Jak obrać krewetki – porady i zastosowanie

Jak obrać krewetki - porady i zastosowanie

Jeśli chcesz wiedzieć, jak obrać krewetki, możesz skorzystać z poniższych wskazówek. Jednym ze sposobów jest użycie nożyc kuchennych lub noża do obierania krewetek. Przydatny może być też szpikulec. Alternatywnie możesz użyć roztworu trójpolifosforanu sodu. Zanim jednak zaczniesz, powinieneś dobrze zrozumieć, jak obiera się krewetki.

Używanie nożyc kuchennych

Jeśli kiedykolwiek kupiłeś całą krewetkę i zastanawiałeś się, jak ją obrać, możesz pokusić się o użycie nożyc kuchennych. Te ostre narzędzia z łatwością przetną twardy egzoszkielet krewetki, pozostawiając odsłonięte mięso. Ta metoda może spowodować, że krewetki będą bardziej zniszczone, ale jest o wiele bezpieczniejsza i pozwoli ci zaoszczędzić sporo czasu. Oto kilka wskazówek, które pomogą ci łatwo obrać krewetki.

Po pierwsze, musisz pozbawić krewetki skórek. Możesz użyć ostrego noża lub nożyc kuchennych, by przeciąć wzdłuż pancerzyka ogonek, ale pamiętaj, by używać czubka noża, by nie przeciąć miąższu. Pamiętaj o wycięciu przewodu pokarmowego z grzbietu krewetki, który jest albo ciemnoniebieski, albo czarny. Po usunięciu przewodu pokarmowego opłucz krewetki w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem.

Kiedy już pozbawisz krewetki skórek, możesz przygotować je do gotowania. Dobre nożyce kuchenne pomogą usunąć pancerz bez uszkadzania mięsa, dzięki czemu zachowasz pancerz i ogon krewetki. Narzędzie to jest dość duże i będzie wymagało specjalnego miejsca na blacie. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, powinieneś kupić takie, które bez wysiłku przetną krewetki. Jeśli szukasz bardziej precyzyjnego narzędzia, sprawdź czyścik do krewetek Frogmore, który jest dość uniwersalny.

Po pozbawieniu krewetek skórek możesz przystąpić do usuwania skorupek. Aby usunąć ogon, chwyć krewetkę za zewnętrzną część skorupy i przetnij ją. Opuszkami palców odciągnij ogon od mięsa. Następnie palcami możesz usunąć żyłkę biegnącą wzdłuż zewnętrznej krzywizny. Pozostawi to nienaruszoną skorupę, gotową do gotowania. Jeśli pancerz jest nadal zbyt gruby, krewetki mogą być zbyt twarde, by je zjeść.

Używanie noża ogrodniczego

Zanim obierzesz krewetki, musisz obrać je ze skorupy. Do otwarcia skorupy krewetki będziesz potrzebował nożyka lub małych nożyczek. Po wejściu do środka musisz użyć czubka noża do usunięcia żyłek z krewetki. Możesz też użyć papierowego ręcznika, by usunąć żyłkę. Aby to zrobić, przytrzymaj nóż kciukiem i palcem wskazującym pod kątem około 1,5 cala od czubka. Przesuń nóż wzdłuż grzbietu krewetki i przetnij żyłkę.

Aby obrać krewetki, zacznij od przygotowania swojego stanowiska pracy. Rozłóż deskę do krojenia przykrytą wilgotnym ręcznikiem do naczyń. Będziesz też potrzebował dwóch średnich misek i ostrego noża do krojenia. Nóż to małe, ostre ostrze, które wygodnie mieści się w dłoni. Kiedy już ułożysz krewetki na desce, wyjmij nóż z osłonki i włóż go pod górną część skorupy krewetki.

Kupując nóż do krojenia, upewnij się, że wybierzesz taki, który będzie odpowiadał twoim osobistym potrzebom. Noże mają różne rodzaje ostrzy, a ty chcesz mieć taki, który nie będzie się ślizgał. Możesz wybierać spośród noży ze stali węglowej i nierdzewnej. Stal węglowa jest dobrym wyborem dla tego typu noży, ponieważ minimalizuje rdzewienie podczas użytkowania. Te wykonane ze stali nierdzewnej będą służyły przez długi czas.

Nóż do paringów to doskonały wybór do precyzyjnych prac ręcznych. Nóż ma krótkie ostrze, zwykle o długości od 2,5 do 4 cali. Jest doskonałym wyborem do cięcia w trudno dostępnych miejscach i do precyzyjnych zadań, bo nie potrzebujesz deski do krojenia. Rękojeści powinny wygodnie leżeć w twojej dłoni, dając ci kontrolę nad ruchem ostrza. Używając noża do krojenia, będziesz mógł kontrolować siłę nacisku i ostrość ostrza.

Używanie szpikulca

Grillowanie krewetek na szpadkach to fajny sposób na urozmaicenie kolejnego podwórkowego grillowania. Możesz nawet grillować krewetki na kuchence. Użycie do tego zadania szpikulca pozwoli ci podgrzać krewetki w krótszym czasie niż przy użyciu zewnętrznego grilla. Przed przyrządzeniem możesz rozmrozić krewetki w lodówce przez trzy do czterech dni lub zamrozić je na okres do 6 miesięcy. Dodawanie sałatek liściastych to także świetny sposób na zachowanie świeżości szaszłyków z krewetkami z grilla. Sałatka z chrupiącego jarmużu jest świetnym dodatkiem, a sałatka Cezar z krewetkami jest wyśmienitym uzupełnieniem.

Aby grillować krewetki, po prostu wyjmij je ze skorupek i umieść na szpadce. Aby to zrobić, wymieszaj składniki marynaty w płytkim szklanym naczyniu lub zmiksuj je w robocie kuchennym. Krewetki mogą siedzieć w marynacie przez pół godziny lub przez całą noc. Kiedy krewetki będą już w pełni zamarynowane, nałóż je na szpadki i grilluj. Po zakończeniu grillowania usuń nadmiar marynaty z szaszłyków za pomocą papierowego ręcznika.

Czytaj również:   Jak obrać kokosa - porady i zastosowanie

Aby przygotować grillowane krewetki, rozgrzej grill na wysoki stopień. Podczas pieczenia pamiętaj, by zostawić wystarczająco dużo miejsca między każdym kawałkiem, by umożliwić cyrkulację ciepła. Jeśli używasz drewnianych szaszłyków, możesz je namoczyć w wodzie na 10-30 minut przed pieczeniem. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, używaj świeżych składników i wybieraj te, które nie są mrożone. Kiedy to tylko możliwe, korzystaj z lokalnych produktów. To świetny sposób na szybkie przyrządzenie krewetek.

Zanim usuniesz głowę krewetki, powinieneś najpierw usunąć resztę zewnętrznej skorupy. Następnie wbij końcówkę szpikulca w tylną część krewetki. W ten sposób żyłka zostanie uniesiona do góry. Powtarzaj ten proces tak często, jak to konieczne, by zapewnić maksymalną soczystość. Po usunięciu skorupy możesz oczyścić krewetki, używając skrobi ziemniaczanej. Jeśli jednak krewetka jest już pozbawiona skorupy, możesz użyć tej samej metody, by ją pozbawić skorupy.

Użycie trójpolifosforanu sodu

Trójpolifosforan sodu jest środkiem konserwującym występującym w owocach morza. Krewetki można przed ugotowaniem poddać obróbce wstępnej roztworem fosforanu. Ilość fosforanu mierzy się w g/kg, a zawartość procentową fosforu w procentach. Roztwór jest odmierzany w ml. Użycie trójpolifosforanu sodu do obrania krewetek zmniejsza zawartość soli w krewetkach o około 80%. Ilość fosforanu jest miarą stężenia fosforanów. Krewetki są gotowane w szybkowarze w określonej temperaturze, a proces obierania zwykle kończy się w ciągu jednej godziny.

W procesie tym wykorzystuje się związek fosforanowy wiążący wilgoć. Można go dodać do wody używanej do produkcji lodu. Krewetki są umieszczane w ładowni z obrobionym lodem płatkowym. Głównym celem wynalazcy jest poprawa wydajności i jakości gotowania krewetek, ale proces ten może być stosowany także do innych rodzajów owoców morza. Aby ułatwić obieranie krewetek, wystarczy wykonać kroki opisane w powyższej metodzie.

Związek trójpolifosforan sodu, Na3 P5O10, jest konserwantem. Stabilizuje białka i zwiększa ich zdolność wiązania wody. Dostarcza składników odżywczych do mięsa i zapobiega ociekaniu podczas procesu rozmrażania. Może też zwiększać kruchość owoców morza poprzez hamowanie denaturacji białek podczas mrożenia. Poza tym fosforany zwiększają cenę produktu.

Proces obierania krewetek przy użyciu STPP powoduje także wzrost wagi obranych krewetek. Może to być związane z większą ekspozycją mięśni krewetek na działanie roztworu STPP. Należy zauważyć, że używanie STPP do obierania krewetek może mieć negatywny wpływ na zdrowie, ponieważ może sprawić, że krewetki staną się mniej jadalne. Wyniki tych badań są jednak wciąż wstępne. Pokazują jednak, że metoda ta może być skuteczna.

Pozostawienie ogonka

Niektórzy ludzie wolą pozostawić ogon przy obieraniu krewetek. Uważają, że krewetka jest ładniejsza, gdy ogon i głowa wciąż są przyczepione. Podczas obierania krewetek najpierw zdejmij z nich pancerz. Następnie za pomocą noża do skrobania wyskrob cienką, szarą żyłkę biegnącą wzdłuż grzbietu krewetki. Żyła to przewód pokarmowy krewetki, a pancerzy możesz użyć do rosołu.

Pozostawienie ogonka podczas obierania krewetek powinno mieć miejsce tylko wtedy, gdy planujesz podać krewetki jako przekąskę do jedzenia. Możesz też zostawić ogonek, jeśli gotujesz krewetki w mocnym sosie lub przygotowujesz je jako danie główne. Jeśli jednak przygotowujesz krewetki jako danie obiadowe, pozostawienie ogonka jest dobrym pomysłem. Upewnij się, że zdejmiesz skorupę, zanim odcinek ogona dojdzie do ostatniego segmentu. Następnie możesz delikatnie wyciągnąć ogon ze skorupy, zachowując ogon.

Niektórzy ludzie wolą zostawić ogon przy obieraniu krewetek, ale nie ma takiej potrzeby. Ogon krewetki można łatwo usunąć za pomocą noża. Po prostu poprowadź nóż wzdłuż ciemnej żyłki na grzbiecie krewetki. Gdy dotrzesz do ogonka, możesz go oderwać drugą ręką. Skorupki nadal nadają się na wywar, więc ich nie wyrzucaj.

Aby obrać krewetkę, możesz użyć palców, nożyc kuchennych lub nożyka. Aby usunąć ogon, użyj małego nożyka do usunięcia “brudu”, a następnie podnieś krewetkę. Niektórzy ludzie nie mają nic przeciwko pozostawieniu ogonka przy obieraniu krewetek, ale wielu Amerykanów nalega na jego usunięcie, bo tak jest wygodniej. Ogonek może być też przydatny do prezentacji i chwytania krewetki podczas jedzenia jej w całości.

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *