odżywczych. Możesz też kupić suszone liczi i zmiksować je na pyszny napój, żeby było ci wygodniej.

Kupując liczi pamiętaj, że skórka jest niejadalna. Powinna jednak łatwo dać się obrać paznokciem. Powinieneś też uważać na popękaną skórkę, bo to pewna oznaka, że liczi jest nieświeże. Wewnętrzny miąższ liczi jest biały i półprzezroczysty, zawiera pestkę. Powinieneś unikać jedzenia skórki, ponieważ zawiera ona toksyny, które mogą zaszkodzić twojemu zdrowiu.

Aby wybrać odpowiednie puszkowane lub suszone liczi, powinieneś zawsze sprawdzać, czy owoc jest dojrzały. Owoc powinien mieć perłowy połysk i delikatny zapach róży. Nie będzie miał kwaśnego smaku i będzie dobrze komponował się z owocami cytrusowymi. Powinieneś też upewnić się, że liczi wciąż jest soczyste i słodkie. Jeśli jest zbyt miękkie lub zjełczało podczas transportu, nie nadaje się do jedzenia.

Powinieneś też zastanowić się, czy wolisz jeść liczi suszone czy puszkowane. Liczi w puszce mogą różnić się smakiem w zależności od marki i sposobu przetworzenia. Jeśli wolisz jeść suszone liczi, rozważ kupowanie ich luzem. To drugie rozwiązanie jest lepsze, jeśli nie masz zbyt wiele miejsca w lodówce. Odpowiednio przechowywany owoc zachowuje swój smak przez dwa tygodnie.

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *