Jak obrać awokado – porady i zastosowanie

Jak obrać awokado - porady i zastosowanie

W tym artykule dowiesz się, jak obrać awokado. Najpierw przetnij awokado wzdłuż pestki, a następnie przekręć awokado, by oddzielić cztery plastry. Użyj rąk, by usunąć pestkę z awokado, a następnie zacznij obierać plastry. Kiedy już obierzesz plastry, możesz posmarować je oliwą z drugiej strony, żeby zapobiec ich brązowieniu. Kontynuuj obieranie, aż całe awokado będzie obrane.

Cebula zapobiega interakcji enzymów zawartych w awokado z powietrzem

Jednym ze sposobów na zachowanie świeżości awokado jest zawijanie go w cebulę. Cebula zawiera siarkę, która zapobiega interakcji enzymów zawartych w awokado z powietrzem. Poza tym, że cebula zapobiega brązowieniu awokado, może też zapobiegać ich utlenianiu. Aby to zrobić, umieść cebulę na dnie pojemnika, a na wierzchu ułóż awokado przekrojoną stroną do góry. Odstaw do lodówki, aż będzie gotowe do użycia.

Oprócz zapobiegania utlenianiu się awokado, cebula zapobiega brązowieniu bogatych w tłuszcze i kwasy owoców. Nadmierne wystawienie na działanie tlenu spowoduje, że miąższ stanie się gorzki. Podczas gdy skórka będzie odbarwiona i brązowa, miąższ pozostanie smaczny i nadal będzie dobry do smoothie, sosów sałatkowych i wypieków. Po przekrojeniu przechowuj awokado i cebulę w szczelnym pojemniku przez kilka dni.

Cebula zapobiega brązowieniu awokado poprzez hamowanie enzymu utleniającego w owocu. Ich działanie polega na uwalnianiu gazu siarkowego, który uniemożliwia enzymom awokado interakcję z powietrzem. W ten sposób awokado dłużej zachowa świeżość. Jeśli nie masz w pobliżu żadnej cebuli, możesz pokroić ćwiartkę cebuli i umieścić ją w szczelnym pojemniku. Następnie przykryj pojemnik pokrywką.

Pestka awokado zawiera persynę i cyjanek, które powodują, że owoc szybko brązowieje. Persyna może też zabijać ptaki i duże zwierzęta. Kiedy pestka awokado jest zmielona, używa się jej do zrobienia smoothie albo do sosów sałatkowych. Pestka zawiera mleczno-gorzki płyn, który miesza się z mocnymi aromatami. Cebula może pomóc zapobiec brązowieniu i utlenianiu się awokado, ale najlepiej jest spożywać ją całą na raz.

Cebula zawiera dużo siarki, a im dłużej leży w ziemi, tym silniejsza jest siarka. Poza tym dodanie cebuli do filiżanki awokado zapobiega reakcji enzymów z powietrzem. Jedna łyżka cebuli może zapobiec brązowieniu nawet trzystu procent awokado. Jednak ta metoda nie działa w przypadku dojrzałych awokado.

Posmarowanie awokado oliwą spowalnia proces brązowienia

Popularnym sposobem na spowolnienie brązowienia awokado jest przykrycie miąższu plastikową folią. Jednak sok z cytrusów ma działanie antyoksydacyjne i może spowolnić ten proces. Posmarowanie awokado oliwą z oliwek może pomóc w zapobieganiu utlenianiu, ale nie zatrzyma całkowicie tego procesu. Ta metoda nie jest zalecana dla osób uczulonych na cytrusy lub tych, które nie chcą rezygnować z pysznego smaku owocu.

Innym sposobem na spowolnienie brązowienia awokado jest dodanie odrobiny soku z cytryny. Kwas cytrynowy zawarty w soku cytrynowym znacznie spowalnia proces brązowienia. Aby zakonserwować awokado, możesz również przykryć je wodą przed włożeniem do lodówki. Awokado pozostanie dojrzałe nawet przez trzy dni. Ta metoda jest najbardziej skuteczna, jeśli chcesz użyć awokado na szybką przekąskę.

Proces utleniania rozpoczyna się, gdy miąższ awokado wchodzi w kontakt z tlenem. Gdy miąższ jest wystawiony na działanie tlenu, polifenole znajdujące się w owocu zaczynają się utleniać i produkować melaninę. Ten proces brązowienia może być nieapetyczny, ale nadal można go bezpiecznie spożywać. Może jednak sprawić, że awokado będzie wyglądało na nieświeże i nieapetyczne. Aby opóźnić proces brązowienia, musisz chronić awokado przed dostępem powietrza.

Sok na bazie cytrusów, np. z cytryny lub limonki, również spowolni proces brązowienia. Ta metoda działa, ponieważ zawiera kwas cytrynowy. Sok z cytrusów może pomóc spowolnić proces brązowienia przynajmniej o jeden dzień. Gdy usuniesz pestkę, możesz kontynuować gotowanie awokado. Kilka razy dziennie znacznie opóźni brązowienie. Możesz też posmarować awokado sokiem z cytrusów przed włożeniem do lodówki, by zapobiec jego wysychaniu.

Chociaż awokado można jeść na surowo lub gotowane, nałożenie cienkiej warstwy oleju na przekrojoną powierzchnię pomoże zapobiec brązowieniu. Ta metoda jest idealna w przypadku całych owoców awokado, ale nie jest tak skuteczna w przypadku guacamole, ponieważ powierzchnia jest nierówna i trudna do posmarowania. Ta sztuczka spowolni też proces brązowienia awokado, które jest w trakcie robienia guacamole.

Czytaj również:   Jak obrać pomarańczę - porady i zastosowanie

Dodanie soku z limonki lub cytryny pomaga zapobiegać przebarwieniom

Aby zapobiec przebarwieniom podczas obierania awokado, skrop je sokiem z limonki lub cytryny przed zdjęciem skórki. Awokado jest podatne na brązowienie ze względu na zawartość kwasów. Sok z cytryny i limonki zawiera antyoksydanty i może zapobiec tym przebarwieniom. W rzeczywistości mogą one nawet wzmocnić smak innych potraw. Musisz jednak unikać uderzania awokado nożem, by nie uszkodzić skórki.

Dodanie soku z limonki lub cytryny do awokado przed jego obraniem może opóźnić proces utleniania. Opóźni to przebarwienia, bo miąższ awokado szybko się utlenia, podobnie jak miąższ jabłka. Mimo że sok z limonki lub cytryny opóźni proces utleniania, nie może mu całkowicie zapobiec. Dlatego wyciskając awokado przed jego obraniem, dodaj kilka kropel soku z limonki lub cytryny.

Jeśli nie jesteś pewien, czy dodać do awokado sok z limonki lub cytryny, zawsze możesz je zblanszować, zanurzając je w wodzie. Pod wpływem powietrza awokado zmieni kolor na bladozielony, ale sok z cytrusów zapobiegnie przebarwieniom. Możesz też spróbować rozgnieść awokado i dodać je do sałatki. Stracisz jednak miąższ awokado i będziesz musiał zrobić z niego guacamole. Jeśli wolisz guacamole, pozostawienie pestki z awokado w guacamole nie wpłynie na jego smak.

Jeśli nie czujesz się pewnie ze swoim nożem, zawsze najlepiej jest skorzystać z pomocy przyjaciela, który jest ekspertem. Zaufany przyjaciel może być w stanie pomóc ci w tym procesie. Kolejną wskazówką jest umieszczenie awokado w kąpieli wodnej w temperaturze 43 stopni Celsjusza. To dezaktywuje enzym, który powoduje brązowienie awokado. Użycie soku z cytryny lub limonki podczas tego procesu drastycznie spowolni proces utleniania i zapobiegnie przebarwieniom na awokado.

Podczas obierania awokado unikaj brązowych plam. Plamy te wskazują, że awokado nie jest dojrzałe. Szukaj zielonego miąższu awokado, który jest najlepszą częścią do jedzenia. Możesz też odciąć brązowe plamy nożyczkami. Pamiętaj, by użyć plastikowej torebki z zamkiem błyskawicznym i umieścić ją w pobliżu pojemnika z lodem. Pomoże to zachować chłód. Po obraniu przechowuj je w lodówce do następnego razu.

Dodawanie soku z limonki lub cytryny

Dodanie soku z limonki lub cytryny do obierania awokado to jeden z najprostszych sposobów na zachowanie jego zielonej barwy na dłużej. Awokado zazwyczaj brązowieje z powodu reakcji utleniania tlenem zawartym w powietrzu. Sok z cytryny lub limonki zawiera silny przeciwutleniacz zwany kwasem askorbinowym, który spowalnia tę reakcję. Można też rozkruszyć tabletki z witaminą C i posmarować nimi powierzchnię awokado. Ocet, który jest kwasem, również może spowolnić tę reakcję, ponieważ jest kwaśny.

Aby rozpocząć proces dodawania soku z limonki lub cytryny do skórki awokado, przetnij połówkę awokado na pół, zostawiając pestkę. Następnie z każdej połówki wytnij cienki plasterek awokado. Posyp go solą i wyciśnij sok z cytryny lub limonki na połówkę awokado. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Mieszanka zachowa świeżość do jednego dnia, a smak cebuli nie będzie miał wpływu na miąższ. Możesz zachować cebulę do późniejszego wykorzystania.

Dodanie soku z limonki lub cytryny do skórki awokado to kolejny świetny sposób na to, by pozostała ona zielona. Zapobiega to brązowieniu i dodaje pikantnego, pysznego smaku. Możesz też obierać awokado po zerwaniu, ale musisz mieć je na oku i unikać przejrzałych owoców. Przechowywane w lodówce awokado może wytrzymać do jednego dnia, w zależności od procesu dojrzewania.

Kiedy już nauczysz się obierać awokado, możesz cieszyć się swoim nowym ulubionym daniem! Pamiętaj, by obierać je delikatnie i ostrożnie; miąższ jest jadalny! Awokado najlepiej jeść, gdy jest jeszcze lekko miękkie, ale nie całkiem mięsiste. Naciśnij delikatnie, a miąższ powinien łatwo się poddać. Jeśli jest przejrzałe, zacznie brązowieć, ale to nie znaczy, że powinieneś je wyrzucić.

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *