Jak obrać imbir – porady i zastosowanie

Jak obrać imbir - porady i zastosowanie

Zanim zaczniesz obierać imbir, musisz poznać najlepsze narzędzia do tej pracy. Najlepszym narzędziem jest łyżka, która jest zarówno ostra, jak i kwadratowa. Pozwoli ci to dostać się do maleńkich szczelin między wypustkami i uzyskać najlepsze rezultaty. Do tego zadania dobrze nada się też nóż do krojenia, który potnie korzeń na pojedyncze kawałki. Ta metoda minimalizuje też ilość odpadającej skórki.

Używanie obieraczki do warzyw

Imbir jest trudnym warzywem do obrania, ponieważ ma kształt dziwnej kuli, a jego skórka jest papierowa. Użycie obieraczki do warzyw pomoże ci usunąć skórkę, ale jeśli masz do obrania małe obszary, dobrze sprawdzi się też łyżka. Dzięki łyżce usuniesz skórkę ruchem skrobiącym, co da największy plon i najmniej odpadów. Niezależnie od tego, jakiego narzędzia użyjesz, obieranie imbiru jest czasochłonnym procesem, który nie wymaga użycia obieraczki.

Pomimo niewygodnego kształtu imbiru, jest kilka sposobów na jego obieranie. Możesz użyć łyżki lub obieraczki do warzyw, ale obieraczka do warzyw jest lepsza, jeśli chcesz uzyskać duże, jednolite kawałki imbiru. Łyżka jest też dobrym wyborem do obierania imbiru, bo łatwiej jest go obrać łyżką niż obieraczką do warzyw. Pamiętaj tylko, żeby ostrożnie obierać imbir, bo praca wokół gałek może być trudna.

Jeśli chcesz uniknąć bałaganu i bólu związanego z używaniem noża, możesz również użyć łyżki do obrania imbiru. Działa to lepiej niż obieraczka do warzyw, ale nie jest tak wygodne. Nóż przecina miąższ imbiru, przez co zostaje go mniej. Dobra deska do krojenia pomoże ci osiągnąć kulinarny sukces, a do wyboru jest wiele różnych rodzajów drewnianych desek do krojenia.

Używanie łyżki

Dobrym narzędziem do obierania imbiru jest łyżka. Łyżka o kwadratowych krawędziach sprawdza się lepiej niż łyżka o okrągłych krawędziach, która nie wejdzie w szczeliny w gniazdach nasiennych. Łyżka wykonuje ruch skrobiący, który usunie najwięcej skórki i zminimalizuje ilość odpadów. Do obierania imbiru nie jest potrzebny nóż ani obieraczka. Jest to też najbezpieczniejsza metoda obierania imbiru.

Używanie łyżki do obierania imbiru jest jednym z najłatwiejszych sposobów na jego obieranie. Trzymaj łyżkę w dominującej ręce i zeskrobuj powierzchnię imbiru. Łyżka jest bardziej skuteczna w przypadku niesfornych lub krzywych kawałków imbiru. Kiedy skórka jest już zdjęta, pocieraj nią o nóż, aż imbir będzie czysty. Obieranie imbiru nie jest dla osób o słabym sercu. Możesz też przed obraniem namoczyć go w ciepłej wodzie na około 20 minut.

Łyżka jest również przydatnym narzędziem podczas obierania imbiru. Jest on cienki jak tkanka, więc nóż może rozerwać korzeń imbiru. Łyżka jest też lepsza niż obieraczka do warzyw, której najlepiej używać do ziemniaków. Może ona jednak uszkodzić korzeń imbiru, jeśli jest używana niewłaściwie. Jeśli nie jesteś pewien, jak obierać imbir, oto jak możesz to zrobić bezpiecznie:

Używanie noża do skrawania

Nożyk jest przydatnym narzędziem do obierania imbiru. Używając go prawidłowo, możesz usunąć całą skórkę z korzenia imbiru za jednym pociągnięciem. Jego ostra krawędź jest najlepszym wyborem do obierania imbiru, ponieważ pozwala dostać się między małe wypustki i usunąć całą twardą, włóknistą skórkę. Narzędzie to jest również pomocne przy usuwaniu skórek z krewetek.

Jeśli używasz dużego kawałka imbiru, być może nie będziesz musiał używać obieraczki do warzyw. W niektórych przypadkach możesz użyć krawędzi łyżki do jego obrania. W ten sposób usuniesz tylko tę skórkę, która jest potrzebna. Jeśli ta metoda nie zadziała, możesz użyć noża do okrawania, by dostać się do zakamarków korzenia imbiru. Możesz użyć noża do okrawania, by dotrzeć do trudno dostępnych miejsc.

Jeśli jesteś przyzwyczajony do używania tradycyjnego noża szefa kuchni, ostrze w kształcie litery D może cię onieśmielać. Ale nie martw się, bo ten nóż doskonale łączy wszechstronność i wygodę. Ma też odporną na rdzę powłokę. Nóż szefa kuchni jest świetny do codziennego użytku, ale jeśli chcesz czegoś bardziej wytrzymałego, możesz rozważyć zakup noża z pojedynczym ostrzem.

Czytaj również:   Jak obrać granat - porady i zastosowanie

Rozdrabnianie imbiru na pojedyncze kawałki korzenia

Aby w pełni wykorzystać możliwości imbiru, powinieneś połamać go na małe kawałki. Nie musisz robić z nich idealnie gładkich kawałków. Rozłóż korzeń imbiru na arkuszu papieru pergaminowego i pokrój go na kawałki o szerokości i długości 1 cala. Dobrym narzędziem do tego celu jest nóż do masła lub skrobaczka do ławek. Gdy kawałki będą już pocięte, połóż je na płaskiej powierzchni i zamroź na co najmniej godzinę.

Aby zebrać korzeń imbiru, powinieneś poczekać, aż osiągnie on wiek około ośmiu do dziesięciu miesięcy. Zbierz korzeń, gdy liście zaczną obumierać lub więdnąć. W ten sposób nie naruszysz pozostałych części kępy imbiru. Pozostałą część korzenia imbiru możesz zetrzeć na tarce lub posiekać do wykorzystania w przepisach. Jeśli kawałki są zbyt duże, zostaw je na kolejny sezon lub przesadź.

Możesz zamrozić imbir na dłużej, obierając go najpierw ze skórki. Obieranie imbiru jest bardziej ze względów estetycznych niż praktycznych. Nóż lub łyżka ułatwiają obieranie, ale obieraczka do warzyw może znacznie utrudnić to zadanie. Po obraniu imbiru umieść poszczególne kawałki w zamrażalniku w jednej warstwie, żeby nie przywierały do siebie. Po zamrożeniu możesz używać kawałków imbiru przez kilka miesięcy bez konieczności ponownego kupowania świeżego.

Używanie wyciskarki do czosnku

Do obierania imbiru możesz użyć wyciskarki do czosnku, ale być może będziesz chciał zainwestować w większą, przeznaczoną do większej kuchni. Większość wyciskarek do czosnku to proste narzędzia, które mają dwa uchwyty i miskę z otworami przypominającą koszyk. Tłoczek wyciska czosnek przez otwory, a po wyciśnięciu można go łatwo usunąć, skrobiąc lub otwierając uchwyty. Niektóre z tych wyciskarek mają bardzo długie rączki, co daje dodatkową dźwignię. Niektóre modele mają ostrza i mogą rozdrabniać liściaste zioła, miękkie orzechy lub nasiona.

Dobra praska do czosnku ma zakrzywione uchwyty, co zapewnia wygodę. Dobra praska wyciśnie ząbek czosnku bez pozostawiania żadnych resztek. Czosnek będzie idealnie ubity, a miąższu będzie niewiele lub nie będzie go wcale. Praski do czosnku można też używać do miażdżenia ziół liściastych, takich jak pietruszka. Ale uważaj: nie chcesz zgnieść ząbków, bo mogą być trudne w obsłudze. Możesz użyć wyciskarki do czosnku do obrania imbiru, jeśli przygotowujesz duże danie, do którego potrzeba dużej ilości imbiru.

Wiele wyciskarek do czosnku nadaje się do mycia w zmywarce, więc możesz ich używać do obierania imbiru. Używanie wyciskarki do czosnku do obierania imbiru to dobry sposób na zachowanie świeżości imbiru. Pamiętaj tylko, żeby obrać imbir przed włożeniem go do praski. Skórka i miąższ imbiru mogą stać się dość włókniste, co sprawia, że jest on bardziej podatny na ostry sok i miazgę. Po wyciśnięciu imbiru możesz dokładnie wyszorować urządzenie za pomocą zmywaka lub szczotki do naczyń, by usunąć wszelkie kawałki skórki i miąższu.

Przechowywanie nieobranego imbiru

Kiedy nadejdzie czas na zrobienie porcji pysznych pierników, musisz wiedzieć, jak przechowywać nieobrany imbir. Starty lub obrany imbir może być przechowywany w zamrażarce do 6 miesięcy. Możesz zamrozić imbir w foremkach do kostek lodu lub na blachach do pieczenia, by ułatwić sobie korzystanie z niego. Zamrożenie sprawi, że imbir pozostanie chrupiący nawet przez godzinę. Upewnij się tylko, że jest hermetyczny!

Najlepiej jest przechowywać nieobrany imbir w szczelnym pojemniku. Nie przetrwa długo na blacie lub w lodówce, jeśli go tam zostawisz. Skórka może zbierać wilgoć i przyciągać bakterie, które są szkodliwe dla pożywienia. Aby zapobiec rozwojowi bakterii, owiń posiekany imbir papierowymi ręcznikami i przechowuj go w szufladzie lodówki. W ten sposób dłużej zachowa świeżość.

Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy imbir jest świeży, jest sprawdzenie jego zewnętrznej skórki. Powinna być jędrna, ale nie pomarszczona. Pomarszczona skórka oznacza, że jest stary, a pleśń może zniszczyć jego smak. Gruba skórka oznacza, że jest dojrzały. Świeży imbir powinien wytrzymać w lodówce do tygodnia. W tym czasie możesz go użyć do doprawienia każdej potrawy, na którą masz ochotę.

Podobne

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *